O psima

Jednog ili dva psa

Većina ljubitelja pasa počne s nabavkom jednog psa. Oduševe se i zaljube u novog člana obitelji, a radi li se o kujici počnu razmišljati o "samo jednom, radi nje" leglu. Jedno od čupavca, iz legla posebno Vam priraste za srce, odgađate njegov odlazak u novu okolinu i eto odjednom ste vlasnik dva psa! Radi li se o mužjaku i ženki iste pasmine koji su u rodu (mama i sin) doći će do sitnih problema sa slijedećim tjeranjem kujice. No, tu se radi o svega 5-6 dana dva puta godišnje, pa se nekako uz lajanje i cviljenje mužjaka, riješi i taj problem. Radi li se pak o psima istog spola, problemi su nešto veći. Odrasli mužjaci odnosno odrasle ženke u nekim slučajevima ne pristaju na složen obiteljski život kakav smo mi zamislili, već pokušavaju, svaki za sebe, izboriti dominantan položaj u odnosu na dugog psa. Svako toliko se potuku, a vlasnici koji uglavnom jednako vole oba psa. iznalaze razno-razne razloge kako bi opravdali onog (onu) koji započinje tuču. Takve situacije završe najčešće odlaskom jednog psa ili se jedan od njih uspije dočepati "prijestolja" i pokoriti drugog psa. Jasno je da uspješnost zajednice više pasa uvelike ovisi o pasmini. Manje temperamentni psi mnogo će lakše prihvatiti takav način života. I sama veličina psa igra važnu ulogu, pogotovo ako živite u stanu na 12. katu. Kupite li par, nadate se idiličnoj atmosferi, no kao i u svakoj "vezi" i tu će biti trzavica, koje Vas ne moraju zabrinjavati!

U svakom slučaju, dva psa zajedno uče mnogo brže od jednog samog, život im je ispunjeniji, mnogo više vremena provode u igri. Jedan drugog zabavljaju pa mnogo bolje podnose odlazak vlasnika na posao.

Vlasnici više pasa uglavnom nemaju problema sa izbirljivošću prema hrani i ostavljanju obroka u zdjelici.

Imate li mogućnost za držanje još jednog psa, uživate li u radosti njihove igre, zabavlja li Vas njihovo međusobno komuniciranje i ophođenje, brzo po još jednog ljubimca!

 

Tamara Ferari-Miškulin dr.vet.med.  

Katalog uzgajivačnica

katalog-uzgajivacnicaDa bi upisali uzgajivačnicu u katalog jedini uvjet je da morate biti registrirani. Registracija je besplatna.
Ovdje možete upisati uzgajivačnicu sa svim podacima i slikama.

Oglasnik

ikona-za-oglasnikNudimo Vam uslugu besplatnog upisa u oglasnik uz obaveznu registraciju koja je besplatna.
OVDJE možete upisati oglas za prodaju, potražnju, poklanjanje psa ili usluga vezanih za pse te opreme za pse.

Get Adobe Flash player

Riječ stručnjaka

ikona-za-rjec-strucnjakaStručnjaci iz svih dijelova kinologije pišu o njezi pasa, o bolestima, o odgoju pasa, o handlanju ...
OVDJE možete pročitati navedene tekstove.

VauVau ekipa

ikona-za-vauvau-ekipuVauVau ekipa je aplikacija slična Facebooku. Možete objavljivati slike, video i dr.
Jedini uvjet je da morate biti registrirani a registracija je besplatna. OVDJE možete vidjeti kako to izgleda.

Mini Reklame - Uzgajivači