O psima

Izraz 'ljubimac' uvredljiv je za životinje?!

psi-pametniji-od-macaka
Ljubitelji životinja bi trebali prestati svoje krznene ili pernate prijatelje zvati 'ljubimcima' jer je taj naziv uvredljiv, tvrde neki engleski i američki akademici i sveučilišni profesori

Kućne mačke, pse, hrčke, papige i ostale životinjice s kojima se svakodnevno družimo u svojim domovima trebali bismo, prema mišljenju nekih, početi zvati 'životinje prijatelji', dok bi vlasnike trebalo oslovljavati s 'ljudskim skrbnicima'.

Čak su izrazi poput 'divljina' (wildlife) okarakterizirani kao uvredljivi za životinje, a umjesto toga bi bilo puno prikladnije reći 'slobodan život' (free-living), smatraju neki profesori s Oxforda.

Do tog je zaključka došao urednik Časopisa za životinjsku etiku (Journal of Animal Ethics), nove publikacije koja se posvetila upravo problemu terminologije. Urednik časopisa, teolog i profesor Andrew Linzey, autor je knjiga poput 'Kršćanstvo i prava životinja', te je poznat po svojem radu u kojem promiče prava 'nježnih Božjih bića' na ponešto radikalan način.

U uvodniku broja, koji je izradio u suradnji sa Sveučilištem Illinois u SAD-u, osuđuje termine poput 'stvorenja' i 'zvijeri' jer smatra da se tim 'pogrdnim' izrazima može potaknuti negativno ponašanje prema životinjama.

'Usprkos učestalosti korištenja, 'ljubimac' je sigurno pogrdni naziv i za životinje i za ljude koji brinu o njima. Riječ 'vlasnik', premda je zakonski ispravna, vraća nas u vrijeme kad su životinje bile samo to - imovina, strojevi i stvari koje su se koristile bez ikakvih moralnih odgovornosti. Pozivamo autore da koriste riječi poput 'slobodan život', 'slobodan prostor' ili 'slobodno kretanje' umjesto 'divljina' i 'divlje životinje'. Za većinu je 'divljina' sinonim za necivilizirano, neobuzdano, barbarsko ponašanje. U tome je očito sadržana predrasuda koju treba izbjeći', napisao je Linzey.

On i njegova zamjenica Priscilla Cohn, profesorica na Sveučilištu Penn State u SAD-u, nadaju se maštovitijim izrazima u engleskom jeziku. Također su i fraze poput 'lukav kao lija', 'jesti kao svinja', 'gladan kao pas' i slične obilježili kao nepravedne prema životinjama.

Izvor: T-portal

Katalog uzgajivačnica

katalog-uzgajivacnicaDa bi upisali uzgajivačnicu u katalog jedini uvjet je da morate biti registrirani. Registracija je besplatna.
Ovdje možete upisati uzgajivačnicu sa svim podacima i slikama.

Oglasnik

ikona-za-oglasnikNudimo Vam uslugu besplatnog upisa u oglasnik uz obaveznu registraciju koja je besplatna.
OVDJE možete upisati oglas za prodaju, potražnju, poklanjanje psa ili usluga vezanih za pse te opreme za pse.

Get Adobe Flash player

Riječ stručnjaka

ikona-za-rjec-strucnjakaStručnjaci iz svih dijelova kinologije pišu o njezi pasa, o bolestima, o odgoju pasa, o handlanju ...
OVDJE možete pročitati navedene tekstove.

VauVau ekipa

ikona-za-vauvau-ekipuVauVau ekipa je aplikacija slična Facebooku. Možete objavljivati slike, video i dr.
Jedini uvjet je da morate biti registrirani a registracija je besplatna. OVDJE možete vidjeti kako to izgleda.

Mini Reklame - Uzgajivači