Korisne informacije

Putovanje s psom - o cijepljenju i mikročipiranju

Psi, mačke i pitome vretice koji ulaze na područje Republike Hrvatske moraju biti mikročipirani i cijepljeni protiv bjesnoće, a vlasnik ili osoba odgovorna za njih, mora ovisno o državi iz koje dolazi, posjedovati certifi kat ili putovnicu za kućne ljubimce kojeg/koju izdaje i podatke u njemu/njoj evidentira i ovjerava veterinar ovlašten od nadležnog tijela države iz koje kućni ljubimac dolazi.

cijepljenje-i-cipiranje

 

Vlasnik ili osoba odgovorna za kućnog ljubimca mora u svakom trenutku predočiti osobi odgovornoj za pregled putovnicu ili certifi kat kojim potvrđuje da životinja udovoljava propisanim zahtjevima za ulazak na teritorij Republike Hrvatske, što znači da su u putovnici ili certifi katu evidentirani i ovjereni identifi kacijski podaci (jedinstveni broj i položaj mikročipa te datum mikročipiranja) i podaci o cijepljenju (proizvođač, naziv i serijski broj cjepiva, datum cijepljenja te datum do kada cjepivo vrijedi).

MIKROČIPIRANJE
Označavanje elektronskim sustavom identifi kacije – mikročipiranjem omogućava se utvrđivanje podataka o vlasniku životinje. Mikročip mora odgovarati ISO-standardu 11784 ili 11785. Ukoliko mikročip ne odgovara ovim standardima vlasnik životinje ili odgovorna osoba dužna je osigurati odgovarajući čitač kako bi se mikročip pri pregledu mogao očitati. U Sjedinjenim Američkim Državama često se proizvode „nekompatibilni" mikročipovi stoga treba obratiti pažnju da je životinja mikročipirana tzv. „Euro-čipom" koji sadrži samo brojčane simbole, a ne simbole zvjezdice „*".

MIKROČIPIRANJE SE OBAVEZNO MORA OBAVITI PRIJE CIJEPLJENJA PROTIV BJESNOĆE, U PROTIVNOM SE CIJEPLJENJE NEĆE SMATRATI VALJANIM.

CIJEPLJENJE PROTIV BJESNOĆE
Svako cijepljenje kućnog ljubimca protiv bjesnoće mora biti evidentirano u putovnici za kućne ljubimce.

CIJEPLJENJE KUĆNIH LJUBIMACA PROTIV BJESNOĆE OBAVLJA SE NAJRANIJE U DOBI OD TRI MJESECA. Cijepljenje životinja mlađih od 3 mjeseca često ne daje zadovoljavajuće rezultate jer na stvaranje protutijela nakon cijepljenja utječu još postojeća protutijela dobivena od majke.

Cijepljenje se smatra važećim te će dozvoliti ulazak u Republiku Hrvatsku ukoliko je od dana cijepljenja kućnog ljubimca u državi članici ili trećoj zemlji proteklo NAJMANJE 21 DAN. Ukoliko se radi o ponovnom cijepljenju (revakcinaciji) koje je obavljeno prije isteka roka valjanosti prethodnog cijepljenja (kućni ljubimac je redovito i uredno revakciniran) taj rok od 21 dan se ne primjenjuje. Razdoblje valjanosti cijepljenja (koje ovisno o cjepivu može biti i do tri godine), za cjepivo protiv bjesnoće u državi članici ili trećoj zemlji gdje se cjepivo primjenjuje, propisuje proizvođač cjepiva, ali samo uz uvjet da je to upisano i ovjereno od strane veterinara u putovnici za kućne ljubimce. U protivnom se smatra da je rok valjanost cijepljenja godinu dana. Cijepljenje i ponovno cijepljenje protiv bjesnoće vrši se sukladno uputama proizvođača inaktiviranim cjepivima (WHO standard) ili rekombiniranim cjepivima.

 Ministarstvo poljoprivrede - Uprava veterinarstva

Katalog uzgajivačnica

katalog-uzgajivacnicaDa bi upisali uzgajivačnicu u katalog jedini uvjet je da morate biti registrirani. Registracija je besplatna.
Ovdje možete upisati uzgajivačnicu sa svim podacima i slikama.

Oglasnik

ikona-za-oglasnikNudimo Vam uslugu besplatnog upisa u oglasnik uz obaveznu registraciju koja je besplatna.
OVDJE možete upisati oglas za prodaju, potražnju, poklanjanje psa ili usluga vezanih za pse te opreme za pse.

Get Adobe Flash player

Riječ stručnjaka

ikona-za-rjec-strucnjakaStručnjaci iz svih dijelova kinologije pišu o njezi pasa, o bolestima, o odgoju pasa, o handlanju ...
OVDJE možete pročitati navedene tekstove.

VauVau ekipa

ikona-za-vauvau-ekipuVauVau ekipa je aplikacija slična Facebooku. Možete objavljivati slike, video i dr.
Jedini uvjet je da morate biti registrirani a registracija je besplatna. OVDJE možete vidjeti kako to izgleda.

Mini Reklame - Uzgajivači