O psima

Uz ljubimca raste zdravo i sretno dijete

Mogu li tek rođena beba i kućni ljubimci zajedno? Odgovor svim nevjernim Tomama je - ne samo da mogu, nego su odlična kombinacija! Već je i znanstveno dokazano da djeca koja odrastaju s ljubimcima, imaju manje zdravstvenih problema, posebno alergija, od ostalih.

Kad je naša prijateljica dobila bebu, u njezinom domu već su živjele tri mačke. Bojali smo se kako će sve to funkcionirati.

Nakon prvotne znatiželje i 'izbivanja' mačaka iz kreveta i spavaće sobe, sve je ostalo isto. One su i dalje šetale gdje su htjele, igrale se po čitavom stanu i nisu smetale bebici.

uz-psa-zdravo-dijete3.jpg

Kako je dijete raslo, suživot između njega i mačaka postajao je sve intenzivniji - mazili su se i igrali. Poznati su također i slučajevi beba koje su se prvi put na vlastite noge osovile zahvaljujući psu. Držeći se za njegova leđa i dlaku učinile su prve korake. Zato dilema - mogu li kućni ljubimac i beba zajedno - jednostavno ne postoji.

Svog kućnog ljubimca, posebno ako je riječ o psu, trebate pripremiti na dolazak novog, najvažnijeg člana vašeg kućanstva i podučiti ga određenim pravilima koja će nakon toga vrijediti.

Pas obitelj doživljava kao svoj čopor i vođa tog čopora ste vi. On mora biti svjestan vašeg autoriteta i očekivati jasne naredbe što smije, a što ne.

Bilo bi dobro da se vaš pas navikne na prisutnost djece u stanu. Zato ako imate prijatelje koji imaju malu djecu, a vole životinje, pozovite ih da vam dođu u goste. Pojedini stručnjaci također savjetuju da se snimi dječji plač i postupno pušta psu ili mački kako bi se na njega pravodobno navikli.

Preporuka je također - to raditi malo pomalo, odnosno prvi put pustiti najtiše, a onda glasnoću postupno povećavati. Ako su vaš pas ili mačka s vama dijelili krevet i sobu, ipak, kad shvatite da vam dolazi prinova, ljubimce bi iz sobe trebalo nježno, ali odlučno izbaciti.

uz-psa-zdravo-dijete2.jpg

Na činjenicu da je to za njih postala zabranjena zona trebali bi se naviknuti mjesecima prije nego što beba dođe, kako bi se manje osjećali odbačenima i ljubomornima. Naime, kad beba dođe u kuću, ljubimci shvaćaju da više nisu u centru pažnje i nisu najvažniji na svijetu.

Zbog toga neki od njih mijenjaju ponašanje, ljute se, odbijaju hranu ili u znak protesta nuždu obavljaju tamo gdje nikada nisu - po stanu.

Postoje također preporuke da se drvena, odnosno obična vrata zabranjene sobe zamijene mrežastim vratima kako bi ljubimac, a posebno ako je riječ o psu, imao mogućnost uvida što se u toj, njemu nedostupnoj sobi, događa. Dijete i ljubimca treba nježno i postupno upoznavati.

Zato, uz oprez dakako, dopustite psu da pomiriše bebu, da ju, ako želi, poliže po ruci, i ako je bio dobar i pristojan, a to prvenstveno ovisi o tome kako ste ga vi odgojili, nagradite ga. Budite nježni s psom, nemojte ga zanemarivati. Ako ste ga ranije vi vodili u šetnje, nastojte to raditi i ubuduće.

Zajedničke šetnje vas i djeteta s vašim psom neka vam postanu navika. U njima ćete uživati podjednako, a kad dijete prohoda najveći prijatelj u igri bit će mu upravo vaš ljubimac.

uz-psa-zdravo-dijete.jpg

Pas će tako osjećati da je i dalje važan i da ga dolazak novog člana 'čopora' nije istisnuo.

Ovo su bile neke smjernice za period prije bebinog rođenja, međutim, kada se beba konačno rodi, tek tada bit ćete u mogućnosti sagledati realnu situaciju. Nije moguće predvidjeti kako će se svaka životinja konkretno ponašati.

Potpuno je prirodno da vam vlastito dijete bude na prvom mjestu i da mu posvećujete maksimalnu pažnju, ali isto tako nije nemoguće odvojiti vrijeme i za igru sa svojim kućnim ljubimcem.

Ukoliko vlasnik uredno vodi računa o zdravlju svog ljubimca, a to podrazumijeva redovita cijepljenja i čišćenja od parazita, opasnosti za bebe nema. Potrebno će biti, ako se ljubimac linja, malo češće usisavanje stana i četkanje psećeg ili mačjeg krzna.

Ipak, ono što bi svaki roditelj i vlasnik kućnog ljubimca morao znati, je da zbog opreza nikada bebu i ljubimca ne ostavljaju same u istoj prostoriji. Ako je riječ o psu ili mački, oni mogu u igri, ili tko zna zbog kojeg drugog razloga, ugristi ili ogrepsti dijete, a ako je riječ o malom ljubimcu, primjerice zamorčiću, dijete ga nehotice može ozlijediti.

Također, vodite računa da kad dolazite izvana, osim što djetetu donosite novu igračkicu ili slatkiš, morate donijeti nešto i ljubimcu, pogotovo psu koji jasno osjeća kad je zapostavljen.

Kako beba bude rasla bit će intenzivnija interakcija između nje i ljubimca i na kraju - vaše će dijete odrasti u čovjeka koji se neće panično bojati životinja i koji će životinje znati poštivati i voljeti.

Katalog uzgajivačnica

katalog-uzgajivacnicaDa bi upisali uzgajivačnicu u katalog jedini uvjet je da morate biti registrirani. Registracija je besplatna.
Ovdje možete upisati uzgajivačnicu sa svim podacima i slikama.

Oglasnik

ikona-za-oglasnikNudimo Vam uslugu besplatnog upisa u oglasnik uz obaveznu registraciju koja je besplatna.
OVDJE možete upisati oglas za prodaju, potražnju, poklanjanje psa ili usluga vezanih za pse te opreme za pse.

Get Adobe Flash player

Riječ stručnjaka

ikona-za-rjec-strucnjakaStručnjaci iz svih dijelova kinologije pišu o njezi pasa, o bolestima, o odgoju pasa, o handlanju ...
OVDJE možete pročitati navedene tekstove.

VauVau ekipa

ikona-za-vauvau-ekipuVauVau ekipa je aplikacija slična Facebooku. Možete objavljivati slike, video i dr.
Jedini uvjet je da morate biti registrirani a registracija je besplatna. OVDJE možete vidjeti kako to izgleda.

Mini Reklame - Uzgajivači