Naslovnica

IZBOR IZ ČLANAKA O PASMINAMA PASA

anadolski_pastirski_pas4
napuljski_mastif2
grenl_stoji.jpg
komondor6
apencelski_planinski_pas
mudi3
euroazijski-pas.jpg
flandrijski_govedar6
silihem_terijer3


 Približavanje svijeta pasa običnim ljudima najjači je argument 'za', a udarce, bodljikave i elektrošok ogrlice nitko od stručnjaka ne odobrava, a brani ih i zakon

sto-strucnjaci-misle-o-cesaru

Cesar Millan poznatiji kao šaptač psima gdje god se pojavi izaziva burne reakcije. I dok ga s jedne strane milijuni fanova hvale s druge pak strane udruge za zaštitu životinja, veterinari i stručnjaci specijalizirani za ponašanje pasa nikako ne mogu prihvatiti i opravdati njegove nasilne metode preodgajanja pasa.

Istražili smo što struka u Hrvatskoj misli o fenomenu i metodama Cesara Millana. U istraživanje smo uključili sudskog vještaka za kinologiju i nezavisnu stručnjakinju, oboje s bogatim iskustvom u radu sa psima.

Svijet pasa približio običnim ljudima
- Cesar Milan vrlo je uspješan proizvod zabavne industrije, a njegova emisija potiče ljude na razmišljanje o svom odnosu s vlastitim psom i ukazuje na to da se problemi mogu riješiti. To mu je, uz neki oblik edukacije, prvenstvena zadaća. Njemu i njegovoj ekipi svi bi trebali zahvaliti na tome što je svijet pasa približio običnim ljudima i naveo ih da kinologiju gledaju drugačije, da shvate težinu odgovornosti onih koji imaju psa kao ljubimca, da razmišljaju da oko njih postoje ljudi koji su svoj život posvetili toj domeni življenja i mogu im pomoći - rekao nam je Marinko Alić, sudski vještak za kinologiju i kinološki sudac koji se školovanjem pasa bavi 20 godina.

Bodljikave i elektrošok ogrlice zakonom zabranjene
Što se tiče alata poput bodljikavih i elektrošok ogrlica koje Cesar Millan koristi u modificiranju ponašanja pasa naš sugovornik ističe kako su oni u Hrvatskoj zakonom zabranjeni, a samim time se u pitanje dovodi javno prikazivanje Cesarovog showa kao edukativnog.

{youtube}9ihXq_WwiWM{/youtube}

- Ako povučemo paralelu između zakonskih normi SAD-a i Hrvatske opremu koju Cesar koristi, u nekim američkim državama mogu koristiti samo osobe registrirane kao instruktori školovanja pasa koji moraju zadovoljiti određene kriterije propisane zakonima. U Hrvatskoj, prema zakonu može ih koristiti isključivo vojska i policija - objašnjava sudski vještak za kinologiju.

Da li cilj zaista opravdava sredstvo?
Kao višegodišnji stručnjak i vlasnik tvrtke Carolo Canis koja se specijalizirala za školovanje pasa Alić kaže da se u Cesarovim emisijama u određenim situacijama ponekad pojavljuju, za laike prikrivene, a grube metode poput udaraca petom u dio slabina psa, kao i udarci (skupljenim prstima) u rebra psa.

- Možda, u nekoj percepciji cilj opravdava sredstvo, no ako to radi osoba koja nema iskustva , postavlja se veliko pitanje na što psiha i tijelo nekog psa nalikuju nakon primjene takvih metoda od strane laika- nastavlja Alić.

Neke stvari, prema njegovom mišljenu u Cesarovim emisijama ostaju i nedorečene. Jedan od primjera je istrčavanje kao oblik 'pražnjenja' viška energije kod pasa koji žive u zatvorenim prostorima, pod visokim dozama napetosti i stresa.

- Smatram da je pristup u neku ruku ispravan, no otvara jedno pitanje: Što se događa sa psom koji svakodnevno primjenjuje tu metodu? Definitivni rezultat biti će povećanje kondicije i tjelesne snage psa, no pas neće biti riješen frustracija. Naprotiv, pas će postati 'vrhunski sportaš' , ali i dalje s određenim nagonskim problemima i stečenim navikama! - objašnjava naš sugovornik.

Edukacija treba krenuti od veterinara
Dodaje kako je Cesar Milan otvorio jednu prelijepu priču komunikacije čovjeka i psa, no njegove metode se mogu tumačiti dvojbeno jer nameće se pitanje: Kakvu ogrlicu primjenjuju osobe koje se bave školovanjem dupina, kitova ubojica i sličnih životinja? Nikakvu!-kaže Alić.

Zaključuje kako je prošlo dovoljno dugo vremena da jedna grana znanosti o životinjskom ponašanju da svoje mišljenje i odredi put kojim će čovjek u budućnosti morati ići da bi doživio još veći sklad sa svojim ljubimcem.

To podrazumijeva oblikovanje ponašanja od šteneta, a edukacija bi morala krenuti od samih veterinara ( kao stručnih osoba koje među prvima ostvare kontakt s ljudima koji imaju štene) ili bar od njih biti usmjerena prema relevantnim osobama koje mogu pomoći vlasnicima pasa.

Pogrešno etiketiranje pasa
Sandra Ilievski, instruktor i savjetnik za ponašanje pasa u Canis centru poput svog kolege o Cesaru Millanu ima argumente 'za i protiv'.

- Obožavatelji 'šaptača psima' vjerojatno su primijetili da Cesar Millan u većini svojih emisija kod različitih pasa koristi vrlo slične metode i pristup. Samim time on zapravo stavlja sve pse u istu kategoriju, bez obzira na to da li se radi o problemima u ponašanju uzrokovanim strahom, nelagodom ili pak ponašanju poput fiksacije na objekte, svjetlo, sjene i slično - govori stručnjakinja za ponašanje pasa.

Dodaje kako Cesar pse vrlo često etiketira dominantnima, dok je ponašanje pasa prikazanih u njegovim serijalima uglavnom suprotno.

- Dominantnost i submisivnost termini su koji su generalno potpuno pogrešno interpretirani i tumačeni - do te mjere da za razne ljude imaju posve različita i beskorisna značenja u konačnici štetna po pse i naš odnos sa psima - nastavlja Ilievski.

Pokoravanje pasa
Objašnjava kako u svojim emisijama 'šaptač psima' često koristi pse koji su već iziritirani do te mjere da su potpuno van kontrole iz bilo kojeg razloga.
Tada koristi udarce u pleksus i trbuh koje naziva dodirima, bacanje psa za šiju na bok ili leđa, vješanje, cimanje i navlačenje na davilici i slične metode prisile kako bi obuzdao, pokorio i postigao kontrolu nad psom. Time kod pasa postiže stanje bespomoćnosti koje on naziva 'smireno submisivno stanje', u etologiji (znanost o ponašanju) i psihologiji potpuno nepoznat termin.

{youtube}KuinToBgUco{/youtube}

Savjeti za vlasnike
Navodi nekoliko savjeta s kojima se generalno slaže sa Cesarom,ali uz neka dodatna objašnjenja, a to su:
Morate biti smireni i odlučni (calm and assertive), znati što želite, biti ustrajni i jasno komunicirati.

Odgoj psa ovisi o vlasniku – mnogi nesvjesno nagrađuju psa za neželjena ponašanja poput naskakivanja, navlačenja na povodniku, jedenja sa stola pa čak i agresije. No da bi prosječan vlasnik bio svjestan grešaka i znao što činiti i u kojem točno trenutku potrebno je vježbati i usavršiti određene vještine – biti "smiren i odlučan" jednostavno nije dovoljno!

Pravila i ograničenja moraju postojati.
No pravila i ograničenja ne trebaju se postizati primjenom sile, već jasnim davanjem do znanja psu koja su to poželjna ponašanja. Kada u pravom trenutku nagradimo psa za željeno ponašanje, a ignoriramo ga (i samim time negativno kaznimo) za neželjeno ponašanje, pas će ubrzo shvatiti što se od njega traži.

Cesar često naglašava važnost fizičke aktivnosti i kretanja, ali ponekad pretjeruje kada savjetuje intenzivno, dugotrajno istrčavanje i umaranje psa do iznemoglosti. Pas koji je umoran nije i neće biti poslušan zato što je nešto naučio, nego samo zato što više nema snage i premoren je. Psi vrlo brzo steknu fizičku kondiciju i samim time još veću potrebu za kretanjem što može dovesti psa u još intenzivnije stanje hiperaktivnosti.

Najvažniji Cesarov savjet vlasnici ignoriraju
- Mnoge od njegovih metoda zapravo su vrlo opasne jer kod pasa potiču instinkt za preživljavanjem, pa samim time pas reagira agresivno u samoobrani, stoga nije nimalo čudno da je Cesar u mnogim od svojih emisija zadobio ozbiljne ugrize. Iz tog se razloga na početku svake emisije pojavljuje upozorenje "Ne isprobavajte tehnike sami bez pomoći stručnjaka". Nažalost, mnogi ovaj savjet ne slušaju - zaključuje instruktorica za ponašanje pasa.

Izvor: 24sata
Autor: Mislav Nekić

IZBOR IZ SAVJETA VETERINARA

fizio-terapija2Hidroterapija u liječenju ozljeda ili bolesti kućnih ljubimaca


Iako je često mišljenje da se hidroterapija primjenjuje samo nakon ortopedskih operativnih zahvata u humanoj medicini, ona je danas u razvijenijim zemljama postala sastavni dio liječenja kućnih ljubimaca. Opširnije

kupnja-psa-od-uzgajivaca-malaNabava pasa kod profesionalnih uzgajivača


Sa štenetom dobivate kupoprodajni ugovor, koji vas na štošta obvezuje, dobivate i niz besplatnih savjeta i uputa za brigu o štenetu te fotografije mame, tate, stričeva, ujaka, djedova i pradjedova godinama unatrag Opširnije

preventivni-pregled-malaPreventivni pregledi


Preventivni zdravstveni pregledi namijenjeni su prvenstveno kućnim ljubimcima treće životne dobi. U tom razdoblju znatno se učestalije pojavljuje cijeli niz oboljenja koja se mnogo uspješnije liječe ako su pravovremeno dijagnosticirana

Opširnije
apetit2-malaApetit


Nije potrebno odmah dignuti uzbunu ako je pas preskočio jedan obrok. Treba uvesti potpuni post od 24 sata i nakon toga psu ponovno ponuditi hranu. Ukoliko i tada odbije obrok, posjet veterinaru će biti neophodan

Opširnije
Piometra kod kuja

Piometra je gnojna upale maternice koja se najčešće javlja kod kuja starijih od 5 godina ali to ne znači da se ne može pojaviti i u ranijoj životnoj dobi. Opširnije

kako-hraniti-psa-malaKako hraniti psa?
Ukoliko pas dio obroka ostavlja u posudi, vrlo je vjerojatno da ste mu ponudili preobilan obrok, pa smanjite onaj sljedeći
Opširnije
stikerov-sarkom-malaStickerov sarkom


Uzrok mutacija stanica koje zatim uzrokuju CTVT još je uvijek nepoznat, no ovakva vrsta tumora poznata je samo kod pasa

Opširnije
ugrizne-rane-malaUgrizne rane


Naizgled male ugrizne rane mogu bilo vrlo opasne jer ih vlasnici ponekad ne primijete, već veterinarsku pomoć zatraže tek za nekoliko dana, kada tkivo oko rane počinje oticati Opširnije

seboreja-malaKožne bolesti - seboreja
Primarnom seborejom nazivamo onu kojoj zapravo ne znamo pravi uzrok. Radi se o nasljednom oboljenju kod kojeg su stanice epiderme, lojne žlijezde i stanice u dlačnimfolikulima pretjerano aktivne
Opširnije
gusjenice-malaOpasne gusjenice
Borov prelac radi gnijezda na borovima, iz kojih se liježu gusjenice koje se onda spuštaju na tlo i formiraju kolone prije nego što će se zakukuljiti
Opširnije
vrucina-malaVrućina
U šetnju psa treba izvoditi samo rano ujutro ili kasno navečer, te posebno treba voditi računa da mu je zdjelica s vodom puna kad ostane sam
Opširnije
psi-i-djeca-malaPsi i djeca


Želite li psa, a imate malu djecu, zapamtite da ga kupujete sebi i da o njemu morate brinuti vi Opširnije

silver-pet-malaSilverPET by feniks- prvi pripravci ionskog srebra za kućne ljubimce, djeluju snagom prirodnog antibiotika
Izuzetno mi je zadovoljstvo što Vas ovim putem mogu upoznati sa pripravcima ionskog srebra SilverPET by feniks koji u mojoj praksi svakodnevno daju zadivljujuće rezultate u prevenciji i terapiji različitih patoloških stanja kod pasa i dr.kućnih ljubimaca.
Opširnije
ugriz-zmije-malaUgriz zmije


Prva pomoć kod ujeda zmije otrovnice posebno je važna onim vlasnicima pasa koji vole šetnje po šumi, kamenjarima, pustim mjestima gdje u blizini nema veterinarske ni liječničke pomoći Opširnije

spolni-ciklus-kuje-malaSpolni ciklus kuje


Ukoliko razmišljate o sterilizaciji vaše kujice, naša je preporuka da to obavite prije prvog tjeranja, dakle već u dobi od 5 mjeseci

Opširnije
prehrambene-navike-malaPrehrambene navike pasa


Koja je informacija prava? U kojoj mjeri možemo naštetiti našem ljubimcu sa pogrešnim načinom hranjenja? Da li davati gotovu hranu ili ne? Kako pripremiti kompletan obrok?

Opširnije
ocna-mrena-kod-psa-malaOčna mrena kod pasa
Kasno pojavljivanje mrene otežava istrebljenje ovog oboljenja, jer su bolesni psi nerijetko već dali potomke i na njih prenijeli predispoziciju za mrenu
Opširnije
muzjak-ili-zenka-malaMužjaka ili ženku?


Nerijetko vlasnici mužjaka moraju promatrati okolinu poput kobaca, jer, ako se približava drugi mužjak, svojega moraju odmah staviti na uzicu Opširnije

gluhoca-kod-pasa-malaGluhoća pasa


Vlasnici gluhih životinja moraju znati da su one sklonije povredama, a pogotovo su za njih opasni automobili Opširnije

udomi-me-malaUdomite psa!


Prije odlaska u azil, prije nego što uzmete napuštenog siročića, razmislite pet puta ako treba, tako da budete sigurni u svoju odluku. O psu ili maci treba se brinuti naredno desetljeće Opširnije


POPULARNI ČLANCI

Ime za Vašeg psa Ova lista će, nadamo se, biti vrijedna pomoć pri izboru imena Vašem psu za sve one koji nemaju ideje, ili jednostavno žele bez previše muke naći ime koje je najprikladnije upravo za njihovog psa. Opširnije
border-collie6Top 10 najpametnijih pasmina na svijetu


Koje su najpametnije pasmine na svijetu? Svi mi volimo naše pse i većina nas vjeruje kako je naš vlastiti pas sigurno najpametniji od svih.

Opširnije
najbolji-cuvariTop 10 najboljih čuvara


Zamolili smo 14 stručnjaka za odgoj pasa (uključujući policijske i vojne trenere) da sastave listu 10 najboljih čuvarskih pasmina. Tijekom svoje procjene uzeli su u razmatranje ne samo temperament i fizičku snagu psa, već i njegovu hrabrost, odanost i podnošenje boli.

Opširnije