O psima

Nema tjeranja, privrženiji su vlasniku

Je li kastracija pasa nehumana - pitanje je oko kojeg se već godinama spore zaštitari životinja s jedne i većina vlasnika kućnih ljubimaca s druge strane.
 
Moralne dvojbe je li to u redu muče samo nas ljude - često se znaju braniti pristaše kastracije, objašnjavajući da su se, otkako su to učinili, oni i njihov mezimac preporodili. Da je tako nije im teško povjerovati jer, primjerice, kastrirani mužjaci psa ne lunjaju uokolo tražeći ženku i svu svoju pažnju i ljubav usmjeravaju prema vlasniku i ostalim ukućanima.

Osim toga, kastracijom se rješava problem mogućeg markiranja, odnosno obilježavanja prostora urinom koji ima neugodan miris. U kući seksualno uzbuđeni mužjak psa može vas osramotiti naskakivanjem na vaše ili na noge vaših gostiju.
 
kastracija.jpg

Ženke pasa u pravilu se tjeraju dva puta godišnje, a vrijeme tjeranja traje jedan ili dva tjedna. Kastracija ženki, iako je veterinari ocjenjuju kao lagani, rutinski zahvat, kompliciranija je od kastracije mužjaka, kojima se u potpunoj anesteziji kroz malen rez odstranjuju samo testisi. Šivanje reza čak nije potrebno, za razliku kod ženki kojima se prilikom sterilizacije mogu odstraniti samo maternica ili i maternica i jajnici.

U svakom slučaju rez je velik nekoliko centimetara, a unatoč brojnim pričama kako je pas već 'sutradan ona stari' i nije baš tako. Nekoliko sati nakon što se probudi iz anestezije može biti slab, teturati i biti dezorijentiran, što je svakom vlasniku, koji voli svog ljubimca, vrlo teško za gledati.
 
 
Pojedini stručnjaci savjetuju kastraciju mužjaka i ženki pasa prije prvog tjeranja jer se tako može spriječiti moguće obolijevanje od raka testisa i prostate kod mužjaka i raka dojki i gnojne infekcije maternice kod kujica.

Koliko je rak dojki opasan govori i podatak da je fatalan za čak 50 posto oboljelih ženki pasa. Ni gnojna infekcija maternice nije bezopasna, zahtijeva dugotrajno i komplicirano liječenje koje uključuje i sterilizaciju.

Sterilizacija i kastracija pasa daleko je humanija od izbacivanja na ulicu kad postanu skotne, ili bacanje tek okoćenih štenadi u kontejnere za smeće čemu smo svjedoci i po našim većim gradovima.

Važno je znati i da sterilizacija neće bitno promijeniti karakter vašeg ljubimca (može postati samo umiljatiji i privrženiji), neće se zbog toga udebljati, a niti prije sterilizacije ne treba imati jedno leglo, ukoliko vi ne želite njegovog nasljednika. U tom slučaju treba biti oprezan - prije parenja morate biti sigurni, pogotovo ako nije riječ o rasnom psu, da ćete osim za onog koji ostaje s vama, uspjeti pronaći udomitelje i za sve ostale male bebe koje će ugledati svijet. 

Katalog uzgajivačnica

katalog-uzgajivacnicaDa bi upisali uzgajivačnicu u katalog jedini uvjet je da morate biti registrirani. Registracija je besplatna.
Ovdje možete upisati uzgajivačnicu sa svim podacima i slikama.

Oglasnik

ikona-za-oglasnikNudimo Vam uslugu besplatnog upisa u oglasnik uz obaveznu registraciju koja je besplatna.
OVDJE možete upisati oglas za prodaju, potražnju, poklanjanje psa ili usluga vezanih za pse te opreme za pse.

Get Adobe Flash player

Riječ stručnjaka

ikona-za-rjec-strucnjakaStručnjaci iz svih dijelova kinologije pišu o njezi pasa, o bolestima, o odgoju pasa, o handlanju ...
OVDJE možete pročitati navedene tekstove.

VauVau ekipa

ikona-za-vauvau-ekipuVauVau ekipa je aplikacija slična Facebooku. Možete objavljivati slike, video i dr.
Jedini uvjet je da morate biti registrirani a registracija je besplatna. OVDJE možete vidjeti kako to izgleda.

Mini Reklame - Uzgajivači