Odgoj psa

Kako odgojiti umiljatog psa

Većina pasa razumije skoro sve, osim jednostavnih riječi "dođi" ili "mirno". Nerazumijevanje ovak­vih pojmova, naravno, nije krivica psa nego njegovog gospodara, koji ga nije znao naučiti. Po prirodi je svaki pas spreman podrediti se gospodaru, ukoliko je on dovoljno autoritativan. Pod­ređenost i spremnost na učenje kod svakog su psa prisutni, mo­rate samo znati kako ih probuditi. Nažalost, prečesto vidimo kako se neki psi nemoguće ponašaju na uzici, nemogući su u parku ili na cesti, gdje bez kontrole obav­ljaju svoje fiziološke potrebe, div­lje potežu vlasnika kroz izlazna vrata i pri tome mu skoro otrgnu ruku, silovito se zalijeću u šetače i kada god mogu zatrče se za biciklistom....,a vlasnik stoji pot­puno nemoćan. Kod manjih pa­sa, kao što su jazavčari i pudle, neposlušnost je samo neprijatna stvar, ali ako se radi o većim psi­ma kao što su njemački ovčari, rotvajleri ili mastifi neposlušnost i agresivno ponašanje su vrlo opa­sni. Točne statistike nema, ali u i Hrvatskoj  ima sva­ke godine više tisuća ugriza. Po nekoj starijoj statistici godišnje bude ugrizeno približno 70 po­štara.

Odgoj psa je jednostavan proces ukoliko poznajemo osnovne pos­tupke. Bez njih je iznimno zah­tjevno odgojiti psa, naročito onog koji je po prirodi samouvjereniji. Kako dakle, odgajati psa? Vidjet ćemo da je odgovor jednostavan i razumljiv.

Tko želi živjeti sa psom u ugod­nom suživotu mora ga odgajati autoritativno, ali ne i grubo. Ljudi sebe kontroliraju razumom pa mogu međusobno biti strpljivi i prijazni. Psima je.. međutim, nu­žno potreban autoritet. To je na­sljeđe koje su dobili od svoiih vučjih predaka. Mladi vuk traži autoritet oca ili mužjaka koji je vođa čopora. Kada odraste uva­žava jedino vođu čopora - alfa životinju. U prirodi je jednostavno stvoriti autoritet. Kada vođa izgu­bi svoj položaj drugi će ga čla­novi skupine potjerati ili čak ra­strgati. Gospodara bez autoriteta pas će voljeti, ali ga neće štovati. Kada mu se nešto ne bude sviđalo protestirat će i neće biti po­slušan.

Prijašnjih godina često su se jav­ljali protivnici autoritativnog odgo­ja, objašnjavajući da sa psom tre­ba raditi lijepo. Autoritativan način odgoja ne znači da ćemo psa terorizirati, tući ili se prema njemu ružno ponašati. Autoritativan - dosljedan odgoj je onaj koji uvažava sociološke i psihološke predispozicije psa. Današnja ki­nološka znanja temeljena su na znanstvenom istraživanju života pasa (etologija), i ona potvrđuju načela autoriteta i dosljednosti. Školovanje psa nije dresura koja kod psa izaziva tjelesne i psihičke poremećaje. Psu ne smi­jemo oduzimati osobnost kako: bi nam postao slijepo poslušan i podređen. Onaj tko tako razmi­šlja o autoritativnom načinu od­goja i školovanja, ne pripada, u naš svijet ljubitelja pasa. Današnji način odgoja i školova­nja proistječe iz "odgovarajuće mjere strogosti isprepletene  s motiviranjem (pohvala,nagrada) i čestim potvrđivanjem onoga što pas radi po našoj volji. Pri tome koristimo znanje o prirodnom na­činu odgoja koji se temelji na pri­rodnim osnovama i prirodnom načinu ponašanja psa.

Psa počnite odgajati što ranije, najbolje odmah. Tada još neće imati loših navika. U odgajanju psa morate uzeti u obzir prirodne faze njegovog psihičkog razvoja. Odgoj mora biti povezan s igrom koja mu čini zadovoljstvo, slično kao i kod djece. Igrom od­gajamo psa približno do šestog mjeseca, a nakon toga počinje­mo sa dosljednošću. Pri tome ne smijete pretjeravati niti psa psi­hički preopterećivati. Ne treba ga imati stalno na oku,  jer mu se neće dopasti osjećaj da je stalno pod nadzorom. Potrebni su mu i trenuci potpunog opuštanja. Va­žno je da pas za vrijeme odgoja ne izmakne kontroli. Sve to je lijepo i lako reći, no daleko je teže dosljedno se pona­šati po tim načelima. Moramo biti svjesni da naša pogrešna reak­cija može uzrokovati dugotrajne posljedice i teškoće u ponovnom dostizanju željenog učinka. Po­nekad je bolje odustati od izvo­đenja neke vježbe nego ustrajati pod svaku cijenu, i pas može imati loš dan pa će vježbu ili neš­to drugo što od njega tražimo', teže shvatiti. Tada je pametno popustiti, ali nikada nemojte popustiti zbog pseće svojeglavosti. Nikad nemojte prestati sa vježbama na polovici. Iskoristite nekakvu ugodnu smicalicu i završite poučavanje kako ste zamislili. Primjer: Mladi pas se odjednom ukoči, ne želi više hodati na uzici i jednostavno legne. Pogrešno bi bilo vući ga za sobom ili čak no­siti. Morate mu prigovorom probuditi pozornost, a potom ga lagano potegnite za uzicu ili upotri­jebite kakav sitan ugrizak (u vrije­me školovanja treba ih uvijek imati pri ruci) koji ćete mu pod­metnuti pod nos. Tada ga posta­vite na noge i pokušajte postići da se bar za nekoliko koraka po­makne naprijed. Ukoliko ste to postigli pohvalite ga i prestanite raditi. Morate utvrditi da li je pas prestrašen ili samo tvrdoglav. Ako je prestrašen toplim ga riječima umirite, a ako je tvrdoglav morate mu pokazati da tako neće ići dalje.

Katalog uzgajivačnica

katalog-uzgajivacnicaDa bi upisali uzgajivačnicu u katalog jedini uvjet je da morate biti registrirani. Registracija je besplatna.
Ovdje možete upisati uzgajivačnicu sa svim podacima i slikama.

Oglasnik

ikona-za-oglasnikNudimo Vam uslugu besplatnog upisa u oglasnik uz obaveznu registraciju koja je besplatna.
OVDJE možete upisati oglas za prodaju, potražnju, poklanjanje psa ili usluga vezanih za pse te opreme za pse.

Get Adobe Flash player

Riječ stručnjaka

ikona-za-rjec-strucnjakaStručnjaci iz svih dijelova kinologije pišu o njezi pasa, o bolestima, o odgoju pasa, o handlanju ...
OVDJE možete pročitati navedene tekstove.

VauVau ekipa

ikona-za-vauvau-ekipuVauVau ekipa je aplikacija slična Facebooku. Možete objavljivati slike, video i dr.
Jedini uvjet je da morate biti registrirani a registracija je besplatna. OVDJE možete vidjeti kako to izgleda.

Mini Reklame - Uzgajivači