Njega psa

Treba li pse kupati?

Ponegdje još uvijek prevladava mišljenje da pse ne treba kupati, jer je to štetno. Neki opet misle, da je to potrebno činiti samo jed­nom godišnje. Koža psa ne pod­nosi lužnate šampone, a nikako ako ih koristimo prečesto. Šam­poni koži oduzimaju kiselost i masnoću. Kiselost štiti kožu od bakterija, a masnoća od kiše i hladnoće. Neutralni šamponi omogućavaju češće kupanje. Pri tome moramo paziti na indivi­dualnu osjetljivost na šampone koja je kod različitih pasa dru­gačija. Štenad ćemo lako kupati bez većih problema, ali moramo voditi računa da se pri tome ne prehlade. Treba ih kupati pažljivo kao malu djecu.

Trgovine nam nude mnoštvo raz­ličitih neutralnih šampona za pse, čak i za različite tipove kože - suhu, masnu itd. Svakako bi bilo vrlo pogrešno, da pse kupamo tako često kao se­be. To je nepotrebno i štetno. Psa kupamo po potrebi: ako zau­dara, ako je vrlo prljav ili ako se uvaljao u "mirišljave" materijale kao što su strvine i životinjski ili ljudski izmet. Ima li pas dugu dlaku, treba ga češće i pažljivije kupati. Čak i tada bit će dovoljna 3-5 kupanja na godinu, a više skoro da i nije potrebno. Jedan od razloga je i taj što pas ima za­kržljale žlijezde znojnice te se stoga ne znoji. S druge strane ima dobro razvijene žlijezde lojnice koje se brinu za to da koža uvijek bude dovoljno i ravnomjer­no masna pa mu to omogućava dobru zaštitu od hladnoće i vla­ge. Zato pas lako ide u vodu, pli­va i kad izađe van dovoljno je da se dobro otrese i njegovo krzno opet je brzo suho. Ukoliko se pas kupa sam, ne treba ga posebno sušiti (jedino pri hladnom vre­menu). Čim ga istrljamo ručni­kom, mora ići u topao prostor. Radni psi otporniji su na vremen­ske promjene.

Psa je najlakše kupati u kabini s tušem. Ne poradi toga što bi nam kada mogla ostati prljava, već zato što se pas u kadi s visokim stranicama neprijatno osjeća. Osim toga, psa od 30 kg treba dignuti i spustiti u kadu, a po ku­panju i uzeti iz nje. Posebno je neprijatno, ako se mokrom i "za­pjenjenom" psu posreći skočiti iz kade. Pri svakom kupanju ionako moramo biti spremni da ćemo biti do kože mokri.

Voda za kupanje ne smije biti prevruća. Pravilna temperatura je oko 34°C. Moramo paziti da voda ne uđe u usne kanale i da mu u oči ne dođe sapunica. Šampon treba temeljito isprati tušem. Još u kupaonici treba psa dobro obrisati, a ako to ne učinimo mi učinit će on na "svoj" način. Uko­liko ga temeljito istrljamo ručni­kom spriječit ćemo i mogućnost prehlade. Mladog psa dobro je naučiti na sušilicu za kosu kako kasnije s tim ne bi bilo teškoća. Uostalom mnogo pasa uživa u takvom sušenju.

Psa ne treba kupati radi buha i drugih vanjskih nametnika. Većini pasa ne šteti kupanje u moru, iako može doći do teškog prolje­va ukoliko popije morsku vodu. Najčešće pse poslije kupanja u moru ne treba ispirati slatkom vo­dom.

Katalog uzgajivačnica

katalog-uzgajivacnicaDa bi upisali uzgajivačnicu u katalog jedini uvjet je da morate biti registrirani. Registracija je besplatna.
Ovdje možete upisati uzgajivačnicu sa svim podacima i slikama.

Oglasnik

ikona-za-oglasnikNudimo Vam uslugu besplatnog upisa u oglasnik uz obaveznu registraciju koja je besplatna.
OVDJE možete upisati oglas za prodaju, potražnju, poklanjanje psa ili usluga vezanih za pse te opreme za pse.

Get Adobe Flash player

Riječ stručnjaka

ikona-za-rjec-strucnjakaStručnjaci iz svih dijelova kinologije pišu o njezi pasa, o bolestima, o odgoju pasa, o handlanju ...
OVDJE možete pročitati navedene tekstove.

VauVau ekipa

ikona-za-vauvau-ekipuVauVau ekipa je aplikacija slična Facebooku. Možete objavljivati slike, video i dr.
Jedini uvjet je da morate biti registrirani a registracija je besplatna. OVDJE možete vidjeti kako to izgleda.

Mini Reklame - Uzgajivači