O psima

Treće doba kućnih ljubimaca

Životni vijek pasa mnogo je kraći od ljudskog. Teško je točno odrediti koliko će pas živjeti jer je to vrlo individualno, ali opća su pravila da manji psi žive duže od velikih. Možemo reći da već negdje nakon osme, devete godine života većina kućnih ljubimaca ulazi u svoje treće doba. Naravno da postoje iznimke, pa su tako neki psi od 12 godina mnogo živahniji nego drugi od 7, ali tako je i kod ljudi, zar ne?

Vlasnicima kućnih ljubimaca teško se priviknuti na činjenicu da njihov prijatelj već sa samo desetak godina zahtjeva sasvim drugačiju njegu. Psa uvijek tretiramo kao da su bebe, i onda je teško prihvatiti da je naša beba zapravo dama u godinama.

Vlasnici nerijetko potraže pomoć veterinara jer primjećuju da njihov pas teže ustaje, da nije oduševljen šetnjom kao inače, da više spava i slično. U zdjelici za hranu sve češće ostaje dio obroka, a i ono što pojede, naš ljubimac uzima sve sporije i pažljivije. Ove promjene nastupaju relativno naglo, pa često imamo osjećaj da je životinja ostarila preko noći. Znakovi starenja su razni, a ovise o pasmini, temperamentu te naravno o okolini. Kostobolje dovode do sve težeg ustajanja, pas ise manje kreće što ima za posljedicu smanjenje mišićne mase, pa vlasnici primjećuju da ljubimac mršavi. Kod nekih teriera, kokera i pudli neminovne su mrene na očima u starijoj dobi što im značajno oslabljuje vid. Zubni kamenac češće se javlja kod pasa patuljastih pasmina, ali u starijoj dobi taloži se i kod velikih pasa. Redovitim odstranjivanjem kamenca uspijevamo održati zube kako bi i ostarjela životinja mogla normalno jesti. Ukoliko se dogodi da svi zubi ispadnu ni to nije velik problem, jer psi vrlo malo žvaču pa se i dalje mogu kvalitetno hraniti.

Starije životinje, kao i stariji ljudi obično imaju više zdravstvenih problema pa se preporučuje jednom godišnje napraviti neke krvne pretrage te EKG.

I na kraju postoji cijeli niz lijekova koje možemo davati starim životinjama da im poboljšamo kvalitetu života. Pas iako je star vesele se hrani, vesele se vlasniku i vesele se izlasku u šetnju. Malo su usporeni, ne skaču kao prije, ali jedino što im je važno jest da su što više sa vama.


Tamara Ferari-Miškulin dr.vet.med.

Katalog uzgajivačnica

katalog-uzgajivacnicaDa bi upisali uzgajivačnicu u katalog jedini uvjet je da morate biti registrirani. Registracija je besplatna.
Ovdje možete upisati uzgajivačnicu sa svim podacima i slikama.

Oglasnik

ikona-za-oglasnikNudimo Vam uslugu besplatnog upisa u oglasnik uz obaveznu registraciju koja je besplatna.
OVDJE možete upisati oglas za prodaju, potražnju, poklanjanje psa ili usluga vezanih za pse te opreme za pse.

Get Adobe Flash player

Riječ stručnjaka

ikona-za-rjec-strucnjakaStručnjaci iz svih dijelova kinologije pišu o njezi pasa, o bolestima, o odgoju pasa, o handlanju ...
OVDJE možete pročitati navedene tekstove.

VauVau ekipa

ikona-za-vauvau-ekipuVauVau ekipa je aplikacija slična Facebooku. Možete objavljivati slike, video i dr.
Jedini uvjet je da morate biti registrirani a registracija je besplatna. OVDJE možete vidjeti kako to izgleda.

Mini Reklame - Uzgajivači