O psima

Desetogodišnji pas ima 65 ljudskih godina

Malo dvomjesečno štene koje je došlo u vaš dom vrlo brzo, za svega nekoliko mjeseci, dosegnut će svoju spolnu zrelost, odnosno od šteneta postati mladi pas. Nekoliko slijedećih godina ostat će isti, a oko njegove 8. godine javljaju se prvi znaci starenja - pokoja sijeda dlaka, osjetljivost zubi i slično.

Životni vijek im ovisi o okolini, pasmini, zdravlju, higijenskim prilikama, kretanju, ali i pravilnoj ishrani. Neke pasmine žive jako dugo, primjerice špic i foksterijer mogu doživjeti i 18 do 20 godina, dok su bokseri i njemački ovčari stari već sa 12 ili 13 godina. Uvriježeno je mišljenje da godine psa treba pomnožiti sa sedam kako bi se njegova dob mogla uspoređivati s ljudskom.

psece-godine2.jpg

No da to i nije baš dobar izračun govori i primjer kujice, koja je s godinu dana spremna za parenje i prvo leglo, dok je djevojčica sa sedam godina još uvijek pravo dijete. Zato postoji tablica koja pokazuje da je pas star dva mjeseca jednak po starosti djetetu od 14 mjeseci, a pas star godinu dana odgovara dobi 14-godišnjaka.

Pas od 18 mjeseci ima 20 ljudskih godina, a nakon te dobi pada koeficijent kojim se pseće godine množe da bi se dobile ljudske. U svakom slučaju desetogodišnji pas ima otprilike 65 čovjekovih godina, a onaj od 16 doživio je duboku ljudsku starost od 89 godina. Prema toj tablici, koja nije znanstveno potvrđena, ispada da psi u pravilu žive više od 12, a manje od 15 godina.

Prema mišljenju mnogih, posebno ljubitelja pasa, priroda se s njima okrutno poigrala, jer u životinjskom svijetu ima puno dugovječnijih životinja - papiga primjerice živi i stotinjak godina, kanarinac 20, a žaba, vjerovali ili ne, 16.

Pas je na svom životnom vrhuncu između treće i pete godine. U tom razdoblju njegovo je tijelo potpuno razvijeno, a snaga mu je na vrhuncu. Od sedme, odnosno osme godine života počinje propadanje i pas umjesto igre traži mir, više sna i topline, što posebno dolazi do izražaja zimi kada se voli smjestiti uz peć ili kamin.

U tim godinama, lovački i radni psi više neće biti tako otporni i agresivni kao u mladosti. U starim danima pas ogluši, dobiva mrenu na očima, zubi mu se kvare i ispadaju pa sve teže jede, postaje mrzovoljan i drži se svojih starih navika, teško usvaja nove pa i najmanje promjene.

psece-godine.jpg

Zdravlje starog psa uvjetovano je načinom držanja u mladosti. Ako se mnogo kretao i boravio na otvorenom, bio čist, pravilno hranjen i ako je o njegovom zdravlju redovito brinuo veterinar, starit će uz puno manje problema i neugodnosti.

Stari pas traži mnogo pažnje, ali i mnogo mira. Potreban mu je jedan kutak koji će biti skriven od buke, a hraniti ga treba s lako probavljivom hranom - s više juhe, a manje mesa. Treba voditi računa da se u starosti pas ne udeblja, a to se može spriječiti dugačkim šetnjama i boravkom na otvorenom, ali bez trčanja i tjeranja psa na napore koji nisu prikladni njegovoj dobi i fizičkoj kondiciji.

Stari psi često blago umiru, no ima i slučajeva kad se muče s teškim bolestima i jakim bolovima. U tom slučaju, kad je sigurno da za psa nema izlječenja, treba nakon razgovora s veterinarom, i ako je potrebno više konzultacija, razmisliti i o eutanaziji.

Na to se nije lako odlučiti, ali prema uvriježenom mišljenju, gospodar i na taj način dokazuje ljubav prema svom najboljem prijatelju - pomažući mu da, u trenutku kad mu život postaje previše mučan, bezbolno zauvijek zaspi.

U svakom slučaju s eutanazijom ne treba žuriti, ona je zadnje što možete poduzeti i to tek kad se apsolutno uvjerite da drugog izlaza za vašeg ljubimca nema.
 

Katalog uzgajivačnica

katalog-uzgajivacnicaDa bi upisali uzgajivačnicu u katalog jedini uvjet je da morate biti registrirani. Registracija je besplatna.
Ovdje možete upisati uzgajivačnicu sa svim podacima i slikama.

Oglasnik

ikona-za-oglasnikNudimo Vam uslugu besplatnog upisa u oglasnik uz obaveznu registraciju koja je besplatna.
OVDJE možete upisati oglas za prodaju, potražnju, poklanjanje psa ili usluga vezanih za pse te opreme za pse.

Get Adobe Flash player

Riječ stručnjaka

ikona-za-rjec-strucnjakaStručnjaci iz svih dijelova kinologije pišu o njezi pasa, o bolestima, o odgoju pasa, o handlanju ...
OVDJE možete pročitati navedene tekstove.

VauVau ekipa

ikona-za-vauvau-ekipuVauVau ekipa je aplikacija slična Facebooku. Možete objavljivati slike, video i dr.
Jedini uvjet je da morate biti registrirani a registracija je besplatna. OVDJE možete vidjeti kako to izgleda.

Mini Reklame - Uzgajivači