O psima

Posebna svojstva psa

Osim različitih sustava koji psa održavaju zdravim i u životu, postoje i neke određene stvari koje psa čine baš psom! Kad zamišljamo psa, u mozgu obično stvaramo sliku veselog stvorenja što maše repom, s jezikom koji najvjerojatnije viri iz njuške, i obično veselo laje. To nisu tek ukrasna svojstva - sve su to korisni dijelovi psećeg načina života.

Pseći lavež je jedan od načina komunikacije s ljudima ili s drugim psima. Protiv operacije za onemogućavanje lajanja treba se boriti, jer to uskraćuje psu koristan način.
Rep psa je također vrlo
važan pokazatelj raspoloženja. Mahanje repom označava zadovoljstvo; drugi položaji pokazuju strah, potčinjavanje ili napad.
Druga svojstva uključuju osjetilne dlake na njuški (koriste se za snalaženje u mraku), te posebne analne vrećice koje psu omogućuju označavanje teritorija.
 

posebna-svojstva-psa.jpg

Znoji li se pas?
Psi se znoje, ali ne iz istih razloga kao ljudi. Oni imaju znojne žlijezde po čitavom tijelu, a kad bakterije razgrade njihove izlučevine, stvara se karakterističan pseći miris. Ipak, za razliku od ljudi, te žlijezde uopće nisu uključene u regulaciju temperatu­re. Psi također imaju znojne žlijezde i na šapama. Izlučevine iz njih (uglavnom voda) pomažu da se površina za hodanje zadrži mekanom. Bez toga bi produljeno trenje isušilo jastučiće šapa.

Pa kako, dakle, pas regulira tjelesnu temperaturu? Čovjeku u tome pomaže veliki broj znojnih žlijezda, smještenih po čitavoj koži. Krzno pasa je ujedno i izolirajući sloj koji smanjuje teškoće s pregrijavanjem. Dlaka zadržava toplinu i, premda se na dodir može činiti vrlo toplom, do kože stiže vrlo malo topline. Višak topline potiče psa na proizvodnju više znoja iz šapa, što se vidi po tome što ostavlja vlažne otiske stopala!

Ustvari, većina životinja regulira toplinu putem isparavanja kroz dišni sustav. To je razlog zbog kojeg psi dašću, posebno za topla vremena. Dahtanje pomaže gubitak topline isparavanjem s jezika.

Katalog uzgajivačnica

katalog-uzgajivacnicaDa bi upisali uzgajivačnicu u katalog jedini uvjet je da morate biti registrirani. Registracija je besplatna.
Ovdje možete upisati uzgajivačnicu sa svim podacima i slikama.

Oglasnik

ikona-za-oglasnikNudimo Vam uslugu besplatnog upisa u oglasnik uz obaveznu registraciju koja je besplatna.
OVDJE možete upisati oglas za prodaju, potražnju, poklanjanje psa ili usluga vezanih za pse te opreme za pse.

Get Adobe Flash player

Riječ stručnjaka

ikona-za-rjec-strucnjakaStručnjaci iz svih dijelova kinologije pišu o njezi pasa, o bolestima, o odgoju pasa, o handlanju ...
OVDJE možete pročitati navedene tekstove.

VauVau ekipa

ikona-za-vauvau-ekipuVauVau ekipa je aplikacija slična Facebooku. Možete objavljivati slike, video i dr.
Jedini uvjet je da morate biti registrirani a registracija je besplatna. OVDJE možete vidjeti kako to izgleda.

Mini Reklame - Uzgajivači