O psima

Sa životinjama je mnogo jednostavnije raditi nego s ljudima

policijski-psi
Zeus, Gaan, Fox i Dino svako jutro dolaze na posao u Policijsku upravu varaždinsku. Malo treniraju, malo odmaraju, malo šeću gradom. Za mnoge idealan posao. No, ovdje je ipak riječ o policijskim psima, koji bez svojih vodiča mogu biti vrlo opasni i ubojiti. Zeus, njemački ovčar, traži drogu, Dino, belgijski ovčar, pronalazi eksplozivne naprave, a Gaan i Fox, njemački i belgijski ovčari, napadači su. Svi su prošli šestomjesečnu obuku. Zeus je sa svojim vodičem Vanjom Borakom od 2006. godine. S njim odlazi kući i gotovo je član njegove obitelji.

- Dobar je kao beba. Baš je maza, ne poznaje agresivnost. Sa životinjama je mnogo jednostavnije raditi nego s ljudima, lakše se s njima dogovoriti - kaže V. Borak. Koliko je Zeus umiljat, toliko je mrzak "dilerima", jer raspoznaje šest vrsti droga, ide u pretrage stanova, kuća, automobila... Po potrebi, radi i u drugim policijskim upravama. Za razliku od mirnig Zeusa, Gaan i Fox vrlo su živi. U interventnu jedinicu PU varaždinske stigli su lani i otada su vjerni pratioci Ivice Blažija i Dražena Plahineka. Može ih se vidjeti na osiguranju javnih skupova, utakmica, tijekom racija, blokada... Iznimno su poslušni i reagiraju samo po zapovijedi.

- Poznaju oko 20 zapovijedi i moraju biti 100 posto poslušni. Mimo zapovijedi mogu reagirati samo ako im je napadnut vodič ili su sami ugroženi. Bez izričite zapovijedi ne smiju napadati - kažu I. Blaži i D. Plahinek. Oni koje napadnu neće se baš dobro provesti, budući da je pas napadač težak oko 40 kilograma i u trenutku može srušiti na pod odraslog muškarca. Ugrizi su mu čvrsti i teški, a kad zagrize, više ne pušta sve do zapovijedi svoga vodiča, makar mu je možda ugrožen i život. Gaan i Fox moraju biti u dobroj formi, pa sa svojim vodičima treniraju najmanje triput tjedno. Dobro surađuju s Kinološkim društvom, koje im je ustupilo terene za treninge. Za razliku od Zeusa i Dine, Gaan i Fox ne idu kući sa svojim vodičima, već ostaju u boksovima u krugu PU varaždinske. Dino je, inače, najstariji među policijskim psima. On je uz svoga vodiča Vladu Šinceka sedam godina. Šincek je inače vodič 16 godina, a Dino mu je drugi pas. Na njega su se svi u obitelji priviknuli.

- Nezamislivo je da nemamo psa, Da nije službeni, bio bi sigurno neki drugi - kaže Šincek. Vodiči kažu da je do dobrih pasa teško doći, a svi moraju proći vrlo zahtjevna testiranja. Za pse s kojima rade vrlo su vezani, pa će ih, kad psi odu u "mirovinu", najvjerojatnije i zadržati.

Izvor: Vecernji.hr

Katalog uzgajivačnica

katalog-uzgajivacnicaDa bi upisali uzgajivačnicu u katalog jedini uvjet je da morate biti registrirani. Registracija je besplatna.
Ovdje možete upisati uzgajivačnicu sa svim podacima i slikama.

Oglasnik

ikona-za-oglasnikNudimo Vam uslugu besplatnog upisa u oglasnik uz obaveznu registraciju koja je besplatna.
OVDJE možete upisati oglas za prodaju, potražnju, poklanjanje psa ili usluga vezanih za pse te opreme za pse.

Get Adobe Flash player

Riječ stručnjaka

ikona-za-rjec-strucnjakaStručnjaci iz svih dijelova kinologije pišu o njezi pasa, o bolestima, o odgoju pasa, o handlanju ...
OVDJE možete pročitati navedene tekstove.

VauVau ekipa

ikona-za-vauvau-ekipuVauVau ekipa je aplikacija slična Facebooku. Možete objavljivati slike, video i dr.
Jedini uvjet je da morate biti registrirani a registracija je besplatna. OVDJE možete vidjeti kako to izgleda.

Mini Reklame - Uzgajivači