Odgoj psa

Pohvala i kazna

Prije svakog učenja moramo naj­prije ostvariti ugodnu i opuštenu atmosferu. Zbunjen ili uznemiren pas nije pribran i sposoban za učenje pa moramo biti darežljivi sa pohvalama. Mora vam biti jas­no da pas osjeća da li ga po­hvaljujete tek tako ili se radi o srdačnoj pohvali zbog nečega što vas je uistinu razveselilo. U tijeku učenja bilo bi dobro pro­naći situacije kojima je pas ovla­dao kako biste ga mogli pohvaliti. Stalno treba imati na umu da je pohvala u odnosu čovjeka prema psu, osobito značajna i nužno potrebna. Ona je osnova za lakši i uspješniji odgoj i ne pretjerujem kada kažem da je od životnog značaja. Morate razlikovati poh­valu od nagrade. Nagrada je samo dodatak i ona ne može nadomjestiti toplu i iz srca upućenu pohvalu. Neki si čak postavljaju umjesno pitanje da li je ispravno pri učenju koristiti se nagradama. Nagrađujući psa od­stupamo od pravila da pas mora jesti samo iz svoje posude. Po­stoji opasnost da ga tako na­učimo prosjačenju, dok sa druge strane nagrada povećava želju za učenjem. Mislimo da se prema svakom psu treba postaviti dru­gačije. Uočite li da nagrađivanje u tijeku učenja šteti vašem psu, izbjegavajte ga.

Treba razlikovati dvije vrste poh­vala: verbalne (riječi) i kontaktne (tapšanje, milovanje). Neka bude pravilo da u tijeku rada psa hva­limo samo riječima, a nakon us­pješno izvedene vježbe još ga i pomilujemo. Budete li ga milovali dok traje vježba, ne smijete se začuditi kada usred naredbe "sje­di" zbog vašeg milovanja ustane i poskoči. Naročito je značajna i intonacija riječi. S kaznama morate škrtariti zato što utječu na psihu psa. Računati treba i na to da su psi različito osjetljivi. Kod nekih, već oštrijom riječi dostignemo željeni cilj i kaz­na uopće nije potrebna, dok kod drugih i snažniji pristup jedva izazove željenu reakciju. Udarce u odgoju treba iznimno rijetko koristiti i bilo bi najbolje da se sila ne upotrebljava. Štenetu će kaz­na biti već kad mu glasnije ka­žemo "fuj", udarimo nogom po podu ili ga kratkotrajno i nježno potresemo ispod gubice.

Primjer:

Štene radi nešto što vam se ne sviđa npr. grize nogu od stolice. Jasno i glasno recite "fuj". Pas će vas pogledati. Tada prijeteći po­dignite prst ponavljajući "fuuj". Ponovi li on opet svoj nestašluk, glasno ponovite naredbu i pljesnite rukama. Kada ga ni to ne smeta, znači da je malo tvrdo­glav i svojeglav. U tom trenutku upotrijebite prirodan potez kojeg izvodi i njegova majka ako psić radi nešto što joj ne odgovara. Ona ga grubo zagrabi za šiju i brzo strese. Taj čin štenetu ne ostavlja nikakve negativne psihi­čke posljedice (čak ni kada ga izvodi čovjek), a izuzetno je učinkovit. Zahvat izvedite tako da rukom zgrabite toliko kože koliko možete i potom psa potresite. Za vrijeme kazne ponavljajte "fuj". Pas mora reagirati na svako va­še "fuj". Pomislite samo što bi se moglo dogoditi kada bi se tako igrao s nekim uključenim kabe­lom.

Kazna mora biti kratka, oštra i upotrebljena samo u trenutku ka­da se pas nedolično ponaša. Ni­kada nemojte nastupiti grubo i nikada se pri tome ne smijete oz­biljno razljutiti (ako je to moguće). Kazna ne smije biti odraz vaše loše volje, već samo posljedica pogrešnog ponašanja psa. Neki za kažnjavanje preporučuju udar­ce savijenim novinama. To je be­smisleno,  jer novine nemamo uvijek pri ruci pa će naš pas možda pomisliti da se igramo. Pored toga može se trajno bojati naših podignutih ruku. Udarci nikako nisu primjeren način odgoja!                                  

"Tjelesnu" kaznu možete upotri­jebiti u slijedećim situacijama:
-   kada vas pas želi ozbiljno ugristi ili ako se u šetnji želi obračunati s drugim psom; 

-   kada ga uhvatite da "krade";  
-   kada više puta za  redom ne ispuni vašu naredbu.

Katalog uzgajivačnica

katalog-uzgajivacnicaDa bi upisali uzgajivačnicu u katalog jedini uvjet je da morate biti registrirani. Registracija je besplatna.
Ovdje možete upisati uzgajivačnicu sa svim podacima i slikama.

Oglasnik

ikona-za-oglasnikNudimo Vam uslugu besplatnog upisa u oglasnik uz obaveznu registraciju koja je besplatna.
OVDJE možete upisati oglas za prodaju, potražnju, poklanjanje psa ili usluga vezanih za pse te opreme za pse.

Get Adobe Flash player

Riječ stručnjaka

ikona-za-rjec-strucnjakaStručnjaci iz svih dijelova kinologije pišu o njezi pasa, o bolestima, o odgoju pasa, o handlanju ...
OVDJE možete pročitati navedene tekstove.

VauVau ekipa

ikona-za-vauvau-ekipuVauVau ekipa je aplikacija slična Facebooku. Možete objavljivati slike, video i dr.
Jedini uvjet je da morate biti registrirani a registracija je besplatna. OVDJE možete vidjeti kako to izgleda.

Mini Reklame - Uzgajivači