O psima

Oko

Po osnovnoj strukturi oko psa je vrlo slično ljudskome, ali postoje neke razlike koje znače da pas ima drukčiji tip i opseg vida.
Oko je lećom podijeljeno u dva glavna dijela. Kako pas raste, raste i leća, a stvara je živi sloj oko nje, zvan kapsula leće.

Tri ovojnice oka
Pseće oko se sastoji od tri sloja. Sa stražnje strane su to bjeloočnica, žilnica i mrežnica. Na prednjoj strani oka bjeloočnica prelazi u prozirnu rožnicu. Sastoji se od tri dijela -žilnice, šarenice i cilijarnog mišića. Žilnica sadrži refleksni sloj, zvan tapetum lucidum. Šarenicom (prstenastim mišićem) upravlja živčani sustav i određuje količinu svjetlosti što ulazi u oko, poput otvora objektiva (zaslona) na kameri. Cilijarni mišić (prsten tkiva ispred šarenice) je točka na koju je učvršćena cilijarna resa što drži i pokreće leću. On također sudjeluje u izoštravanju slike na mrežnici i izlučuje tekućinu za hranjenje rožnice.

Mrežnica
To je unutrašnji sloj oka, osjetljiv na svjetlost. On sadrži dva tipa osj etilnih stanica - u obliku štapića i čunjića. Štapićaste stanice su vrlo osjetljive i dobro rade kod slabe svjetlosti. Razlikuju samo crno-bijelo. Čunjaste stanice rade pri boljim svjetlosnim uvjetima i mogu razlikovati boje. U mrežnici psa je samo oko pet posto stanica čunjasto, a ostale su štapića­ste, pa je pas vjerojatno slijep za boje (daltonist) - vidi u crnoj, bijeloj i nijansama sive boje.

oko.jpg

Kapci
Pseći kapci imaju više posebnih osobina. Ispod gornjeg kapka je suzna žlijezda koja stvara suze što održavaju rožnicu vlažnom, te sprečavaju da se osuši i upali. Da bi se izbjeglo neprekidno otjecanje suza niz lice, tu je i poseban sistem odvodnje. I gornji i donji kapak imaju kratki kanal u unutrašnjem kutu; oba se spajaju u jedinstveni suzni kanal za svako oko što vodi suze u nosnu šupljinu. Različite teškoće mogu uzrokovati začepljenje tih kanala; vrlo važno je shvatiti te probleme ozbiljno.

Trepavice

Pas ima trepavice i na gornjem i na donjem kapku. Ako se okrenu u krivom smjeru, mogu ozlijediti oko. Deformacije kapka, poznate kao entropija i ektropija su prilično česte, i kod nekih su pasmina učestalije nego kod drugih.

Treći kapak
Psi na svakom oku imaju i treći kapak. On je uglavnom skriven pod donjim kapkom, i od njega se vidi tek mali obojeni dio u kutu oka
uz njušku, premda je kod nekih pasmina vrlo uočljiv. Djeluje kao brisač oka - zaštitni mehanizam za uklanjanje stranih tijela. Kad oko naglo upadne u očnu šupljinu, ili se povuče zbog starosti ili bolesti, treći kapak postaje vidljiviji. Ako se naglo pokaže i ostane vidljiv, to može biti znak bolesti ili lagane boli. Pripazite ne pokazuje li pas i neke druge simptome.

Vid psa
Psi vide u mraku bolje od čovjeka, djelomično zato što u mrežnici njihova oka ima više štapića koji su osjetljivi na svjetlost, a djelomično zbog tapetum luciduma što leži ispod štapića i na njih reflektira koncentriranu  svjetlost. To je od pomoći divljim psima koji vjerojatno vrlo često moraju loviti u uvjetima slabe vidljivosti. Kao dodatna pomoć u lovu, psi su posebno osjetljivi na zapažanje pokreta u daljini. Nepokretne objekte vide relativno slabo, što neke od pasa čini naizgled nespretnima.

vidno-polje.jpg

Vidno polje
Način na koji su oči psa smještene u glavi, zajedno s dobrim mišićima što ih pokreću, omogućuju psu relativno široko vidno polje. Razlike u oblicima psećih glava mijenjaju položaj očiju, i u skladu s time se mijenja i vidno polje među pasminama. Općenito, brahicefalne pasmine (kratke njuške) poput mopsa i buldoga imaju oči smještene s prednje strane glave, što im omogućuje bolje preklapanje vidnog polja od pasmina dulje njuške.

Dolikocefalne pasmine (duge njuške) imaju koso smještene oči s vrlo malim preklapanjem vidnog polja, što znači da im je binokularni vid omogućen tek u vrlo uskom kutu točno ispred očiju. To može biti djelomično objašnjenje za učestalost kojom elegantni trkaći psi (pasmine kao ruski i perzijski hrt) ulijeću u grabe ili se spotiču o male prepreke kad trče punom brzinom.

Kod čovjeka se vidno polje oba oka preklapa, tako da ima binokularni vid i dobar osjet dubine i udaljenosti. Premda psi imaju šire vidno polje, nisu tako dobri u procjeni udaljenosti.

Katalog uzgajivačnica

katalog-uzgajivacnicaDa bi upisali uzgajivačnicu u katalog jedini uvjet je da morate biti registrirani. Registracija je besplatna.
Ovdje možete upisati uzgajivačnicu sa svim podacima i slikama.

Oglasnik

ikona-za-oglasnikNudimo Vam uslugu besplatnog upisa u oglasnik uz obaveznu registraciju koja je besplatna.
OVDJE možete upisati oglas za prodaju, potražnju, poklanjanje psa ili usluga vezanih za pse te opreme za pse.

Get Adobe Flash player

Riječ stručnjaka

ikona-za-rjec-strucnjakaStručnjaci iz svih dijelova kinologije pišu o njezi pasa, o bolestima, o odgoju pasa, o handlanju ...
OVDJE možete pročitati navedene tekstove.

VauVau ekipa

ikona-za-vauvau-ekipuVauVau ekipa je aplikacija slična Facebooku. Možete objavljivati slike, video i dr.
Jedini uvjet je da morate biti registrirani a registracija je besplatna. OVDJE možete vidjeti kako to izgleda.

Mini Reklame - Uzgajivači