Odgoj psa

Dolazak na poziv

Što prije počnete s tom vježbom, bolji će biti rezultati. Iskoristite či­njenicu da mladi pas uvijek želi biti u blizini svoga čopora. Dobro je oponašati majku, koja ne čeka svoje udaljeno štene da joj priđe, već mu stalno izmiče. To je osnovno načelo odaziva.

Za vrijeme učenja, psa pozovite naredbom "dođi" i istovremeno se izmičite. Nikada ga nemojte loviti. Bilo bi dobro da mu se tijekom šet­nje češće puta sakrijete. Tako ćete potaknuti njegovu pozor­nost pa će vas stalno imati na oku, a i vama će biti lakše, jer nećete morati stalno paziti gdje je i što radi.

Vježbu nastavljate tako, da psa pozovete dok stojite na mjestu. Naredbu "dođi" izgovorite odlu­čno, ali prijazno. Dojam će biti veći, ako se istovremeno udarite po bedru. Kasnije psa zovete sa­mo glasom, bez udaranja. Uvijek kada vam pas priđe toplo ga pohvalite.

Upotpunite vježbu uz pomoć jednog člana obitelji kojeg pas poznaje i voli. Oboje pozo­vite psa, a međusobno budite udaljeni nekoliko metara. Pas na vaše pozive trči od jednog do drugog. Važno je da za vrijeme učenja te vježbe dobije osjećaj da mu je u vašoj blizini ugodno. Bude li se tako osjećao, na vašu će zapovijed uvijek rado doći.

Kod veoma "tvrdih" i tvrdoglavih pasa upotrijebite dužu i laganu, ali snažnu uzicu. Kada vas ne želi slušati, nježno, ali odlučno ga povucite. Takva uzica koristit će vam i kod učenja donošenja.

Na višu razinu učenja dolaska na poziv prelazimo kada pas napuni šest mjeseci. Tada umjesto duge uzice počnite upotrebljavati me­talnu ogrlicu koju ćete baciti u psa kada vas ne bude slušao. Psu je zvuk ogrlice koja leti pre­ma njemu neprijatniji od samog udarca. Ogrlicu držite smotanu u šaci. Bacite je kada pozivate (ne­poslušnog) psa. Potrudite se da pas ne vidi vaše bacanje kako ne bi tu neugodu povezao s vama. Ukoliko je moguće, pogodite ga u rebra. Pas neka misli da se radi o predmetu iz zraka. Psihološki učinak bacanja je sli­jedeći: pas dobiva osjećaj, da je svojem gospodaru uvijek na do­segu, i da je neprijatno kada se od njega previše udalji. Ako vježbate duže vremena, dovoljan će biti zveket ogrlice u vašim ruka­ma i pas će na poziv odmah do­trčati.

Katalog uzgajivačnica

katalog-uzgajivacnicaDa bi upisali uzgajivačnicu u katalog jedini uvjet je da morate biti registrirani. Registracija je besplatna.
Ovdje možete upisati uzgajivačnicu sa svim podacima i slikama.

Oglasnik

ikona-za-oglasnikNudimo Vam uslugu besplatnog upisa u oglasnik uz obaveznu registraciju koja je besplatna.
OVDJE možete upisati oglas za prodaju, potražnju, poklanjanje psa ili usluga vezanih za pse te opreme za pse.

Get Adobe Flash player

Riječ stručnjaka

ikona-za-rjec-strucnjakaStručnjaci iz svih dijelova kinologije pišu o njezi pasa, o bolestima, o odgoju pasa, o handlanju ...
OVDJE možete pročitati navedene tekstove.

VauVau ekipa

ikona-za-vauvau-ekipuVauVau ekipa je aplikacija slična Facebooku. Možete objavljivati slike, video i dr.
Jedini uvjet je da morate biti registrirani a registracija je besplatna. OVDJE možete vidjeti kako to izgleda.

Mini Reklame - Uzgajivači