Podmladak

Parenje

Ako sve teče kako treba, a to znači da je kuji zaista upravo vrijeme parenja i da mužjak nije fizički ili psihički zamoren, onda će kuja na njegovo navaljivanje nakon određenog vremena popu­stiti, maknut će rep ustranu i malo podići stidnicu, a pas će je naskočiti.

Parenje traje relativno kratko, svega nekoliko minuta, nakon čega pas silazi s kuje, ali su zato duže vrijeme, katkada više od 20 minuta, vezani spolovilima. Za vrijeme dok su nerazdvojno povezani iz mužjaka teče sjeme u maternicu. Rastanu li se nakon parenja a da se nisu vezali, vjerojatno neće biti potomstva.

parenje.jpg

Zbog mnogobrojnih pasminskih degeneracija povremeno mužjak nije u stanju uvesti svoje spolovilo u stidnicu kuje. Vlasnici su tada skloni kriviti mužjaka ili kuju, no kriv je, u stvari, čovjek, odnosno njegov selekcijski utjecaj pri stvaranju pasmina. Vlasnici tada moraju pomagati. Vlasnik ženke drži je kod glave jednom rukom, a drugom je pridržava pod trbuhom, dok vlasnik mužjaka pokušava usmjeriti njegovo spolovilo u pravom smjeru. Isto se tako često događa da kuja, iako je po svim znacima zaista zrela za parenje, ipak odbija parenje s mužjakom kojeg smo mi odabrali. Tad joj moramo staviti brnjicu da ne ugrize mužjaka, moramo je pridržavati umirujući je riječima i blagim gestama. To se naročito često događa kod starijih kuja koje se po prvi puta pare. Ne uspijemo li je takvim postupcima privoljeti na parenje, a zaista želimo njeno potomstvo, preostaje nam još jedino zatražiti pomoć veterinara specijaliste koji će izvršiti umjetnu oplodnju.

Kuja, dakle, u prvoj fazi tjeranja samo privlači mužjake. Dužina te faze individualno je svojstvo svake kuje, a može u pojedinih potrajati i do 28 dana. Tek na završetku te faze postaje zrela i može se pariti i zanijeti. Ta druga faza zrelosti i želje za parenjem traje u prosjeku 3 dana, što znači da se u ta tri dana kuja može pariti i s nekoliko različitih mužjaka i sa svakim od njih stvoriti po nekoliko potomaka. To se gotovo redovno događa u kuja o kojima vlasnici ne vode dovoljno brige.

Katalog uzgajivačnica

katalog-uzgajivacnicaDa bi upisali uzgajivačnicu u katalog jedini uvjet je da morate biti registrirani. Registracija je besplatna.
Ovdje možete upisati uzgajivačnicu sa svim podacima i slikama.

Oglasnik

ikona-za-oglasnikNudimo Vam uslugu besplatnog upisa u oglasnik uz obaveznu registraciju koja je besplatna.
OVDJE možete upisati oglas za prodaju, potražnju, poklanjanje psa ili usluga vezanih za pse te opreme za pse.

Get Adobe Flash player

Riječ stručnjaka

ikona-za-rjec-strucnjakaStručnjaci iz svih dijelova kinologije pišu o njezi pasa, o bolestima, o odgoju pasa, o handlanju ...
OVDJE možete pročitati navedene tekstove.

VauVau ekipa

ikona-za-vauvau-ekipuVauVau ekipa je aplikacija slična Facebooku. Možete objavljivati slike, video i dr.
Jedini uvjet je da morate biti registrirani a registracija je besplatna. OVDJE možete vidjeti kako to izgleda.

Mini Reklame - Uzgajivači


Notice: Undefined variable: tags in /home/vauvaun/public_html/modules/mod_miniadspot/mod_miniadspot.php on line 23

Notice: Undefined variable: tags in /home/vauvaun/public_html/modules/mod_miniadspot/mod_miniadspot.php on line 24