Odgoj psa

Nije gazda on nego vi

U čoporu najjači psi dobiju bolju hranu i bolje mjesto za spavanje te imaju veću mogućnost izbora ženki za parenje kako bi svoje dobre gene prenijeli na novi naraštaj. U formiranom čoporu podređeni psi će svoj položaj naglašavati češće nego što će bolje pozicionirani pokazivati svoju nadmoć.

No u ljudskoj obitelji već će štene starije od šest mjeseci ali i odrastao pas, nakon samo dva tjedna, znati procijeniti svoje mjesto u obitelji.

ja-sam-gazda2.jpgStoga pse odmalena treba učiti njihovoj ulozi i mjestu u domu, a prilikom odgoja svakako treba biti dosljedan i nepopustljiv. Pas mora naučiti da je vođa čopora jedan odrastao član obitelji.

Tako kad šećete sa svojim psom, vi morate biti taj koji će odrediti smjer kretanja, ne smijete mu dopustiti da on vas vuče na uzici, već da blagim uputama i usmjeravanjem vodite vi njega. Također, kad ulazite ili izlazite iz neke prostorije, vi morate proći prvi kako bi pas naučio da je on taj koji sluša i slijedi.

Psi koji smatraju da zaslužuju viši položaj nastojat će se progurati pored vas i proći prvi. Kad vlasnici zaokupljeni brojnim drugim obvezama i problemima to ne primijete, svom nadobudnom psu dat će potvrdu da je on - glavni.

Svoju 'glavnu ulogu' pas će pokušati dokazati i prilikom šetnje, no svaki put kad vas on pokuša voditi, odlučno mu pokažite da ste ipak vođa vi. Zapovijed mu izdajte odlučno bez povišenog tona i nervoze, ali nemojte popuštati unatoč njegovom molećivom pogledu.

ja-sam-gazda3.jpg

Ako popustite jednom, pas će to očekivati i drugi put i počet će se nadmetati s vama. Ako se s psom igrate navlačeći neku lopticu ili drugu igračku, koliko god on bio uporan da je snažnim zagrizom zadrži, kad mu zapovjedite da je pusti, ustrajte na tome sve dok vas ne posluša.

Poslije nekog vremena pas će naučiti gdje je granica takve igre, odnosno kad mora priznati da je on ipak slabije rangiran na društvenoj ljestvici od vas. Ako u kući žive dva štenca, svaki od njih nastojat će se izboriti za što bolje mjesto. Sukobljavat će se oko igračaka, u igri će dokazivati svoju dominaciju, a vremenom će se jedan od njih izboriti za mjesto 'gazde'.

U toj njihovoj 'borbi' za prevlast, članovi obitelji moraju se držati postrance, odnosno trebaju dopustiti psima da sami uspostave svoju hijerarhijsku ljestvicu. Zanimljivo je također da često slabiji pas u leglu preuzme kontrolu i vodstvo zato što ima jače izraženu osobnost i veću ambiciju od svojih braće i sestara.

Najbolji dokaz za to da je pas prihvatio svoju podčinjenu poziciju, bilo u psećem ili ljudskom društvu, valjanje je na leđima i pokazivanje trbuha. Tom izrazito ranjivom pozom pas poručuje - dobro, pobijedio si. U psećem društvu rijetko će se dogoditi da će neki pas napasti tako 'pokorenog' rođaka.

ja-sam-gazda.jpg

Ljudima to zna biti zanimljivo i zabavno, kao i 'pružanje' šapice, čemu gotovo svaki vlasnik nastoji naučiti svog ljubimca. No treba razlikovati različite načine 'pružanja' šape. Ako pas pritom spusti glavu, poručuje da se osjeća 'ukorenim', ali i da on nema namjeru napasti i boriti se za poboljšanje svog položaja.

Ako je psu prilikom pružanja šape glava uzdignuta, znači da od vas traži ukusan zalogaj, na koji ste ga, vjerojatno, navikli. Takav pas ima povjerenja u ljude i nema potrebu stalno dokazivati svoju pokornost.

Iako psi 'govorom tijela' pokazuju svoja različita raspoloženja, odnos prema drugima i svoje viđenje društva u kojem se nalaze, ljubavlju, brigom i odlučnošću većina loših navika može se uspješno korigirati. Za to će vam trebati upornosti i vremena.


(T-portal)

Katalog uzgajivačnica

katalog-uzgajivacnicaDa bi upisali uzgajivačnicu u katalog jedini uvjet je da morate biti registrirani. Registracija je besplatna.
Ovdje možete upisati uzgajivačnicu sa svim podacima i slikama.

Oglasnik

ikona-za-oglasnikNudimo Vam uslugu besplatnog upisa u oglasnik uz obaveznu registraciju koja je besplatna.
OVDJE možete upisati oglas za prodaju, potražnju, poklanjanje psa ili usluga vezanih za pse te opreme za pse.

Get Adobe Flash player

Riječ stručnjaka

ikona-za-rjec-strucnjakaStručnjaci iz svih dijelova kinologije pišu o njezi pasa, o bolestima, o odgoju pasa, o handlanju ...
OVDJE možete pročitati navedene tekstove.

VauVau ekipa

ikona-za-vauvau-ekipuVauVau ekipa je aplikacija slična Facebooku. Možete objavljivati slike, video i dr.
Jedini uvjet je da morate biti registrirani a registracija je besplatna. OVDJE možete vidjeti kako to izgleda.

Mini Reklame - Uzgajivači