Njega psa

Četkicom do zdravih zubi ljubimaca

Ne, nemojte se smijati, četkica za zube treba i vašem ljubimcu. Psi, a i mačke, imaju gotovo identične stomatološke probleme kao i mi, njihovi vlasnici. Parodontoza, nataloženi kamenac i karijes i njima, isto kao i nama, mogu stvoriti iznimno velike probleme.

Kao i kod ljudi, i kod životinja ključnu ulogu igra preventiva. A to zapravo znači - četkicu u ruke i makar tri-četiri puta tjedno pranje zubi. S pranjem zubi treba početi od najranijih dana, odnosno od trenutka kad zubi izrastu.

cetkica-za-zube.jpg

Na taj način pas će se naviknuti i na tu neugodnost i lakše će je podnositi ,nego da se s održavanjem higijene usne šupljine krene u odrasloj mu dobi. Može se koristiti kvalitetna četkica za ljude ili, još bolje, četkica prilagođenoj njihovoj čeljusti.

Proizvođači danas na tržištu nude dvostruke četkice kojima se istodobno psu pere vanjska i unutrašnja strana zubi. Izbor psećih pasta za zube također je bogat, a isto kao i kod šampona, strogo je zabranjeno da vlasnik psu posudi svoju.

Naime, naše paste bi psiću mogle trajno oštetiti stjenku želuca, pa mu treba kupiti one pripravljene za njegovu vrstu, i to s mirisom piletine ili janjetine kako bi mu "održavanje osmijeha" bilo što manje traumatično.

Preventiva podrazumijeva i odabir hrane koja je dobra za pseće i mačje zube. Psu se eventualno može za glodanje, a time i čišćenje zubi, ponuditi i bedrena goveđa kost, ali s obzirom na sve veću paniku od kravljeg ludila, sve je manje vlasnika koji s time žele eksperimentirati.

cetkica-za-zube2.jpg

Kad se kamenac nakupi, a to znači kad na zubima svog ljubimca uočite žućkaste naslage - spas je veterinar. On će vašem ljubimcu očistiti zube i tako spriječiti upale desni i daleko veće probleme. Cijena tog zahvata koji se obavlja pod anestezijom kreće se oko 300 kuna.

Osim različitih vodica za osvježenje daha, gelova, sprejeva i sličnih pomagala te izbjeljivanja zubi, u posljednje vrijeme pojedini vlasnici, vjerovali ili ne, svojim ljubimcima od veterinara traže ugradnju implantata.

Iako je to tek počelo hvatati zamah na Zapadu, i to među populacijom koja svoje ljubimce redovito pokazuje na izložbama, ipak vjerujemo da nećemo trebati čekati dugo da to zaživi i kod nas. Uostalom, u susjednoj BiH jedan stomatolog svom je psu ugradio - zlatni zub.

Katalog uzgajivačnica

katalog-uzgajivacnicaDa bi upisali uzgajivačnicu u katalog jedini uvjet je da morate biti registrirani. Registracija je besplatna.
Ovdje možete upisati uzgajivačnicu sa svim podacima i slikama.

Oglasnik

ikona-za-oglasnikNudimo Vam uslugu besplatnog upisa u oglasnik uz obaveznu registraciju koja je besplatna.
OVDJE možete upisati oglas za prodaju, potražnju, poklanjanje psa ili usluga vezanih za pse te opreme za pse.

Get Adobe Flash player

Riječ stručnjaka

ikona-za-rjec-strucnjakaStručnjaci iz svih dijelova kinologije pišu o njezi pasa, o bolestima, o odgoju pasa, o handlanju ...
OVDJE možete pročitati navedene tekstove.

VauVau ekipa

ikona-za-vauvau-ekipuVauVau ekipa je aplikacija slična Facebooku. Možete objavljivati slike, video i dr.
Jedini uvjet je da morate biti registrirani a registracija je besplatna. OVDJE možete vidjeti kako to izgleda.

Mini Reklame - Uzgajivači