O psima

Kada je pas i više od najvjernijeg prijatelja

Postoje osobe kojima su psi više od prijatelja, osobe koje su najboljem čovjekovom prijatelju bez zadrške povjerile svoj život. Psi vodiči slijepim su osobama oči, njihov korak u svijet. Svaki je prvi korak težak, a kako se ti psi i njihovi budući vlasnici pripremaju za ove nove uloge te kako im pomoći, saznali smo iz prve ruke.

Tridesetogodišnjoj Gordani Božić život se u potpunosti promijenio dolaskom Abbe. Prije nje ovisila je isključivo o tuđoj, najčešće roditeljskoj pomoći i vrlo se malo kretala. Dugo je razmišljala o psu vodiču, ali, priznaje, nije imala hrabrosti za konačnu odluku, sve dok jednog jutra nije odlučila prijaviti se Hrvatskoj udruzi za školovanje pasa vodiča i mobilitet, te je nakon pet mjeseci u njezin život ušla Abba.

psi-za-slijepe3.jpg

"Presretna sam. Tek sada sam se potpuno opustila. Puno se više krećem nego prije što sam je imala, ali i više nego na samom početku kada je došla. Sada Abba uživa moje puno povjerenje!"

Mlada Velikogoričanka ističe kako s Abbom na javnim mjestima i u javnom prijevozu ima samo pozitivna iskustva. Posebno hvali vozače ZET-a koji su uvijek spremni pomoći, pa je pitaju gdje treba izaći ili zamole nekog od putnika da joj ustupi mjesto. A Gordana je vrlo aktivna: svakoga dana putuje do Instituta za crkvenu glazbu gdje uči sviranje orgulja i pjeva u dva zbora, sve to uz Abbinu pratnju.

Promicanje osnovnog ljudskog prava na samostalnost i neovisnost u kretanju temelj je programa Hrvatske udruge za školovanje pasa vodiča i mobilitet. Provodi se kroz školovanje i dodjelu pasa vodiča u svrhu osposobljavanja slijepih osoba iz područja orijentacije i mobiliteta, te osposobljavanja slijepih osoba za korištenje bijelog štapa. Udruga također utječe na poboljšanje kvalitete života osobama u invalidskim kolicima dodjelom rehabilitacijskih pasa, a radi poticanja komunikacije i igre, poboljšanja motorike i stjecanja odgovornosti djeci s teškoćama u razvoju dodjeljuju se terapijski psi.

Tijekom petnaest godina djelovanja, opisuje predsjednica Mira Katalenić, udruga je, na temelju stručne literature, izradila vlastiti program školovanja pasa vodiča, a primjenjujući propisane standarde postala je član International Guide Dog Federationa. U suradnji s Vladom izradili su Zakon o kretanju slijepe osobe uz pomoć psa vodiča na koji su posebno ponosni.

psi-za-slijepe2.jpg

Godišnje se u prosjeku školuje i dodijeli osam pasa vodiča, do tri rehabilitacijska, te do pet terapijskih pasa. Psi vodiči su najčešće labradori, a za tu namjenu mogu se osposobiti i zlatni retriveri, njemački ovčari te, za one koji su alergični na pseću dlaku, kraljevski pudli.

Dobar pas vodič je skoncentriran, u dobroj fizičkoj kondiciji, tolerantan i strpljiv, a program školovanja i dodjele traje dvije godine.

Nakon završetka socijalizacije, u dobi od 12 do 16 mjeseci, poslije testiranja genetskih predispozicija i stečenih navika u kućnom odgoju, pas ulazi u školovanje u trajanju od šest do osam mjeseci. Školovanje obuhvaća, uz obvezne vježbe poslušnosti, markiranje rubnika, stepenica, zaobilaženje prepreka, pronalaženje pješačkih prijelaza, autobusnih i tramvajskih stajališta i vođenje u prometu. Pas također mora sam pronalaziti najsigurnija rješenja u pedesetak situacija, čime će povećati samostalnost, sigurnost i brzinu kretanja slijepe osobe.

Kako ne bi vizualno komunicirao s psom, instruktor zadnja dva mjeseca obuke nosi povez na očima te prilagođava obuku ovisno o uvjetima i dinamici života budućeg korisnika. Tijekom mjesec dana slijepa osoba ovladava kretanjem sa psom vodičem u svakodnevnom radu s instruktorom. Nakon toga stručno povjerenstvo procjenjuje koordiniranost pokreta i komunikaciju između korisnika i psa, što je osnova za daljnju sigurnost i kvalitetno kretanje slijepe osobe. Psa vodiča udruga dodjeljuje besplatno.

psi-za-slijepe.jpg

Trenutne mogućnosti, kao i neadekvatan prostor za školovanje pasa, ne zadovoljavaju potrebe, naglašava predsjednica udruge, a rješenje je u izgradnji rehabilitacijskog Centra za pse vodiče i mobilitet. Grad Zagreb je dodijelio udruzi lokaciju za budući centar u okviru spomen-parka Dotrščina, a sporazumom iz 2003. godine definirano je da Vlada, grad Zagreb i udruga zajednički investiraju u centar, dajući svaki oko pet milijuna kuna. Udruga je dosad prikupila nešto više od milijun kuna uz pomoć promotivnih akcija, sponzora i donacija.
'Završeni su grubi građevinski radovi na sva tri objekta: upravnoj zgradi, stacionarnom objektu za smještaj slijepih osoba koje dolaze na prijenos za psa vodiča i smještajnom kapacitetu za pse.

U okviru centra bit će trajno spomen-obilježje svim sponzorima i donatorima koji su doprinijeli izgradnji. Posebnost će biti jedinstven perivoj za slijepe osobe, jedini takve vrste u ovom dijelu Europe. Po njemu će se slijepe osobe moći orijentirati po promjeni teksture tla i mirisima bilja u okruženju', opisuje Mira Katalenić.

Dobrotvorna akcija za izgradnju Centra za pse vodiče i mobilitet 'Imaš siće za vodiče' je u tijeku, pa i vi možete učiniti dobro djelo uplatom na račun 2360000-1500063859 u Zagrebačkoj banci.
 

Katalog uzgajivačnica

katalog-uzgajivacnicaDa bi upisali uzgajivačnicu u katalog jedini uvjet je da morate biti registrirani. Registracija je besplatna.
Ovdje možete upisati uzgajivačnicu sa svim podacima i slikama.

Oglasnik

ikona-za-oglasnikNudimo Vam uslugu besplatnog upisa u oglasnik uz obaveznu registraciju koja je besplatna.
OVDJE možete upisati oglas za prodaju, potražnju, poklanjanje psa ili usluga vezanih za pse te opreme za pse.

Get Adobe Flash player

Riječ stručnjaka

ikona-za-rjec-strucnjakaStručnjaci iz svih dijelova kinologije pišu o njezi pasa, o bolestima, o odgoju pasa, o handlanju ...
OVDJE možete pročitati navedene tekstove.

VauVau ekipa

ikona-za-vauvau-ekipuVauVau ekipa je aplikacija slična Facebooku. Možete objavljivati slike, video i dr.
Jedini uvjet je da morate biti registrirani a registracija je besplatna. OVDJE možete vidjeti kako to izgleda.

Mini Reklame - Uzgajivači