O psima

Pas, njegovi preci i divlji rođaci

Znanstvenici koji proučavaju pse jedinstveni su samo u jednom - i to bismo mogli nazvati svijetlom u još uvijek tamnoj povijesti na­stanka psa. Jedinstveni su, nai­me, u tome da ne znaju gdje je nastao pas.

Povijest domaćeg psa počela je vjerojatno prije 10.000 godina, krajem zadnjeg ledenog doba. Vukovi i šakaloidne vrste živo­tinja u prošlosti su bili raspro­stranjeni po cijeloj planeti. Pratili su lovce, braneći se ostacima njihove hrane. Ponekad bi napali i pojeli neko dijete, a povremeno su si i ljudi priuštili njihovo meso.

Arheolozi su otkrili kosture pasa u Engleskoj, Danskoj, Turskoj, Njemačkoj, Izraelu, Iranu, Japa­nu i u Arizoni (SAD). Ti kosturi pokazuju da je pas postao do­maća životinja prije osam do de­set tisuća godina. Veoma teško i zahtjevno bilo je ostatke morfo­loški obraditi (morfologija je na­uka o sastavu i građi čovjeka, životinja i biljaka). Pronađeni ostaci uistinu su bili siromašni: mali komadići kosti, ostaci luba­nje, dijelovi čeljusti. Sve to nije bilo dovoljno za rekonstrukciju vanjskog izgleda tadašnjeg psa. Ustanovili su jedino da su tada psi bili manji od divljih vrsta, što je bilo tipično za sve tadašnje do­maće životinje.

Katalog uzgajivačnica

katalog-uzgajivacnicaDa bi upisali uzgajivačnicu u katalog jedini uvjet je da morate biti registrirani. Registracija je besplatna.
Ovdje možete upisati uzgajivačnicu sa svim podacima i slikama.

Oglasnik

ikona-za-oglasnikNudimo Vam uslugu besplatnog upisa u oglasnik uz obaveznu registraciju koja je besplatna.
OVDJE možete upisati oglas za prodaju, potražnju, poklanjanje psa ili usluga vezanih za pse te opreme za pse.

Get Adobe Flash player

Riječ stručnjaka

ikona-za-rjec-strucnjakaStručnjaci iz svih dijelova kinologije pišu o njezi pasa, o bolestima, o odgoju pasa, o handlanju ...
OVDJE možete pročitati navedene tekstove.

VauVau ekipa

ikona-za-vauvau-ekipuVauVau ekipa je aplikacija slična Facebooku. Možete objavljivati slike, video i dr.
Jedini uvjet je da morate biti registrirani a registracija je besplatna. OVDJE možete vidjeti kako to izgleda.

Mini Reklame - Uzgajivači