Njega psa

Kupanje II. dio

Često se pitamo koliko često treba kupati naše ljubimce, da li je potrebno voditi računa o zubima i slično. Odmah ću naglasiti da s kupanjem pasa i mačaka ne treba pretjerivati, jer prečesto pranje oštećuje površinski zaštitni sloj kože. No, postoje situacije u kojima je kupanje neophodno, jer se ponekad naši ljubimci s velikim zadovoljstvom uvaljaju u blato ili još neke druge tvari mnogo neugodnijeg mirisa.

Kada dođe do toga treba znati odabrati odgovarajući šampon. Najbolja su ona sredstva koja su zato predviđena, dakle šamponi za pse i mačke. Na tržištu su na raspolaganju specijalni šamponi za dugodlake, odnosno kratkodlake pse (mačke), te šamponi za suhu kožu, šamponi s raznim vitaminsko-mineralnim dodacima. Izložbeni psi kupaju se prije uređivanja za izložbu sredstvima namijenjenim posebno u tu svrhu ovisno o pasmini, boji i dužini dlake itd.

U slučaju da pri ruci nemate niti jedno od nabrojenih sredstava možete se poslužiti šamponom za djecu ili čistom mlakom vodom. Šamponi za odrasle, često kod životinja izazivaju iritaciju kože i vidu crvenila i svrbeža.

Neki psi, a pogotovo mace neće biti oduševljeni ulaskom u kadu, ili pak tuširanjem u vrtu. Kod takvih životinja treba biti oprezan i nikako ne treba primjenjivati silu, jer ćete ih time zauvijek prestrašiti. Radije odustanite od klasičnog kupanja i poslužite se blažim metodama. Vlažnom krpom obrišite noge i zatim leđa, te probajte priviknuti psa ili mačku na takav postupak. Nikada ne započinjite pranje jakim mlazom vode ili bacanjem životinje u kadu punu vode. Njima je to neprijatno isto kao i nama. Za kupanje odaberite lijep, sunčani dan, tako da se vaš ljubimac sam suši na zraku bez feniranja ili ga smjestite kraj peći u stanu. Primijetite li nakon kupanja bilo kakve promjene na koži, ubuduće izbjegavajte upotrebljeno sredstvo za pranje.

Neke životinje se moraju kupati iz zdravstvenih razloga, a to su prvenstveno one koje imaju problema s kožom (seborea, gljivični, bakterijski, parazitarni dermatitisi), u tu svrhu upotrebljavaju se posebni medicinski šamponi, koji su ustvari lijekovi, a pripisuje ih veterinar.

Za pse i mačke do starosti oko četiri mjeseca ne preporučuje se kupanje, već upotreba šampona za suho pranje. Nemojte upotrebljavati razne parfeme, jer svaka životinja ima svoj karakterističan miris, na koji se treba priviknuti i koji s vremenom više ne primjećujete.

 

Tamara Ferari-Miškulin dr.vet.med.

 

Katalog uzgajivačnica

katalog-uzgajivacnicaDa bi upisali uzgajivačnicu u katalog jedini uvjet je da morate biti registrirani. Registracija je besplatna.
Ovdje možete upisati uzgajivačnicu sa svim podacima i slikama.

Oglasnik

ikona-za-oglasnikNudimo Vam uslugu besplatnog upisa u oglasnik uz obaveznu registraciju koja je besplatna.
OVDJE možete upisati oglas za prodaju, potražnju, poklanjanje psa ili usluga vezanih za pse te opreme za pse.

Get Adobe Flash player

Riječ stručnjaka

ikona-za-rjec-strucnjakaStručnjaci iz svih dijelova kinologije pišu o njezi pasa, o bolestima, o odgoju pasa, o handlanju ...
OVDJE možete pročitati navedene tekstove.

VauVau ekipa

ikona-za-vauvau-ekipuVauVau ekipa je aplikacija slična Facebooku. Možete objavljivati slike, video i dr.
Jedini uvjet je da morate biti registrirani a registracija je besplatna. OVDJE možete vidjeti kako to izgleda.

Mini Reklame - Uzgajivači