Podmladak

Spolno sazrijevanje kuje

Razvoj kuje do spolne zrelosti ne manifestira se nikakvim posebnim znacima. Žensko se štene normalno razvija sve do dobi od oko 7 mjeseci, kad se u većine kuja javlja prvo tjeranje. Ono se u nekih kuja javlja i nešto ranije, ili, dapače, češće i nešto kasnije, kadšto je veoma slabo, jedva primjetljivo, ili, obrnuto, veoma burno i izrazito.
Stidnica nabubri i otvrdne, a pojavljuje se manje ili više intenzivan crveni iscjedak osobena mirisa. Miris privlači mužjake iz velikih udaljenosti, ali ih kuja u to vrijeme još odbija. Tek nakon nekog vremena, kad nabubrena i otvrdnuta stidnica naglo omekša, a iscjedak istovremeno prestane biti izrazito crven i poprimi blijedo crvenkastu ili smećkastu boju i počinje se gubiti, kuja dopušta pristup mužjaku.
Prvo tjeranje kuja u pravilu snažno doživljava. Ne shvaća što se to s njom zbiva, nemirna je, traži više pažnje, stidnicu stalno liže, lizanjem čak uklanja i iscjedak što ostaje iza nje. No takvo njezino ponašanje jednim je dijelom posljedica nepravilnog čovjekova stava prema kuji koja se prvi puta tjera. To je, naime, promjena kojoj se i vlasnici mlade kuje moraju prilagoditi, te prihvatiti to stanje kao normalnu činjenicu. Ne bi trebalo vršiti na nju nikakav pritisak budući da ih smeta pojava novog mirisa u kući, iscjedak koji prlja tepih, te i psi koji privučeni mirisom kuje dosađuju pred vratima. Prilično je važno da budući vlasnici mlade kuje još prije nabavke šteneta znaju što ih očekuje. U protivnom neodgovorni odnos vlasnika u to doba može u mlade kuje dovesti do cijelog niza psihoneurotskih smetnji, kako to tumači današnja veterinarska psihologija.

Katalog uzgajivačnica

katalog-uzgajivacnicaDa bi upisali uzgajivačnicu u katalog jedini uvjet je da morate biti registrirani. Registracija je besplatna.
Ovdje možete upisati uzgajivačnicu sa svim podacima i slikama.

Oglasnik

ikona-za-oglasnikNudimo Vam uslugu besplatnog upisa u oglasnik uz obaveznu registraciju koja je besplatna.
OVDJE možete upisati oglas za prodaju, potražnju, poklanjanje psa ili usluga vezanih za pse te opreme za pse.

Get Adobe Flash player

Riječ stručnjaka

ikona-za-rjec-strucnjakaStručnjaci iz svih dijelova kinologije pišu o njezi pasa, o bolestima, o odgoju pasa, o handlanju ...
OVDJE možete pročitati navedene tekstove.

VauVau ekipa

ikona-za-vauvau-ekipuVauVau ekipa je aplikacija slična Facebooku. Možete objavljivati slike, video i dr.
Jedini uvjet je da morate biti registrirani a registracija je besplatna. OVDJE možete vidjeti kako to izgleda.

Mini Reklame - Uzgajivači