Naslovnica

IZBOR IZ ČLANAKA O PASMINAMA PASA

soft_coated_terijer
newfaundland8
podhalanski_ovcar4
grenl_stoji.jpg
bul_terijer
bernardinac8
belgijski_ovcar_malinoa2
BRT-VIRGILL
cao-de-castro-laboreiro2.jpg


Isplati se napraviti svoju zadaću
Budite razumni pri izboru
Izaberite za sutra, ne samo za danas

Vaše lijepo štene brzo će narasti i trebat će vas cijeloga života. Vi ste odgovorni, ne samo za njegovo fizičko zdravlje, već i za njegovu emocionalnu dobrobit. Zreli psi trebaju dosta vježbe i aktivnosti, a zahtijevaju i znatnu mentalnu stimulaciju.

Psi koštaju
Prije odabira psa, napravite financijski plan, posebice ako razmišljate o velikom psu ili psu koji zahtijeva dodatnu njegu, poput profesionalnog uređivanja. Napravite procjenu mjesečnih troškova, uključujući hranu, opremu, uređivanje i godišnju preventivnu zdravstvenu zaštitu, što uključuje cijepljenje i suzbijanje nametnika. Nemojte zaboraviti pribrojiti troškove hotela za pse, dok ste odsutni zbog odmora ili posla, što će biti veći izdatak ako često putujete. Predvidite i povremene troškove zbog zdravstvenih problema. Prije kupnje, pažljivo razmislite koliko će pas opteretiti vaš kućni budžet.


Psi mogu izazvati probleme
Prije odluke o nabavi psa, razmislite o nekim mogućim problemima. Alergijske reakcije na pse nisu neuobičajene; vrlo je bolno nabaviti psa i potom se od njega rastati, jer je netko u obitelji na njega alergičan. Psi također mogu imati cijeli niz nametnika i klica, koje mogu predstavljati opasnost za ljude, posebno one oslabljena imunološkog sustava, primjerice koji su na kemoterapiji ili HlV-pozitivni. Za uzgoj izložbenog šampiona potražite nagrađivane roditelje s rodovnicom. Međutim, nikada nema jamstva.

Psi trebaju prostor
Općenito govoreći, veliki psi trebaju više prostora od malih, međutim, kliše po kojem se manji psi bolje uklapaju u urbanu sredinu ne odgovara uvijek istini. Neki mali psi imaju puno energije i trebaju dosta prostora, dok su psi nekih uistinu velikih pasmina, poput bernardinaca, zadovoljni u kući s malim vrtom. Kada birate pasminu, razmislite i o mirisu. Veliki psi mogu svojim mirisom mali dom pretvoriti u štenaru.

Veličina
Ponekad odabir određene pasmine može biti poprilično težak. Trenutno ima oko 400 vrsta pasmina koje priznaje FCI (međunarodna kinološka federacija) podijeljenih na pet veličina:
patuljasta (čiuaua, minijaturna pudlica, minijaturni baset itd.);
mala (pekinezer, mops, maltezer, shi-tzu itd.);
srednja veličina (engleski koker španijel, bigl, šnaucer srednje veličine itd.);
velika (njemački ovčar, škotski ovčar, labrador itd.);
ekstra velika (buldog, bernardinac, irski hrt itd.);
Jasno je da će pas patuljaste veličine stvarati manje problema od ekstra velikih. No, valja uvijek imati na mu kako je pas uvijek moralna, ekonomska i vremenska obveza, neovisno o veličini i pasmini kojoj pripada.
Ukoliko nemate puno prostora u stanu ili kući, najbolje je odabrati prve tri veličine (patuljastu, malu ili srednju). Na taj će se način pas moći slobodno kretati i živjeti s vašim ukućanima.
Vrlo je važno znati koje su osnovne potrebe vašeg psa prilikom njegova odrastanja. Ukoliko pas ima veliku konstituciju i široke kosti, odgovara mu puno kretanja i prikladan teren za šetnju i trčanje. Keramičke pločice pogubne su za pravilan razvoj, s obzirom da jagodicama otežavaju pravilno prijanjanje uz pod. Pas je prisiljen neprirodno produžiti šape kako ne bi izgubio ravnotežu i pao. Tijekom odabira psa valja, dakle, imati na umu prostor u kojem će pas rasti.

Vrsta dlake
Osim različitih veličina postoje i različite vrste dlake, koje se razlikuju po teksturi:
Izrazito kratka dlaka (bokser, pinčer, dalmatiner, talijanski kratkodlaki ptičar itd.);
kratka dlaka (njemački ovčar, labrador retriver itd.);
duga dlaka (škotski ovčar, samojed, engleski seter, pekinezer, jorkšir itd.);
gruba dlaka (airedlale terijer, irski terijer itd.);
kovrčava dlaka (pudlica, bolonjski ovčar itd.);
valovita dlaka (bergamski ovčar, komondor itd.);
čvrsta dlaka (šnaucer, određene vrste baseta, lovački psi, ptičari itd.);
Vrijeme koje ćete odvojiti za brigu o vašem psu ovisi i o vrsti dlake koju pas ima. Pasmine s izrazito kratkom dlakom ne zahtijevaju nikakvo češljanje. Dovoljno je dlaku namjestiti s mokrom krpom ili ih oprati neutralnim šamponom. Za njegu kratkodlakih pasa preporučujemo korištenje četke s mekanim zubcima, kako bi se izbjeglo oštećenje kože. Dugu dlaku škotskog
ovčara ili samojeda možete češljati jednom tjedno s grebenarom (posebna vrsta četke koja sadrži male željezne zubce, koji su gusto rasprostranjeni kako bi doprli duboko ispod dlake). Vrsta dlake koju ima, npr. bobtail, mora se svaki dan četkati, zato što je dlaka sklona zapetljavanju. Kako bi izbjegli neugodna iznenađenja, posebno trebamo paziti na određene anatomske dijelove tijela poput buta. Tu se, naime, dlaka češće petlja zbog pritiska težinom tijela u trenucima spavanja i odmaranja. Na kraju, postoje vrste dlaka koje zahtijevaju striženje dlake stripping, npr. kod šnaucera, različitih vrsta terijera i pojedinih vrsta baseta. Dlaka pudlice modelira se uz pomoć posebnih škara i sprava za striženje.
Trebamo uzeti u obzir i ekonomski aspekt koji zahtijevaju određene vrste dlake. Ukoliko odaberete pasmine koje zahtijevaju posebne toalete, trebate unaprijed voditi računa o vremenu i novcu koji ćete potrošiti. Održavanje dlake psa kojemu je potrebno modeliranje dlake i posebna toaleta, pravo je
ravcato zanimanje. Redovito ćete se morati javljati specijaliziranom osoblju (prodavaonicama za održavanje toalete, kojih ima diljem zemlje), koje će vam uz ostalo dati korisne savijete o njezi pasmine koju posjedujete.

Karakter psa

Svaka pasmina ima određeni karakter koji, najčešće proizlazi iz porijekla, ili odabira i spoja pasmina koje je čovjek tijekom godina napravio. Stoga, doberman bolje brani svoj teritorij od samojeda, koji nije pas čuvar; golden retriever s lakoćom će donijeti određeni predmet iz vode, dok će škotski ovčar to učiniti malo teže. Ovime želim naglasiti kako je uistinu važno prilikom kupnje određene vrste psa promisliti što s njim želimo raditi.
Ukoliko volite trčati, možete odabrati psa koji je srednje veličine: labrador, haški, šnaucer, škotski ovčar, samojed, njemački ovčar itd. Ukoliko preferirate odmarati, uzmite pekinezera, buldoga ili mopsa. Valja uzeti u obzir da je psima s brnjicom otežano disanje i ne odgovara im pretjerano kretanje, osobito tijekom toplih razdoblja. Ukoliko volite vodu tada su za vas labrador, golden retriever i newfoundland, iako mnogi psi vole vodu. Ukoliko volite snijeg možete odabrati nordijske pasmine duge dlake: dalmatineri i bokseri teško bi se prilagodili niskim temperaturama zbog osjetljivih jagodica.
Imajte na umu, da je karakter pasa, iako se razlikuje od pasmine do pasmine, uvijek prijateljski raspoložen prema ljudima, čak i kod pasa koji su namijenjeni za čuvanje i obranu. Često u novinama vidimo članke o agresivnom istupu psa prema čovjeku, no, vrlo je važno naglasiti kako to ne treba pripisivati određenim pasminama koje neki opisuju kao opasne. Ne postoje opasni psi, već opasni i nepouzdani vlasnici pasa. Njih treba smatrati odgovornim za ponašanje psa: osobe koje nisu uspjele prikladno odgojiti psa; osobe koje su, namjerno ili slučajno, zanemarile svoje kućne ljubimce. Odgoj, prikladna prehrana, zdravstvena briga, društvo, ljubav: sve su to elementi pažnje koje pas potrebuje prilikom odrastanja, kako bi njegovo tijelo i psiha bili uravnoteženi. Ukoliko jedan ili više od gore navedenih elemenata nedostaje, pas osjeća posljedice na fizičkom i psihičkom planu. Zbog nedovoljne brige, psi ponekad pokazuju znakove straha ili depresije, dok drugi reagiraju agresivno.
Ukoliko se odlučimo brinuti o psu, potrebno ga je odgajati na zdrav i prikladan način s puno ljubavi. Pas će na taj način sretno živjeti u obitelji i društvu koje ga okružuje. Moći ćemo uživati u njegovom društvu i privrženosti, neovisno o njegovu karakteru, veličini ili vrsti dlake.odabir-psa.jpg

Mužjak ili ženka?

Ne postoje pisana pravila prilikom izboru između mužjaka i ženke - to je pitanje vlastite sklonosti. Postoje razlike u ponašanju: kuje je općenito lakše trenirati i naučiti kućnom redu, ali zahtijevaju više pažnje; mužjaci su češće agresivniji prema drugim psima, mogu biti dominantniji, aktivniji i destruktivniji. Ne postoji spolna razlika u pogledu čuvanja, razigranosti i razdražljivosti. Sterilizacija gotovo uvijek uklanja nedostatke određena spola, bez zadiranja u prednosti toga istog spola. Izborom čistokrvna šteneta imat ćete jasnu predodžbu veličine, izgleda i temperamenta vašeg psa kada jednom odraste.

Psi i zakon
Različite zemlje imaju različite zakone koji se odnose na pse. Oni mogu biti pragmatični, vrijedni žaljenja sve do otvoreno nepravednih. Negdje postoje ograničenja glede broja, čak i spola psa. U nekim zemljama neke su pasmine zabranjene, a psi određenih pasmina moraju nositi brnjicu. Stambene zgrade imaju svoja jedinstvena pravila, a negdje su psi općenito neprihvatljivi. Proučite lokalne i nacionalne propise prije nego se odlučite na kupnju.


Štene ili odrastao pas?
Nabaviti štene ili odrasla psa težak je izbor. Štenad ima očigledne prednosti - oni su masa za modeliranje stavljena u vaše ruke, spremni za oblikovanje prema životnom stilu vaše obitelji. Ako ga nabavite prije osmog tjedna starosti i podignete ga u svome jedinstvenom okolišu, vaš će pas rjeđe imati problema s ponašanjem. Međutim, odrasli psi također imaju svoje dobre strane: naučeni su na držanje u kući, a mnogi već imaju uvježbanu poslušnost. Troškovi nabave, treninga i sterilizacije su iza vas. Gotovo svi odrasli psi, kada im pružite priliku, emocionalno su sposobni s vama izgraditi novu snažnu vezu.

Čistokrvni ili križani?
Čistokrvni pas nastaje parenjem dvaju pasa iste pasmine. Prednost čistokrvna psa je u tome da s velikom vjerojatnošću znate njegovu konačnu veličinu i temperament. Nedostatak se očituje u većem riziku obolijevanja od određenih nasljednih bolesti, iako se razina rizika kod različitih pasmina značajno razlikuje. Križanci, potomci nasumično križanih pasa, profitiraju zbog vitalnosti uslijed križanja, unapređivanja dobrog zdravlja koje dolazi uslijed križanja pasa različita genetičkog podrijetla. Nedostatak je taj, što kod šteneta teško možete predvidjeti buduću veličinu i temperament. Međutim, ako nabavite križanca i od rane dobi ga učite da se uklopi u vaš način života, velika je vjerojatnost da će se od šteneta razviti izvrstan ljubimac. Čistokrvni psi popularniji su zbog svoga izgleda, ali križani psi rjeđe obolijevaju od nasljednih bolesti.

Gdje pronaći svoga psa

Čistokrvne pse treba uvijek kupiti od pouzdanih uzgajača. Neki uzgajači vrlo su savjesni hobisti, dok su drugi vrlo komercijalni, ali oba su dobro mjesto za nabaviti štene. Potražite na zidu priznanja s izložbi pasa, opuštene pse u kući. Druga značajka dobrog uzgajača je ljubopitljiva priroda - ako su uistinu savjesni, htjet će saznati o vama isto što i vi o njima. Nije preporučljivo kupiti štene u "pet shopu". Neki su izvrsni, ali većina nije i izuzetno rijetko će pouzdani uzgajači na taj način prodavati štenad.

Pitanja za uzgajača
Ako namjeravate nabaviti psa kod uzgajača, upitajte ga ova jednostavna pitanja.
Mogu li vidjeti majku? (To biste trebali moći.)
Mogu li vidjeti oca? (Nemojte to očekivati. Najbolji uzgajači traže mužjake izvan svoje uzgajališta.)
Gdje živi štenad? (Štenad odgojena unutra kao odrasli bolji su od onih odgojenih u uzgajalištu.)
Jesu li bili kod veterinara? (Dobri uzgajači obično daju pregledati roditelje prije parenja, a štenad je prije prodaje pregledana i cijepljena.)
Kada će biti spremni? (Prerano je prije Šestog tjedna. Prekasno je poslije 12. tjedna. Osam tjedana je pravo vrijeme.)

Oglasi u novinama
Budite vrlo oprezni u odjeljku oglasnika svojih novina s naslovom "psi na prodaju". Neki su pravi oglasi uzgajača koji to rade iz ljubavi, ali većinom se radi o oglasima preprodavača štenadi - beskrupuloznih uzgajača koji koriste kuje kao mašine za proizvodnju štenadi i imaju interes za malošto osim prodaje. Međutim, ako ste dovoljno oprezni, moguće je putem oglasa pronaći prekrasna psa.

Susjedi i veterinari
Kada god je moguće, nabavite psa od brižnog prijatelja ili susjeda. Štenad će biti dobro socijalizirana i odgojena u poznatu okruženju, zaštićena od nametnika i bolesti. Oglasne ploče u veterinarskim ambulantama također su dobar izvor podataka, jer osoblje gotovo uvijek poznaje roditelje i njihove vlasnike.

Udomljenje psa iz azila
Psi iz azila mogu biti fantastični ljubimci, međutim, prije konačne odluke, posjetite azil nekoliko puta. Upitajte osoblje sve što vas zanima, izvedite psa u šetnju te ga upoznajte sa svojom obitelji. Znači nesigurnosti (sakrivanje, lajanje i nevoljko napuštanje azila) mogu se očekivati, posebno ako se pas tamo nalazi nekoliko tjedana. Neki mogu pokazivati znakove agresije, ugristi iz straha ili biti bešćutno indiferentni prema obitelji udomitelja. Kod pojedinih su potrebni mjeseci strpljiva treninga za prevladavanje tih problema.
Tisućama prekrasnih pasa potreban je dom pun ljubavi. U azilu, mladi su mužjaci obično brojniji od pasa druge dobi ili kuja.

Pitanja za azil
Ako namjeravate udomiti psa, pitajte ova jednostavna pitanja.
Je li se pas izgubio ili je doveden? (Lutalice često imaju doživotnu želju za lutanjem.)
Ako je doveden, zašto su ga doveli? (Mnogi su psi izbačeni, jer imaju problema s ponašanjem, naprimjer neadekvatne navike, što nečete zamijetiti dok s njim ne počnete živjeti.)
Je li azil proveo kakvo testiranje? (Napredniji azili analiziraju ponašanje te o tome izvješćuju potencijalne udomitelje.)
Možete li pomoći kod nekih budućih problema? (Najbolji azili pružaju kontinuirano savjetovanje oko problema u ponašanju.)

IZBOR IZ SAVJETA VETERINARA

opasne-igre-malaOpasne igre


Igre navlačenja preporučuju se pri odgoju štenaca jer kroz igru nauče komande drži i pusti, no imajte na umu da je igračka u takvom načinu igre za štene zapravo plijen pa je poželjno je da "plijen" na kraju igre uvijek završi kod vas

Opširnije
muzjak-ili-zenka-malaMužjaka ili ženku?


Nerijetko vlasnici mužjaka moraju promatrati okolinu poput kobaca, jer, ako se približava drugi mužjak, svojega moraju odmah staviti na uzicu Opširnije

panostitis-malaEozinofilni panostitis pasa
Panostitis je oboljenje koštanog sustava psa. Točan uzrok bolesti do danas nije utvrđen, ali se pretpostavlja virusna ili alergijska etilogija, te autoimuna reakcija organizma.
Opširnije
opasna-trava-malaOpasna trava
Najopasniju travu popularno nazivamo lastavica ili strelica zbog njenog specifičnog oblika. Lako se zabije u kožu psa i ima tendenciju kretanja prema naprijed
Opširnije
sisanje-i-higijena-malaŠišanje i higijena


Efektivno češljanje je ozbiljan posao koji zahtijeva i trud i vrijeme te relativno odgojenu životinju. Ako nemate vremena, ne polazi Vam od ruke ili Vam se jednostavno ne da toliko gnjaviti, bit će dovoljno da Vašeg ljubimca jednostavno odvedete na šišanje jednom u tri mjeseca

Opširnije
kupnja-psa-od-uzgajivaca-malaNabava pasa kod profesionalnih uzgajivača


Sa štenetom dobivate kupoprodajni ugovor, koji vas na štošta obvezuje, dobivate i niz besplatnih savjeta i uputa za brigu o štenetu te fotografije mame, tate, stričeva, ujaka, djedova i pradjedova godinama unatrag Opširnije

ocna-mrena-kod-psa-malaOčna mrena kod pasa
Kasno pojavljivanje mrene otežava istrebljenje ovog oboljenja, jer su bolesni psi nerijetko već dali potomke i na njih prenijeli predispoziciju za mrenu
Opširnije
kontracepcija-i-sterilizacija-malaKontracepcija i sterilizacija
Pri pregledu psa na obaveznom cijepljenju veterinar će svakog vlasnika individualno savjetovati kada bi bilo najbolje izvršiti sterilizaciju
Opširnije
suzivot-sa-psima-malaSuživot s psom


Na nama, vlasnicima pasa, je da pokažemo svojim ponašanjem da nas ne treba osuđivati i da je suživot s našim psima nešto što nas obogaćuje i čini nam život kvalitetnijim

Opširnije
vlazni-ekcem-malaVlažni ekcem
Hot spot najčešće viđamo kod pasa s dužom dlakom i to posebno onih s gustom podlakom kao što su labradori i zlatni retriveri, rotwaileri, njemački ovčari te škotski ovčari, newfoundlandi, bernski planinski pas, bernardinac
Opširnije
silver-pet-malaSilverPET by feniks- prvi pripravci ionskog srebra za kućne ljubimce, djeluju snagom prirodnog antibiotika
Izuzetno mi je zadovoljstvo što Vas ovim putem mogu upoznati sa pripravcima ionskog srebra SilverPET by feniks koji u mojoj praksi svakodnevno daju zadivljujuće rezultate u prevenciji i terapiji različitih patoloških stanja kod pasa i dr.kućnih ljubimaca.
Opširnije
mrlje-na-svijetloj-dlaci-malaMrlje na dlaci kod svijetlih pasa


Na pojavu mrlja utječe razvoj bakterija i gljivica koje se ponekad pojavljuju u dlaci koja je često mokra

Opširnije
ljecenje-ekcema-malaLiječenje vlažnog ekcema
Prekidanje kruga "svrbež-češanje-još jači svrbež" od presudne je važnosti u terapiji hot spota
Opširnije
gluhoca-kod-pasa-malaGluhoća pasa


Vlasnici gluhih životinja moraju znati da su one sklonije povredama, a pogotovo su za njih opasni automobili Opširnije

problemi-sa-srcem-malaProblemi sa srcem
Vlasnici obično primijete da njihov pas povremeno kašlje, otežano diše, slabije jede i brzo se umara. Ponekad dolazi do oticanja trbuha ili ekstremiteta
Opširnije
problemi-sa-analnim-vrecicama-malaProblemi s analnim vrećicama


Analne vrećice veća su briga za vlasnike, no što su njihovim psima. Nerijetko su "dežurni krivci" za mnoge probleme koji se kod pasa javljaju, što je uglavnom brzoplet zaključak zabrinutih vlasnika Opširnije

necijepljeno-stene-malaIzolacija necijepljenog šteneta


Idealno društvo za maleno štene je drugo štene približno iste veličine i životne dobi. Takva druženja su vrlo dobra i nisu opasna ako su svi uključeni štenci zdravi i ako ih vlasnici ne vode na mjesta gdje je mogućnost zaraze velika Opširnije

upala-gusterace-malaUpala gušterače kod psa


Pankreatitis ili upala gušterače vrlo je ozbiljno oboljenje, posebice u akutnom obliku. Uzroci su različiti, a jedan od najčešćih je nepravilna prehrana

Opširnije
mjenjanje-prehrambenih-navika-malaMijenjanje prehrambenih navika pasa


Baš ste krenuli na godišnji odmor i sada biste htjeli da tih sedam dana vaš razmaženi psić jede dehidrat, jer vam je to praktičnije. No to ne ide tako lako...

Opširnije
babezioza-malaBolesti koje prenose krpelji - Babezioza
Prvi simptomi koje vlasnici primijete su bezvoljnost te odbijanje hrane
Opširnije

POPULARNI ČLANCI

Ime za Vašeg psa Ova lista će, nadamo se, biti vrijedna pomoć pri izboru imena Vašem psu za sve one koji nemaju ideje, ili jednostavno žele bez previše muke naći ime koje je najprikladnije upravo za njihovog psa. Opširnije
border-collie6Top 10 najpametnijih pasmina na svijetu


Koje su najpametnije pasmine na svijetu? Svi mi volimo naše pse i većina nas vjeruje kako je naš vlastiti pas sigurno najpametniji od svih.

Opširnije
najbolji-cuvariTop 10 najboljih čuvara


Zamolili smo 14 stručnjaka za odgoj pasa (uključujući policijske i vojne trenere) da sastave listu 10 najboljih čuvarskih pasmina. Tijekom svoje procjene uzeli su u razmatranje ne samo temperament i fizičku snagu psa, već i njegovu hrabrost, odanost i podnošenje boli.

Opširnije