O psima

Pseći rastafarijanci iz Križevaca

zana-i-mali-v.jpg"Došao je i taj dan - uspjela sam "nagovorit" starce da dovedem psa kući. Surfala sam Internetom i već neko vrijeme "snimala" tog psa..." priča nam Marta Gold iz Križevaca, vlasnica prve uzgajivačnice komondora u Hrvatskoj. "Nije prošlo niti mjesec dana od tada, a Gobi - mađarski pastirski pas, štene staro dva mjeseca, bilo je u mojem dvorištu. Njega sam kupila u jednoj mađarskoj uzgajivačnici."

"Kako živim u kraju gdje je uzgajanje pasa dosta popularno, na prijedlog prijatelja sam otišla s Gobijem, kada je bio star tri mjeseca (najranija dob da se psa izlaže na izložbi pasa) na CACIB Zagreb, pa na još jedan, na još jedan i ubrzo sam shvatila da je moj pas uvijek pobjednik što je dokazao svojom kvalitetom, ali je i uvijek bio jedini u svojoj pasmini (u našoj zemlji i u inozemstvu). Pobjeđivanje nam se jako svidjelo! Tako sam registrirala uzgajalište pod imenom Marta's Rastazz 59/03 FCI i to je prvo i jedino uzgajalište komondora u Hrvatskoj! Nekoliko godina kasnije nabavila sam kuju od renomiranog uzgajivača iz Mađarske, to je Zana - kujica koju sam pripustila Gobiju."

"U uzgoj pasa sam se upustila uz veliku odgovornost, s obzirom da se danas na kinološkom tržištu prodaje doslovce sve i svašta. Moji psi imaju obavljen uzgojni pregled, rodovnike priznate od FCI organizacije, zdravstvene pretrage i potpunu papirologiju čime garantiram gene, zdravlje i naravno temperament pasmine komondor, koja je kralj među mađarskim pastirskim psima. Zana je okotila 8 štenaca, što je pravo čudo za komondore, kojih je inače 3 ili 4 u leglu i to 4 kujice i 4 mužjaka - idealno! Psi su okoćeni 11. 02. 2008., u mojoj sobi, u Križevcima."

Štenci od 600 do 1300 eura

mali-1.jpg Cijene štenaca variraju, naime, u Mađarskoj komondor košta oko 600 eura, međutim uzgajivači ove pasmine tamo ne rade snimku kukova ili ih radi to vrlo malo, a snimka kukova velike pasmine je od velike važnosti, jer na taj način se kroz uzgoj bilo koje pasmine pa tako i komondora kontrolira jedna velika genetska mana, a to je displazija kukova, zbog koje pas sa 5-6 godina starosti može postati nepokretan.

U Americi i Italiji je cijena od 1300 eura pa nadalje. Ovo nije popularna pasmina i za nju zna vrlo mali broj ljudi. Ljudi koji žele od psa da im čuva posjed, kuću, životinje i sl., obično kupe neku poznatiju pasminu, pa još i plate trenera da se pas nauči čuvati. Komondora ne treba ništa učiti, oni su samostalna pasmina od davnina i najbolje u svemu je da moji psi nikada od neznanca ne bi uzeli nešto i nitko nepoznat ne može ući u dvorište, jer ga komondor čuva. 

Podrijetlo i povijest

Za komondora se vjeruje da je jako stara pasmina, iako povijesni podaci i bilješke postoje tek nekoliko stoljeća unazad. Vrlo je vjerojatno da je komondor došao do Danube Basin (današnje Mađarske) s nomadskim plemenima koja su obitavala ondje u devetom stoljeću. Ti prijašnji komondori su bili korišteni za zaštitu stada ovaca, koza i krava od grabežljivaca (vukova, medvjeda i ljudi). Najviše komondora danas ima u Mađarskoj i u SAD -u, po svakoj zemlji oko 2 ili 3 tisuće. No, u cijelom svijetu broj komondora je puno manji od 10.000.

mali-pavaju-2.jpgKarakteristike pasmine

Pravilan komondor bi trebao dati dojam impozantne snage, hrabrosti, poštovanja i ujednačene raspoređenosti. Komondor je velik, srednje velikog kostura, mišićav pas, s neobičnom, bijelom (nikad obojanom ili crnom) dlakom koja se slaže s resicama dlake i to se naziva čvorići. (Teško je zamisliti ako nikad niste vidjeli, ali to je nešto slično dreadlocksima koje imaju rastafarijanci). 

Njega komondora

Najinteresantnija i najčudnija stvar kod komondora je njegova dlaka i baš zato što je neobična, vlasnici komondora imaju više problema s brigom oko dlake nego s bilo čim drugim. U štenaca je dlaka čupava i kovrčava, s naglaskom da se pretvara u kovrčave uvojke. Između 8. i 10. mjeseca krzno se počinje upetljavati i uzlati. To upetljavanje je znak da je proces čvoranja dlake počeo. Veće petlje dlake moraju biti rastrgane u manje dijelove (čvoriće) - to je jednostavna procedura, iako može iscrpiti i oduzeti mnogo vremena, ako su čvorovi jako čvrsti i veliki. No kad se jednom formiraju, čvorovi će se s vremenom produživati i počet će dodirivat zemlju, u slučaju da se psa ne šiša.

Poslušnost

Pravom zaljubljeniku u komondore niti jedan drugi pas ne može zamijeniti veličinu duše i smisao za odgovornost posjedovanja ove pasmine. Iz tog razloga komondor može biti pravi izazov kad je riječ o poslušnosti. Komondori su pametni i bili su uzgajani da razmišljaju samosvjesno, stoga im može biti teško u potpunosti vjerovati čovjekovoj budalaštini. Lako ih je trenirati u početku. Jednom kad izvrše zapovijed, smatraju da je nema potrebe ponavljati. Često na natjecanjima komondor može biti viđen kako s manje entuzijazma izvodi jednu te istu vježbu. Zakašnjenje u okretima uvijek se  čini kao najveća točka neuspjeha. Kod puno komondora se može vidjeti kako gledaju suca kao da je grabežljivac. Suci koje prate psa naokolo u ringu istodobno ga čine jako nervoznim. Svjesni su svog velikog postignuća, ali neki od njih bi mogli iskušavati domišljatost svog trenera.

mali-3.jpgIzlaganje

Ništa nije impresivnije nego kad se komondor izlaže u ringu. Čist, dobro predstavljen, sretan komondor će privući svačiju pažnju. Iako komondori nisu uvijek prvi na svakoj izložbi, nekoliko njih je postiglo najviše titula. Komondori se kreću ležernim korakom i postavljeni su poput četverokuta. Dlaka bi trebala biti čista, a noge i usta valjano podšišani. Na izložbama postoji pravilo koje zabranjuje stavljanje bilo kakve supstancije u dlaku, što znači da nema pudera ili sredstava za izbjeljivanje.

Veličina i držanje

Komondor je velika, jaka i impozantna životinja. Mužjak u razvoju ima 50 kg ili više i visina u ramenima mu je najmanje 70 cm. Kuje su teške 40 kg ili više, a visoke su najmanje 65 cm u ramenima. Oba spola su velika i zastrašuju ljude koji nisu poznavaoci pasa. Komondor ima srednje velik kostur i jako mišićavo tijelo s iznenađujućom količinom snage. Komondor bi trebao biti dovoljno velik i snažan da izdrži zamoran zadatak u oštroj klimi.

 

Katalog uzgajivačnica

katalog-uzgajivacnicaDa bi upisali uzgajivačnicu u katalog jedini uvjet je da morate biti registrirani. Registracija je besplatna.
Ovdje možete upisati uzgajivačnicu sa svim podacima i slikama.

Oglasnik

ikona-za-oglasnikNudimo Vam uslugu besplatnog upisa u oglasnik uz obaveznu registraciju koja je besplatna.
OVDJE možete upisati oglas za prodaju, potražnju, poklanjanje psa ili usluga vezanih za pse te opreme za pse.

Get Adobe Flash player

Riječ stručnjaka

ikona-za-rjec-strucnjakaStručnjaci iz svih dijelova kinologije pišu o njezi pasa, o bolestima, o odgoju pasa, o handlanju ...
OVDJE možete pročitati navedene tekstove.

VauVau ekipa

ikona-za-vauvau-ekipuVauVau ekipa je aplikacija slična Facebooku. Možete objavljivati slike, video i dr.
Jedini uvjet je da morate biti registrirani a registracija je besplatna. OVDJE možete vidjeti kako to izgleda.

Mini Reklame - Uzgajivači