O psima

Uši i nos

Dva najbolje razvijena pseća osjetila su sluh i osjet mirisa. Oba su mnogo bolja od ljudskih, i prilagođena su psu kao lovcu.

Uši i sluh
Pseće uske se mnogo razlikuju izgledom, ali svi imaju izvrstan sluh i mogu čuti zvukove vrlo visokih frekvencija, nečujne za čovjeka.

Oblici uski idu od velikih, obješenih, pospanih basetovih uski, do uspravnih, naćuljenih uski nekih terijera. Uske koker spanijela su obješene i vrlo dlakave - gotovo da se stapaju s glavom. Nasuprot tome, uske francuskog buldoga su pokrivene kratkom dlakom i stoje ponosno, poput tanjura radarskih antena.

oblici-usiju.jpg

Dijelovi uha
Premda se vanjsko uho toliko razlikuje kod različitih pasmina, struktura i uloga srednjeg i unutrašnjeg uha je ista za svakog psa. 

Usna školjka
Vanjsko uho je hrskavičaste strukture, pokriveno mišićima i kožom. U većine pasa usna je školjka prilično pokretna, i mišići je pomiču prema izvoru zvuka. Usna školjka vodi u vanjski zvučni kanal koji ide uspravno, a zatim skreće vodoravno prema bubnjiću. 

Srednje uho
Srednje uho uključuje bubnjić i bubnjište,
unutar kojeg se nalaze najmanje kosti u tijelu, slušne koščice. Zbog njihova oblika i funkcije, poznate su kao čekić, nakovanj i stremen. Te tri kosti su povezane i rade kao sistem poluga. Zvukovi koje primi vanjsko uho tjeraju bubnjić na titranje. To pokreće koščice koje prenose zvuk u unutrašnje uho.

Taj sistem pomaže uhu da postane osjetlji­vije na zvuk, a u isto vrijeme koščice ograniča­vanjem raspona pokreta zaštićuju unutrašnje uho od prejakog titranja, nastalog vrlo jakim zvukovima. 

uho.jpg

Unutrašnje uho
Dalje se unutar uha nalazi na zvuk osjetljiv spiralni pužić, kao i organi ravnoteže povezani s polukružnim kanalićima. Polukružni kanalići mogu otkriti pokret, gdje duguljasta i obla vrećica daju informaciju o položaju glave. Taj je raspored isti kao u mačke i čovjeka. 

Nos i osjet mirisa
Jedno od najzapanjujućih svojstava psa je njegov osjet mirisa. Svi psi imaju nagonsku potrebu da sve onjuše - mjesta, ljude, druge pse. Osjet mirisa pruža psu sve vrste informa­cija, i oko milijun puta je osjetljiviji od našeg. Pas ima također oko 40 puta više moždanih stanica uključenih u proces prepoznavanja mirisa nego čovjek. Čovjek je iskoristio tu njihovu sposobnost školujući ih da njuhom pronalaze bombe i droge, pukotine na plinskim instalacijama, ili tartufe (gljive što rastu pod zemljom).

Dio povećane osjetljivosti psećeg njuha potječe od mnogo veće osjetilne površine. U čovjeka ona iznosi oko tri kvadratna centime­tra, a kod prosječnog psa čak i 130 cm2. Osjetilna površina je mnogo puta presavijena, stvarajući nabore koji predstavljaju zamke za hvatanje mirisa. Osjetilne stanice su smještene gušće, što daje više stanica po kvadratnom centimetru.

nos.jpg

Zašto je pseći nos vlažan ?
 Izlučevine posebnih stanica održavaju nos vlažnim. One se pobuđuju otkrivanjem novih mirisa. Mirisi, prisutni u obliku malih čestica, se otapaju u tim izlučevinama i dolaze u dodir s osjetilnim stanicama.

Disanje
Ždrijelo je područje sa stražnje strane usne šupljine gdje započinje dušnik i jednjak (prolazi za disanje i hranu). Meko nepce - meki nastavak svoda usne šupljine - visi i dijeli ždrijelo na dva dijela.

Psi u principu dišu na nos, a meko nepce zatvara usnu šupljinu. Kruženjem većeg dijela uobičajene količine zraka što dolazi u pluća kroz nosne prolaze, pas filtrira, grije i vlazi zrak prije no što on stigne do pluća. Disanje kroz usta postaje daleko važnije kad je temperatura zraka visoka, poslije tjelesnih napora, odnosno kad postoje teškoće kod disanja na nos.

Teškoće pasmina s kratkom njuškom
Kod nekolicine brahicefalnih pasmina (kratke njuške), meko nepce može uzrokovati teškoće disanja jer je pomaknuto dalje prema stražnjem dijelu glave što smanjuje ždrijelo, tako da disanje na usta za neke pse postaje vrlo otežano.

Usta nekih pasa kratke njuške opasno je držati zatvorenim jer kad se uzbude, ne mogu djelotvorno disati samo kroz nos. Želimo li spriječiti ulazak mekog nepca u grkljan, potrebna je kombinacija disanja na usta i nos.

Bezvućne pseće zviždaljke
Te takozvane bezvučne zviždaljke nisu bezvučne za psa! One emitiraju visokofrekventni ton izvan čovjekova slušnog područja, ali unutar slušnog područja psa. Ti visokofrekventni zvukovi dopiru dalje od niskofrekventnih i zato su najpogodniji za zadavanje naredbi na veće daljine. Psi mogu čuti zvukove na udaljenostima do četiri puta većima od većine ljudi.

Katalog uzgajivačnica

katalog-uzgajivacnicaDa bi upisali uzgajivačnicu u katalog jedini uvjet je da morate biti registrirani. Registracija je besplatna.
Ovdje možete upisati uzgajivačnicu sa svim podacima i slikama.

Oglasnik

ikona-za-oglasnikNudimo Vam uslugu besplatnog upisa u oglasnik uz obaveznu registraciju koja je besplatna.
OVDJE možete upisati oglas za prodaju, potražnju, poklanjanje psa ili usluga vezanih za pse te opreme za pse.

Get Adobe Flash player

Riječ stručnjaka

ikona-za-rjec-strucnjakaStručnjaci iz svih dijelova kinologije pišu o njezi pasa, o bolestima, o odgoju pasa, o handlanju ...
OVDJE možete pročitati navedene tekstove.

VauVau ekipa

ikona-za-vauvau-ekipuVauVau ekipa je aplikacija slična Facebooku. Možete objavljivati slike, video i dr.
Jedini uvjet je da morate biti registrirani a registracija je besplatna. OVDJE možete vidjeti kako to izgleda.

Mini Reklame - Uzgajivači