Odgoj psa

Ignoriranjem protiv straha od petardi

Božićni i novogodišnji blagdani osim radosti intenzivnijih druženja s rodbinom i prijateljima, šopinga, proslava, ukrašavanja stanova, kuća i uredskih prostora, sa sobom nose i jednu vrlo neugodnu popratnu pojavu.

Riječ je, dakako, o petardama i drugim "pucajućim" napravama kojima djeca, ali  i odrasli, daju "svoj doprinos" blagdanskom ozračju. Ipak, petarde smetaju većini građana, a posebno njihovim ljubimcima koji to "bum, bum" nikako ne mogu shvatiti, a ni prihvatiti.

strah-od-petardi.jpg

Dakle, kako se ponašati i što učiniti s psima kada petarde pucaju na svakom koraku? Prema riječima našeg veterinara savjetnika Bruna Ljolje, treba zapravo ostati miran i hladnokrvnošću pokazati svom ljubimcu da se ne događa ništa strašno i da sve to treba ignorirati.

Ako je riječ o štencu, odnosno mladom psu treba ga postupno učiti i na zvuk petardi. Bilo bi najbolje povremeno, kad ste u šetnji, izazvati sličan zvuk. Vlasnik pritom mora biti miran, mora psu pokazati da nema opasnosti, pa onda se ni on neće bojati, objašnjava Ljolje.

strah-od-petardi2.jpg

Još bolje bi, prema njegovim riječima, bilo mladog psića u šetnju, za koje će se čuti i eksplozije petardi, izvesti s odraslim službenim psom, koji se ne boji, pa da malac ima uzor i pouku kako biti hrabar.

Svaki se pas može socijalizirati i prilagoditi različitim situacijama.

Može ga se naučiti i da se ne boji, ali to se radi postupno. Ne može se psa izložiti urnebesnoj pucnjavi i očekivati od njega da ostane miran. Navikavanje na buku i eksplozije treba se polako odvijati, kaže Ljolje.

Navodi primjer vlastitih pasa, gdje je najstarija bokserica dvojici mlađih pridošlica uzor hrabrosti. Gledajući nju i njezino ponašanje i mlađi strašljivci su naučili da petarda nije smak svijeta i da se pored njih može uživati u sigurnoj šetnji.

Ako se pas boji i pokušava pobjeći, nemojte ga primiti u ruke i tješiti. Tako ćete mu samo potvrditi da ima razloga za brigu i strah. Trebate ostati mirni i odlučno nastaviti otpočetu šetnju. Psa držite na uzici, a kad se čuje petarda nastavite hodati kao da se ništa nije dogodilo, savjetuje Ljolje.

strah-od-petardi3.jpg
Ton televizora treba biti malo glasniji nego inače.

No ako s nekim takvim nismo bliski ili ako ne želimo psa dati u školicu koja će mu pomoći u oslobađanju od straha, sami trebamo biti uporni i odlučni. Spasonosna riječ glasi - ignorirati petarde, ignorirati strah, ponašati se kao da je sve normalno. Gledajući vas pas će učiti.

E, a ako ste odlučili Novu 2008. godinu dočekati na nekom ludom tulumu, vaš pas će morati ostati sam u stanu. Ako je već strašljivac, onda mu olakšajte to vrijeme buke u kojem će biti sam sa svojim strahovima.

Zatvorite dobro sve prozore, spustite rolete i ostavite uključen televizor. Ton televizora treba biti malo glasniji nego inače, susjedi to u najluđoj noći u godini neće zamjeriti, a vašem psu prigušit ćete sve zvukove koji dolaze izvana, pa tako i zvuk omraženih petardi.

Osim toga psu se može dati lijek za smirenje, uz veterinarsku preporuku i uputu, ali bolje od toga je ipak ova prva varijanta. To je sigurnije i učinkovitije, tumači Ljolje. Uz to, vlasnici bi svakako morali voditi računa o sigurnosti svojih pasa.

Zato bi, kad nailaze na skupinu razuzdane djece, koja se igraju petardama, strašeći i ugrožavajući druge ljude i životinje, morali biti oprezni i voditi računa da se netko od njih 'grubo' ne našali s njihovim ljubimcem bacajući mu petardu pod noge.

Osim  svojim ljubimcima, dobronamjerni ljudi trebali bi pomoći i psima lutalicama, te spriječiti svaki pokušaj djece da ih zlostavljaju na bilo koji način.

Katalog uzgajivačnica

katalog-uzgajivacnicaDa bi upisali uzgajivačnicu u katalog jedini uvjet je da morate biti registrirani. Registracija je besplatna.
Ovdje možete upisati uzgajivačnicu sa svim podacima i slikama.

Oglasnik

ikona-za-oglasnikNudimo Vam uslugu besplatnog upisa u oglasnik uz obaveznu registraciju koja je besplatna.
OVDJE možete upisati oglas za prodaju, potražnju, poklanjanje psa ili usluga vezanih za pse te opreme za pse.

Get Adobe Flash player

Riječ stručnjaka

ikona-za-rjec-strucnjakaStručnjaci iz svih dijelova kinologije pišu o njezi pasa, o bolestima, o odgoju pasa, o handlanju ...
OVDJE možete pročitati navedene tekstove.

VauVau ekipa

ikona-za-vauvau-ekipuVauVau ekipa je aplikacija slična Facebooku. Možete objavljivati slike, video i dr.
Jedini uvjet je da morate biti registrirani a registracija je besplatna. OVDJE možete vidjeti kako to izgleda.

Mini Reklame - Uzgajivači