O psima

Osjetilo opipa

Tko shvaća da je pas u starosti praktički slijep, mora se diviti snazi drugih osjetila koja nadoknađuju gubitak vida. No ako tom psu oduzmemo sposobnost mirisanja i slušanja, on će ostati gotovo bez sposobnosti orijentacije.
No ne zadugo - ubrzo će pipanjem pronaći svoje mjesto u okolici i u njoj se odlično snalaziti. To zahvaljuje takozvanim opipnim ili taktilnim dlakama, koje rastu iz posebnih bradavica na bradi, gornjim usnicama, obrazima, obrvama i na grlištu. One su izravno povezane sa živcima koji prenose različite osjećaje u mozak i tamo stvaraju predodžbu o doživljenoj okolini. Te su dlake tvrde, sjajne, debele, crne i glatke, dugačke od 3 do 10 cm, a rastu u hrpicama od po 3 do 5 dlaka iz jedne bradavice. Neki su psi sposobni da ih posebnim mišićima aktivno miču i tako opipavaju predmet, mjere mu toplinu, ispituju strujanje vjetra, osjećaju kucanje vratne arterije u lovine. Njihovo je značenje, dakle, vrlo veliko. Pomoću tih osjetnih dlaka psi se snalaze u kretanju noću. No osjet opipa u punoj je funkciji tek u suradnji s ostalim osjetilima. Psi kojima su pokusno odrezali osjetne dlake, ponašali su se dulje vremena izgubljeno i strašljivo, uzimali su i jeli predmete koji nisu za jelo, noću su bili izgubljeni u mraku, izgubili su čak kontakt sa svojim psećim prijateljima. Takve pojave ipak nisu bile dugog vijeka jer su druga osjetila ubrzo preuzela sve te uloge.

Katalog uzgajivačnica

katalog-uzgajivacnicaDa bi upisali uzgajivačnicu u katalog jedini uvjet je da morate biti registrirani. Registracija je besplatna.
Ovdje možete upisati uzgajivačnicu sa svim podacima i slikama.

Oglasnik

ikona-za-oglasnikNudimo Vam uslugu besplatnog upisa u oglasnik uz obaveznu registraciju koja je besplatna.
OVDJE možete upisati oglas za prodaju, potražnju, poklanjanje psa ili usluga vezanih za pse te opreme za pse.

Get Adobe Flash player

Riječ stručnjaka

ikona-za-rjec-strucnjakaStručnjaci iz svih dijelova kinologije pišu o njezi pasa, o bolestima, o odgoju pasa, o handlanju ...
OVDJE možete pročitati navedene tekstove.

VauVau ekipa

ikona-za-vauvau-ekipuVauVau ekipa je aplikacija slična Facebooku. Možete objavljivati slike, video i dr.
Jedini uvjet je da morate biti registrirani a registracija je besplatna. OVDJE možete vidjeti kako to izgleda.

Mini Reklame - Uzgajivači