Korisne informacije

Test određivanja titra protutijela

Testom određivanja titra protutijela provjerava se učinkovitost cijepljenja protiv bjesnoće. Veterinar šalje, najranije 30 dana nakon cijepljenja, uzorak krvi u ovlašteni laboratorij u kojem se testom neutralizacije protutijela određuje titar protutijela koji mora biti barem 0,5 IJ/ml ili viši.

titra-protutijela

Ukoliko kućni ljubimac ne postigne traženi titar protutijela, cijepljenje se mora ponoviti. Test određivanja titra protutijela nije potrebno ponavljati na kućnim ljubimcima koji su redovito revakcinirani.

Ulazak u Republiku Hrvatsku dozvoljen je najranije 3 mjeseca od dana vađenja uzorka krvi za test, odnosno najranije 4 mjeseca od cijepljenja protiv bjesnoće.

Popis ovlaštenih laboratorija dostupan je na web stranici:
http://ec.europa.eu/food/animal/liveanimals/pets/approval_en.htm

Psi, mačke i pitome vretice koji dolaze iz visokorizičnih trećih zemalja (točka 3.) smiju ući u Republiku Hrvatsku samo ukoliko su cijepljeni protiv bjesnoće te ih prati dodatna potvrda ovlaštenog laboratorija o obavljenom testu određivanja titra protutijela kojom se potvrđuje učinkovitost cijepljenja izdana najranije 4 mjeseca od dana cijepljenja protiv bjesnoće. Kako se cijepljenje životinja može obaviti najranije u dobi od 3 mjeseca psi, mačke i pitome vretice mogu ući u Republiku Hrvatsku najranije u dobi od 7 mjeseci.

U slučaju povratka s putovanja iz visokorizičnih trećih zemalja i ponovnog ulaska u Republiku Hrvatsku (kućni ljubimci posjeduju hrvatsku putovnicu) psi, mačke i pitome vretice moraju ispunjavati slijedeće uvjete:

(a) da su mikročipirani
(b) da su cijepljeni protiv bjesnoće
(c) da ih prati dodatna potvrda ovlaštenog laboratorija o obavljenom testu određivanja titra protutijela kojom se potvrđuje učinkovitost cijepljenja. (Razdoblje od tri mjeseca od cijepljenja do ulaska kućnog ljubimca u Republiku Hrvatsku ne odnosi se na kućne ljubimce koji ponovno ulaze u Republiku Hrvatsku ukoliko je u putovnici navedeno i ovjereno od strane veterinara da je rezultat određivanja titra protutijela kod kućnog ljubimca bio zadovoljavajući prije napuštanja područja Republike Hrvatske.)
(d) da ih prati važeća putovnica za kućne ljubimce u kojoj je sve to evidentirano i ovjereno od strane veterinara.

*Posebni uvjeti za pse i mačke koji dolaze iz Malezije i Australije

Za pse i mačke koji dolaze iz MALEZIJE vlasnik ili odgovorna osoba mora priložiti potvrdu veterinara kojom se potvrđuje da:
a) Životinje u posljednjih 60 dana prije izvoza nisu bile u kontaktu sa svinjama,
b) Životinje nisu držane u objektima u kojima je u posljednjih 60 dana bilo pojave Nipah encefalitisa,
c) Životinjama je najviše 10 dana prije izvoza uzet uzorak krvi te su u nekom od laboratorija ovlaštenom za obavljanje testiranja na protutijela Nipah virusa podvrgnute IgG-ELISA testu s negativnim rezultatom.

Za pse i mačke koje dolaze iz AUSTRALIJE vlasnik ili odgovorna osoba mora priložiti potvrdu veterinara kojom se potvrđuje da životinje nisu držane u objektima u kojima je u posljednjih 60 dana bilo pojave Hedra bolesti.

 Ministarstvo poljoprivrede - Uprava veterinarstva

Katalog uzgajivačnica

katalog-uzgajivacnicaDa bi upisali uzgajivačnicu u katalog jedini uvjet je da morate biti registrirani. Registracija je besplatna.
Ovdje možete upisati uzgajivačnicu sa svim podacima i slikama.

Oglasnik

ikona-za-oglasnikNudimo Vam uslugu besplatnog upisa u oglasnik uz obaveznu registraciju koja je besplatna.
OVDJE možete upisati oglas za prodaju, potražnju, poklanjanje psa ili usluga vezanih za pse te opreme za pse.

Get Adobe Flash player

Riječ stručnjaka

ikona-za-rjec-strucnjakaStručnjaci iz svih dijelova kinologije pišu o njezi pasa, o bolestima, o odgoju pasa, o handlanju ...
OVDJE možete pročitati navedene tekstove.

VauVau ekipa

ikona-za-vauvau-ekipuVauVau ekipa je aplikacija slična Facebooku. Možete objavljivati slike, video i dr.
Jedini uvjet je da morate biti registrirani a registracija je besplatna. OVDJE možete vidjeti kako to izgleda.

Mini Reklame - Uzgajivači