Korisne informacije

Sretniji i zdraviji uz psa

Nekadašnju izreku "živi sam k'o pas"  za nekog tko je sam, danas je zamijenila druga - živi samo sa psom. Blagotvornost braka ili života udvoje, koji mnogi ne žele iz različitih razloga, zamijenile su prednosti života s kućnim ljubimcem.

 

zdraviji-uz-psa3.jpg 

"Pas je uveo red u moj način života" - povjerilo se jednom prilikom naše poznato televizijsko lice, dodajući da se, zahvaljujući urednijem načinu života, lakše nosi i s teškom bolešću koju je imao.

Osim redu, pokazuju istraživanja, prisutnost mačke, psa ili nekog drugog kućnog ljubimca pridonosi poboljšanju zdravlja vlasnika. Zadnjih godina u svijetu je objavljeno nekoliko studija i istraživanja, koja dokazuju da su kućni ljubimci melem za ljudsko zdravlje, posebno psihu. Najviše blagodati daju i kod nas, ali i u svijetu najzastupljenije kućne maze - psi i mačke. Dodir i igra s njima, te milovanje njihove meke dlake, kod čovjeka izazivaju smirenost, snižavaju visoki krvni tlak, smanjuju nervozu i, vjerovali ili ne, poboljšavaju imunološki sustav.

 

zdraviji-uz-psa2.jpg

Posljednjih godina sve je više dokaza da su djeca, koja su od samog rođenja živjela s nekom životinjicom, zdravija i otpornija na raznorazne bolesti, posebno određene oblike alergija.
 
Tako istraživanje na američkom sveučilištu Visconsin govori, da djeca koja žive s kućnim ljubimcem upola manje obolijevaju od alergija od svojih vršnjaka, koji nemaju izravnog dodira sa životinjama.
 Isto tako, jedna studija s kalifornijskog sveučilišta pokazuje. da psi ljudima olakšavaju Alzheimerovu bolest, ali i pridonose psihološkoj stabilnosti ostalih bolesnika s teškim dijagnozama, primjerice oboljelima od AIDS-a.
 
Pomoć životinjice nezamjenjiva je i ljudima koji se bave stresnim poslom. Stoga nije čudo, što i najbolji svjetski menadžeri slobodno vrijeme provode igrajući se sa svojim psima ili mačkama. Uostalom, tko se još ne sjeća zaigranog Budyja u Bijeloj kući za vrijeme predsjednika Billa Clintona...
 
Pse ima i sadašnji američki predsjednik, a bivšeg predsjednika bivše države Jugoslavije i danas se mnogi sjete, kad vide bijele pudle. Mnogi svjetski glumci i glumice, mnogi biznismeni, teški teret svoje slave i odgovornog posla lakše nose uz pomoć ljubimca.

 

zdraviji-uz-psa.jpg 

I ništa manje važno - mnogi svom psu ili mački mogu zahvaliti što su sreli osobu svog života. Opće je poznato da se svi kvartovski vlasnici pasa manje-više poznaju, da je u šetnji s ljubimcem daleko jednostavnije uspostaviti kontakt s drugim ljudima... Uostalom, ako ste vi stidljivi, pas nije.  A kad on probije tu prvu barijeru, razgovor krene sam od sebe. Priča se o ljubimcu, hvali se onaj drugi, raspravlja se o njihovim navikama, sklonostima, karakteru... I nema potrebe za usiljenim razgovorom o vremenu. Osim toga, izložbe mačaka i pasa idealna su prilika da se, pored mjerkanja i procjenjivanja kvalitete onog drugog, vlasnici međusobno upoznaju, sprijatelje i zbliže.
 
Zato, osim izravnim pozitivnim utjecajem na vlasnikovo zdravlje, kućni ljubimac nabolje mijenja i socijalni život svog gospodara - povećava krug njegovih poznanika, prijatelja, a ako je riječ o samcima, i mogućih partnera.

 

Katalog uzgajivačnica

katalog-uzgajivacnicaDa bi upisali uzgajivačnicu u katalog jedini uvjet je da morate biti registrirani. Registracija je besplatna.
Ovdje možete upisati uzgajivačnicu sa svim podacima i slikama.

Oglasnik

ikona-za-oglasnikNudimo Vam uslugu besplatnog upisa u oglasnik uz obaveznu registraciju koja je besplatna.
OVDJE možete upisati oglas za prodaju, potražnju, poklanjanje psa ili usluga vezanih za pse te opreme za pse.

Get Adobe Flash player

Riječ stručnjaka

ikona-za-rjec-strucnjakaStručnjaci iz svih dijelova kinologije pišu o njezi pasa, o bolestima, o odgoju pasa, o handlanju ...
OVDJE možete pročitati navedene tekstove.

VauVau ekipa

ikona-za-vauvau-ekipuVauVau ekipa je aplikacija slična Facebooku. Možete objavljivati slike, video i dr.
Jedini uvjet je da morate biti registrirani a registracija je besplatna. OVDJE možete vidjeti kako to izgleda.

Mini Reklame - Uzgajivači