Odgoj psa

Tko koga vodi u šetnju?


Ako vaš pas pripada jako velikoj pasmini i nemate kontrolu nad njim zbog njegove snage, preporučujemo vam oglavnik kao vodič, nazvan halti (vidi sliku).

halti.jpg


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ovo će vam dati kontrolu koja vam je potrebna. Međtuim, nemojte mu stavljati oglavnik silom i očekivati da odjednom hoda pokraj vas, a da ga prvo niste naučili kako se oglavnik nosi. Priviknite ga na njega postepeno uz nagrade i učinite mu nošenje zabavnim, tako što će ga prvo nositi bez pričvršćene uzice. Ne prisiljavajte ga ni na što, već slijedite njegov tempo dok ne vidite da se osjeća dovoljno udobno noseći oglavnik.

Za one među vama čiji pas je nosi uobičajenu ogrlicu na koju je pričvršćena uzica, a želite da vas prestane vući, prvo pitanje koje si trebate postaviti je "Zašto me moj pas vuče?" možda zato što ga slijedite odozada, pa zapravo vaš pas izvodi vas u šetnju, a ne obratno. To znači da je vaš pas nagrađen poslušnim vlasnikom - onim koji ga samo slijedi i tu i tamo pruži nekakav blagi otpor, kojeg pas jednostavno ignorira.

Najbolja stvar koju možete napraviti je da prestanete hodati svaki put kad vaš pas povuče. Zataknite uzicu za pojas, tako da dobijete maksimalnu snagu kojom ćete zadržati psa da vas ne odvuče.

Pričekajte dok pas ne olabavi uzicu i pogleda vas, zatim ga pohvalite, recite "hajde", "k nozi" ili koju god već riječ koristite za hodanje, te nastavite hodati.

Ovo isprva možete vježbati na kratkim šetnjama, te postpuno pordužavati kako vaš pas uči da vas ne vuče. Ne brinite ako vam prvih nekoliko šetnji samo do kraja ulice bude trajalo 20 i više minuta. Budite upornio i kao nagradu ćete dobiti psa s kojim je užitak hodati.

Pas osjeća kako mu se nagrada (šetnja) uskraćuje kad vas počne vući, a ponovno se vraća (nagrada, tj. šetnja) kad prestane vući. Na taj način pas pazi da uzica ostane labava.

Katalog uzgajivačnica

katalog-uzgajivacnicaDa bi upisali uzgajivačnicu u katalog jedini uvjet je da morate biti registrirani. Registracija je besplatna.
Ovdje možete upisati uzgajivačnicu sa svim podacima i slikama.

Oglasnik

ikona-za-oglasnikNudimo Vam uslugu besplatnog upisa u oglasnik uz obaveznu registraciju koja je besplatna.
OVDJE možete upisati oglas za prodaju, potražnju, poklanjanje psa ili usluga vezanih za pse te opreme za pse.

Get Adobe Flash player

Riječ stručnjaka

ikona-za-rjec-strucnjakaStručnjaci iz svih dijelova kinologije pišu o njezi pasa, o bolestima, o odgoju pasa, o handlanju ...
OVDJE možete pročitati navedene tekstove.

VauVau ekipa

ikona-za-vauvau-ekipuVauVau ekipa je aplikacija slična Facebooku. Možete objavljivati slike, video i dr.
Jedini uvjet je da morate biti registrirani a registracija je besplatna. OVDJE možete vidjeti kako to izgleda.

Mini Reklame - Uzgajivači