Njega psa

Osnovna njega vašeg ljubimca

Svi ponosni vlasnici pasa ali i oni koji to namjeravaju postati moraju biti svjesni odgovornosti koje preuzimaju o brizi, njezi i higijeni tih divnih četveronožnih ljubimaca. Briga kao prvo obuhvaća osnovnu higijenu vašeg psa pod čime podrazumijevamo brigu o dlaci vašeg psa, redovnom pranju i šišanju, o čistoći ušiju i zubiju te o redovnom odlasku na detaljne veterinarske i kozmetičke preglede. Danas su već dobro poznati kozmetički saloni za kućne ljubimce tj. takozvani groomeri ili "frizeri" vaših kućnih ljubimaca koji pružaju stručne savjete i pomoć u obliku tretmana. Oni vama i vašim ljubimcima pomažu pri održavanju, u higijeni ili problemima s kojima se često vlasnici susreću (loša kvalitetna dlake, neugodan miris, linjanje i sl.). U osnovnu njegu kao prvo spada češljanje. To je dio njege koji zahtjeva učestalost, upornost te naravno kvalitetan odgovarajući češalj. Izbor češlja ovisi o vrsti dlake, odnosno pasmini psa. Za vlasnike je često kupanje najomraženiji dio osobne higijene psa. Najbolje je s tim upoznati ga od malih nogu. Tako ste ga naučili da to prihvaća pod normalno. Za kupanje je veoma važno kako, gdje i s kojim preparatima ga prati. Kada govorimo o šišanju ono iziskuje puno stručnog znanja i vještinu stoga je to najbolje prepustiti groomerima. Svaka pasmina ima određen način šišanja koji zahtijeva uporabu različite opreme za šišanje kojom raspolažu groomeri. Ne zaboravite posvetiti pažnju njezi ušiju i zuba, te redovnom rezanju noktiju što svakako treba prepustiti stručnim osobama. Prejako odrezan nokat je jako bolan zbog oštećenja živca ili krvne žile koja se nalazi u njemu. Neuredne uši također znaju biti česti uzrok bolestima uha. Najčešći su uzroci velike nakupine dlaka koje rastu u ušnom kanalu a ne čiste se. U početku ih treba čupkati prstima, ali najbolje to obavljaju stručne osobe s adekvatnim priborom. U današnje vrijeme uvelike pomažu i brojni preparati bilo u obliku praha ili kapi, koji sprečavaju i izvlače nakupine prljavštine. U današnje vrijeme, česta je pojava zubnog kamenca, te neugodnog zadaha iz usta. Zato je važno poduzeti sve da se zubi održe u dobrom stanju što nije zadatak veterinara nego i vas samih. Za to postoje različiti preparati koji omogućavaju redovnu higijenu usne šupljine. U slijedećim druženjima obraditi ćemo detaljno svaku od navedenih stavki kako bi vama, ponosnim vlasnicima, pomogli da ovladate ovim vještinama i naučite nešto više o svom članu obitelji.

Izvor: Ritelefax
Ivana Frkić

Katalog uzgajivačnica

katalog-uzgajivacnicaDa bi upisali uzgajivačnicu u katalog jedini uvjet je da morate biti registrirani. Registracija je besplatna.
Ovdje možete upisati uzgajivačnicu sa svim podacima i slikama.

Oglasnik

ikona-za-oglasnikNudimo Vam uslugu besplatnog upisa u oglasnik uz obaveznu registraciju koja je besplatna.
OVDJE možete upisati oglas za prodaju, potražnju, poklanjanje psa ili usluga vezanih za pse te opreme za pse.

Get Adobe Flash player

Riječ stručnjaka

ikona-za-rjec-strucnjakaStručnjaci iz svih dijelova kinologije pišu o njezi pasa, o bolestima, o odgoju pasa, o handlanju ...
OVDJE možete pročitati navedene tekstove.

VauVau ekipa

ikona-za-vauvau-ekipuVauVau ekipa je aplikacija slična Facebooku. Možete objavljivati slike, video i dr.
Jedini uvjet je da morate biti registrirani a registracija je besplatna. OVDJE možete vidjeti kako to izgleda.

Mini Reklame - Uzgajivači