Odgoj psa

Ogrlica i uzica

Mladog psa treba vrlo rano nau­čiti na ogrlicu i uzicu, te ga tako opremljenog voditi u šetnju. No, to još nije vođenje na uzici. U po­četku se uzica koristi samo za to da ga naučimo odazivu i da ga navečer možemo privezati na njegovom prostoru za spavanje. Tako ćete postići da pas neće izvršiti nuždu dok još nije sa­vladao sobnu čistoću (na ležaju ili u košari u pravilu to neće na­praviti).

Prva ogralica za mladog psa ne­ka bude jednostavna, bez zate­zanja. Nju će ionako brzo pre­rasti. Prije jela ili igre ogrlicu ski­nite kako mu ne bi smetala. U prvim danima navikavanja, neka ogrlicu nosi kratko vrijeme, a poslije ga treba postepeno pove­ćavati. Tek kad se na nju privik­nuo možete mu staviti uzicu. Uzi­ca neka bude kožna, ne prekratka niti preteška. Navikavanje je najbolje otpočeti u prostoru ko­jeg pas poznaje i voli, najlakše u stanu ili vrtu.

Vođenje na uzici je za psa nasilje i protivno je njegovoj prirodi, stoga se nemojte čuditi reakcijama. Nije strašno ako mu prvi put do­zvolite da vas vodi. Pri tome ga hvalite i nemojte ga povlačiti. Ni­kada mu ne dopuštajte da se igra sa njom ili je žvače. Uzica je tabu  -"fuj".

Vježba započinje polaganim pomicanjem. Pri tome ga potičite la­ganim tapšanjem po svojem bedru. Osoba koja će se baviti psom i koja će ga školovati treba od samog početka učiti psa da na uzici uvijek bude do lijeve noge vodiča. U suprotnom, ako  ne želite školovanog psa, svejedno je hoda li na lijevoj ili desnoj stra­ni. Po cesti neka hoda na vašoj lijevoj strani, a ako trči uz bicikl mora biti na vašoj desnoj strani.

U početku mužjake nešto teže priviknuti na uzicu nego ženke.  Dok hodate cestom morate paziti da se pas ne zaplete ili otkači s uzice. Ukoliko vuče potegnite ga i i zapovjedite "mjesto".  Jednako ćete postupiti ako se opire. Što rjeđe budete pri tome upotreblja­vali zatezanje uzice, brži i bolji će biti rezultati. Sve treba raditi sa osjećajem. Uzica je vaša prođužena  ruka  kojom odraslom psu pokazujete  što od  njega želite.  Kratka   uzica   mora   mu   značiti ograničenje, kada ne smije njuškati, skakati   i   vući.   Na   nešto dužoj uzici osjetit će da se može gibati malo slobodnije, može slobodno njuškati i istraživati.

Katalog uzgajivačnica

katalog-uzgajivacnicaDa bi upisali uzgajivačnicu u katalog jedini uvjet je da morate biti registrirani. Registracija je besplatna.
Ovdje možete upisati uzgajivačnicu sa svim podacima i slikama.

Oglasnik

ikona-za-oglasnikNudimo Vam uslugu besplatnog upisa u oglasnik uz obaveznu registraciju koja je besplatna.
OVDJE možete upisati oglas za prodaju, potražnju, poklanjanje psa ili usluga vezanih za pse te opreme za pse.

Get Adobe Flash player

Riječ stručnjaka

ikona-za-rjec-strucnjakaStručnjaci iz svih dijelova kinologije pišu o njezi pasa, o bolestima, o odgoju pasa, o handlanju ...
OVDJE možete pročitati navedene tekstove.

VauVau ekipa

ikona-za-vauvau-ekipuVauVau ekipa je aplikacija slična Facebooku. Možete objavljivati slike, video i dr.
Jedini uvjet je da morate biti registrirani a registracija je besplatna. OVDJE možete vidjeti kako to izgleda.

Mini Reklame - Uzgajivači