Odgoj psa

Važne naredbe ostani i mjesto

Kod nas nije običaj da naredbi "sjedi" ili "mjesto" dodajemo još neku naredbu kada želimo da pas ostane u određenom položa­ju i kada se mi udaljimo. To je korisna vježba u mnogim situa­cijama.

Psa ćete najjednostavnije naučiti prilikom izlaska iz pro­storije i to kada krene za vama. Dlanom okrenutim dolje i uz na­redbu "ostani" dat ćete mu na znanje da mora ostati bez vas. Bude li vas shvatio, maknite ru­ku, a ako vas slijedi, opet ga za­ustavite rukom. Ukoliko je još uvijek neposlušan jednostavno ga (ali nježno) gurnite u prostor gdje mora ostati.

Vježbu pona­vljajte u različitim uvjetima kako bi je mladi pas lakše razumio. Odlučnije počnite vježbati kada pas dostigne starost od pola godine.

Naredba "mjesto" službe­nom psu znači da mora na zapovijed leći, a kućnom psu ka­zuje da mora potražiti ležaj i otići na odmor. Namjeravate li psa školovati kod kuće radije upotre­bljavajte naredbu "košara" ili "spavati". Bitno je da se uvijek koristite istim naredbama. Može­te započeti sa već naučenom na­redbom "mjesto" i ako pas ode tamo gdje želite treba ga pohvaliti. Kada želi ustati potisnite ga na dolje i zapovijedite "mjesto". Budite odlučni. Bude li ustao bez naredbe, primite ga za ogrlicu i odvedite do mjesta spa­vanja. Pri tome mu jednu ruku stavite na leđa, a drugom mu oprezno savijte prednje noge. Što se pas više opire ležanju na svom mjestu, oštrija mora biti va­ša zapovijed. Tvrdo ga držite da ostane u ležećem položaju, a potom ruke polako i oprezno ma­knite. Ukoliko još uvijek želi ustati, brzo ga potisnite dolje.

Kada pas shvati naredbu, dovolj­na će biti naredba i ruka upućena u smjeru ležaja pa će vas po­slušati. Vježbu ponavljajte tako dugo dok mu se ne "usadi" u pamćenje. Uloženi trud pokazat će se korisnim već prilikom obje­da, kada će pas mirno ležati i ne­će prosjačiti hranu.

Katalog uzgajivačnica

katalog-uzgajivacnicaDa bi upisali uzgajivačnicu u katalog jedini uvjet je da morate biti registrirani. Registracija je besplatna.
Ovdje možete upisati uzgajivačnicu sa svim podacima i slikama.

Oglasnik

ikona-za-oglasnikNudimo Vam uslugu besplatnog upisa u oglasnik uz obaveznu registraciju koja je besplatna.
OVDJE možete upisati oglas za prodaju, potražnju, poklanjanje psa ili usluga vezanih za pse te opreme za pse.

Get Adobe Flash player

Riječ stručnjaka

ikona-za-rjec-strucnjakaStručnjaci iz svih dijelova kinologije pišu o njezi pasa, o bolestima, o odgoju pasa, o handlanju ...
OVDJE možete pročitati navedene tekstove.

VauVau ekipa

ikona-za-vauvau-ekipuVauVau ekipa je aplikacija slična Facebooku. Možete objavljivati slike, video i dr.
Jedini uvjet je da morate biti registrirani a registracija je besplatna. OVDJE možete vidjeti kako to izgleda.

Mini Reklame - Uzgajivači