Njega psa

Zubi

Pas ima 42 zuba. Kao i kod čovjeka trajnim zubima prethode mliječni koji se pojavljuju oko trećeg tjedna (zubi se kod manjih pasmina pojavljuju kasnije nego kod većih).

Oko 4. mjeseca zubi se obnavljaju: mliječni zubi ispadaju i zamjenjuju ih trajni zubi; ovaj proces izmjene završava oko sedmog mjeseca života.

Psima treba redovito pregledavati zube, osobito naslage kamenca koje mogu uzrokovati upalu desni, infekcije i probleme sa žvakanjem hrane. Mnogi vlasnici pasa žale se na neugodan zadah svojih ljubimaca: u većini slučajeva tu pojavu uzrokuje upravo prisustvo kamenca, koji se smjestio na rubnim dijelovima zuba.

zubi.jpg

Ukoliko pas ima karijes, što je uistinu rijetkost, osjeća bol u zubima koja mu onemogućuje žvakanje i gutanje hrane. U današnje vrijeme, veterinarska medicinska znanost raspolaže stomatološkim instrumentima, sličnim onima koji se koriste na čovjeku, koji omogućuju pravilnu njegu (npr. za skidanje kamenca koristi se laser i anestezija).

Kako bi pas redovito čistio zube, postoje posebne kosti koje sprečavaju nastajanje zubnog kamenca: pas žvačući čisti zube sa svih strana. U prodaji se mogu naći posebne zubne paste i četkice (koje se znatno razlikuju od onih koje ljudi koriste): mogu biti uistinu učinkovite, iako se psima ne sviđaju pretjerano. Kako bi svom psu oprali zube, trebate ga staviti u sjedeći položaj ili vam u pomoć može priskočiti još jedna osoba koja zna psa umiriti. Zatim, rasporedite malo zubne paste na četkicu i četkajte najprije gornje, a zatim i donje zube. Na kraju, stavite pred psa posudicu s vodom kako bi si mogao isprati zube.

Katalog uzgajivačnica

katalog-uzgajivacnicaDa bi upisali uzgajivačnicu u katalog jedini uvjet je da morate biti registrirani. Registracija je besplatna.
Ovdje možete upisati uzgajivačnicu sa svim podacima i slikama.

Oglasnik

ikona-za-oglasnikNudimo Vam uslugu besplatnog upisa u oglasnik uz obaveznu registraciju koja je besplatna.
OVDJE možete upisati oglas za prodaju, potražnju, poklanjanje psa ili usluga vezanih za pse te opreme za pse.

Get Adobe Flash player

Riječ stručnjaka

ikona-za-rjec-strucnjakaStručnjaci iz svih dijelova kinologije pišu o njezi pasa, o bolestima, o odgoju pasa, o handlanju ...
OVDJE možete pročitati navedene tekstove.

VauVau ekipa

ikona-za-vauvau-ekipuVauVau ekipa je aplikacija slična Facebooku. Možete objavljivati slike, video i dr.
Jedini uvjet je da morate biti registrirani a registracija je besplatna. OVDJE možete vidjeti kako to izgleda.

Mini Reklame - Uzgajivači