O psima

Prsni koš

Prsni koš je zatvoren rebrima i ošitom. Većinu prostora unutar njega zauzimaju pluća. Srce se nalazi u sredini prsnog koša, tako što njegov vršak upravo dodiruje rebra. Oba organa - srce i pluća - se pokreću; da bi se izbjeglo međusobno smetanje ili mogućnost sljepljivanja, svaki je smješten u vlastitu sklisku vrećicu-ovojnicu.

Kroz prsni koš također prolazi cjevasti jednjak, koji provodi hranu od usta do probavnog sustava u trbušnoj šupljini.

prsni-kos.jpg

Srce
Pas ima standardno  srce sa četiri šupljine kao i svi sisavci. Dvije pretkomore (pretklijetke) prazne krv u moćne komore (klijetke) koje tjeraju krv po tijelu. Desna klijetka tjera krv u pluća gdje se odstranjuje ugljik dioksid i preuzima kisik. Krv se iz pluća vraća u lijevu pretklijetku koja je prebacuje u lijevu klijetku, i nakon toga ona odlazi dalje po tijelu. Otpor kolanju krvi je veći u ostatku tijela

nego u plućima, pa je lijeva klijetka veća i jača od desne. U stijenku srca ugrađena su dva pacemakera koji mišićima šalju uskla­đene naredbe, i kažu kad se moraju stegnuti, a kad opustiti.

Dušnik i pluća
Ulaz u dušnik je grkljan, sastavljen od nekoliko hrskavičnih segmenata. Glasnice se nalaze upravo unutar tog otvora.

Dušnik je cijev građena od hrskavičnih prstenova. Ona vodi dolje do pluća gdje se dijeli u dušnice, koje se opet dalje dijele. Na kraju, zrak stiže do plućnih mjehurića, malih membranskih vrećica s krvnim žilicama u stijenkama. Na tom se mjestu odvija izmjena plinova, krv napušta ugljik dioksid, a uzima se kisik.

Katalog uzgajivačnica

katalog-uzgajivacnicaDa bi upisali uzgajivačnicu u katalog jedini uvjet je da morate biti registrirani. Registracija je besplatna.
Ovdje možete upisati uzgajivačnicu sa svim podacima i slikama.

Oglasnik

ikona-za-oglasnikNudimo Vam uslugu besplatnog upisa u oglasnik uz obaveznu registraciju koja je besplatna.
OVDJE možete upisati oglas za prodaju, potražnju, poklanjanje psa ili usluga vezanih za pse te opreme za pse.

Get Adobe Flash player

Riječ stručnjaka

ikona-za-rjec-strucnjakaStručnjaci iz svih dijelova kinologije pišu o njezi pasa, o bolestima, o odgoju pasa, o handlanju ...
OVDJE možete pročitati navedene tekstove.

VauVau ekipa

ikona-za-vauvau-ekipuVauVau ekipa je aplikacija slična Facebooku. Možete objavljivati slike, video i dr.
Jedini uvjet je da morate biti registrirani a registracija je besplatna. OVDJE možete vidjeti kako to izgleda.

Mini Reklame - Uzgajivači