Naslovnica

IZBOR IZ ČLANAKA O PASMINAMA PASA

skotski_ovcar_dugodlaki
ceski_terijer2
kerry_blue_terijer
velski_terijer2
irski_terijer2
nizozemski_kovrcavi_ovcar3
skotski_ovcar_kratkodlaki7
pirinejski_ovcar_dugodlaki7
njemacki_boxer6


 Približavanje svijeta pasa običnim ljudima najjači je argument 'za', a udarce, bodljikave i elektrošok ogrlice nitko od stručnjaka ne odobrava, a brani ih i zakon

sto-strucnjaci-misle-o-cesaru

Cesar Millan poznatiji kao šaptač psima gdje god se pojavi izaziva burne reakcije. I dok ga s jedne strane milijuni fanova hvale s druge pak strane udruge za zaštitu životinja, veterinari i stručnjaci specijalizirani za ponašanje pasa nikako ne mogu prihvatiti i opravdati njegove nasilne metode preodgajanja pasa.

Istražili smo što struka u Hrvatskoj misli o fenomenu i metodama Cesara Millana. U istraživanje smo uključili sudskog vještaka za kinologiju i nezavisnu stručnjakinju, oboje s bogatim iskustvom u radu sa psima.

Svijet pasa približio običnim ljudima
- Cesar Milan vrlo je uspješan proizvod zabavne industrije, a njegova emisija potiče ljude na razmišljanje o svom odnosu s vlastitim psom i ukazuje na to da se problemi mogu riješiti. To mu je, uz neki oblik edukacije, prvenstvena zadaća. Njemu i njegovoj ekipi svi bi trebali zahvaliti na tome što je svijet pasa približio običnim ljudima i naveo ih da kinologiju gledaju drugačije, da shvate težinu odgovornosti onih koji imaju psa kao ljubimca, da razmišljaju da oko njih postoje ljudi koji su svoj život posvetili toj domeni življenja i mogu im pomoći - rekao nam je Marinko Alić, sudski vještak za kinologiju i kinološki sudac koji se školovanjem pasa bavi 20 godina.

Bodljikave i elektrošok ogrlice zakonom zabranjene
Što se tiče alata poput bodljikavih i elektrošok ogrlica koje Cesar Millan koristi u modificiranju ponašanja pasa naš sugovornik ističe kako su oni u Hrvatskoj zakonom zabranjeni, a samim time se u pitanje dovodi javno prikazivanje Cesarovog showa kao edukativnog.

{youtube}9ihXq_WwiWM{/youtube}

- Ako povučemo paralelu između zakonskih normi SAD-a i Hrvatske opremu koju Cesar koristi, u nekim američkim državama mogu koristiti samo osobe registrirane kao instruktori školovanja pasa koji moraju zadovoljiti određene kriterije propisane zakonima. U Hrvatskoj, prema zakonu može ih koristiti isključivo vojska i policija - objašnjava sudski vještak za kinologiju.

Da li cilj zaista opravdava sredstvo?
Kao višegodišnji stručnjak i vlasnik tvrtke Carolo Canis koja se specijalizirala za školovanje pasa Alić kaže da se u Cesarovim emisijama u određenim situacijama ponekad pojavljuju, za laike prikrivene, a grube metode poput udaraca petom u dio slabina psa, kao i udarci (skupljenim prstima) u rebra psa.

- Možda, u nekoj percepciji cilj opravdava sredstvo, no ako to radi osoba koja nema iskustva , postavlja se veliko pitanje na što psiha i tijelo nekog psa nalikuju nakon primjene takvih metoda od strane laika- nastavlja Alić.

Neke stvari, prema njegovom mišljenu u Cesarovim emisijama ostaju i nedorečene. Jedan od primjera je istrčavanje kao oblik 'pražnjenja' viška energije kod pasa koji žive u zatvorenim prostorima, pod visokim dozama napetosti i stresa.

- Smatram da je pristup u neku ruku ispravan, no otvara jedno pitanje: Što se događa sa psom koji svakodnevno primjenjuje tu metodu? Definitivni rezultat biti će povećanje kondicije i tjelesne snage psa, no pas neće biti riješen frustracija. Naprotiv, pas će postati 'vrhunski sportaš' , ali i dalje s određenim nagonskim problemima i stečenim navikama! - objašnjava naš sugovornik.

Edukacija treba krenuti od veterinara
Dodaje kako je Cesar Milan otvorio jednu prelijepu priču komunikacije čovjeka i psa, no njegove metode se mogu tumačiti dvojbeno jer nameće se pitanje: Kakvu ogrlicu primjenjuju osobe koje se bave školovanjem dupina, kitova ubojica i sličnih životinja? Nikakvu!-kaže Alić.

Zaključuje kako je prošlo dovoljno dugo vremena da jedna grana znanosti o životinjskom ponašanju da svoje mišljenje i odredi put kojim će čovjek u budućnosti morati ići da bi doživio još veći sklad sa svojim ljubimcem.

To podrazumijeva oblikovanje ponašanja od šteneta, a edukacija bi morala krenuti od samih veterinara ( kao stručnih osoba koje među prvima ostvare kontakt s ljudima koji imaju štene) ili bar od njih biti usmjerena prema relevantnim osobama koje mogu pomoći vlasnicima pasa.

Pogrešno etiketiranje pasa
Sandra Ilievski, instruktor i savjetnik za ponašanje pasa u Canis centru poput svog kolege o Cesaru Millanu ima argumente 'za i protiv'.

- Obožavatelji 'šaptača psima' vjerojatno su primijetili da Cesar Millan u većini svojih emisija kod različitih pasa koristi vrlo slične metode i pristup. Samim time on zapravo stavlja sve pse u istu kategoriju, bez obzira na to da li se radi o problemima u ponašanju uzrokovanim strahom, nelagodom ili pak ponašanju poput fiksacije na objekte, svjetlo, sjene i slično - govori stručnjakinja za ponašanje pasa.

Dodaje kako Cesar pse vrlo često etiketira dominantnima, dok je ponašanje pasa prikazanih u njegovim serijalima uglavnom suprotno.

- Dominantnost i submisivnost termini su koji su generalno potpuno pogrešno interpretirani i tumačeni - do te mjere da za razne ljude imaju posve različita i beskorisna značenja u konačnici štetna po pse i naš odnos sa psima - nastavlja Ilievski.

Pokoravanje pasa
Objašnjava kako u svojim emisijama 'šaptač psima' često koristi pse koji su već iziritirani do te mjere da su potpuno van kontrole iz bilo kojeg razloga.
Tada koristi udarce u pleksus i trbuh koje naziva dodirima, bacanje psa za šiju na bok ili leđa, vješanje, cimanje i navlačenje na davilici i slične metode prisile kako bi obuzdao, pokorio i postigao kontrolu nad psom. Time kod pasa postiže stanje bespomoćnosti koje on naziva 'smireno submisivno stanje', u etologiji (znanost o ponašanju) i psihologiji potpuno nepoznat termin.

{youtube}KuinToBgUco{/youtube}

Savjeti za vlasnike
Navodi nekoliko savjeta s kojima se generalno slaže sa Cesarom,ali uz neka dodatna objašnjenja, a to su:
Morate biti smireni i odlučni (calm and assertive), znati što želite, biti ustrajni i jasno komunicirati.

Odgoj psa ovisi o vlasniku – mnogi nesvjesno nagrađuju psa za neželjena ponašanja poput naskakivanja, navlačenja na povodniku, jedenja sa stola pa čak i agresije. No da bi prosječan vlasnik bio svjestan grešaka i znao što činiti i u kojem točno trenutku potrebno je vježbati i usavršiti određene vještine – biti "smiren i odlučan" jednostavno nije dovoljno!

Pravila i ograničenja moraju postojati.
No pravila i ograničenja ne trebaju se postizati primjenom sile, već jasnim davanjem do znanja psu koja su to poželjna ponašanja. Kada u pravom trenutku nagradimo psa za željeno ponašanje, a ignoriramo ga (i samim time negativno kaznimo) za neželjeno ponašanje, pas će ubrzo shvatiti što se od njega traži.

Cesar često naglašava važnost fizičke aktivnosti i kretanja, ali ponekad pretjeruje kada savjetuje intenzivno, dugotrajno istrčavanje i umaranje psa do iznemoglosti. Pas koji je umoran nije i neće biti poslušan zato što je nešto naučio, nego samo zato što više nema snage i premoren je. Psi vrlo brzo steknu fizičku kondiciju i samim time još veću potrebu za kretanjem što može dovesti psa u još intenzivnije stanje hiperaktivnosti.

Najvažniji Cesarov savjet vlasnici ignoriraju
- Mnoge od njegovih metoda zapravo su vrlo opasne jer kod pasa potiču instinkt za preživljavanjem, pa samim time pas reagira agresivno u samoobrani, stoga nije nimalo čudno da je Cesar u mnogim od svojih emisija zadobio ozbiljne ugrize. Iz tog se razloga na početku svake emisije pojavljuje upozorenje "Ne isprobavajte tehnike sami bez pomoći stručnjaka". Nažalost, mnogi ovaj savjet ne slušaju - zaključuje instruktorica za ponašanje pasa.

Izvor: 24sata
Autor: Mislav Nekić

IZBOR IZ SAVJETA VETERINARA

iscasenje-patele-malaIščašenje patele
Nekada su skoro svi pacijenti kod kojih je dijagnosticirano iščašenje patele bili psi lakši od 15 kilograma, no posljednjih godina ovo je oboljenje sve češće kod velikih pasa
Opširnije
reakcija-cijepljenja-malaReakcije pri cijepljenju


Ako je pas jednom imao bilo kakvu sumnjivu reakciju nakon cijepljenja, kod sljedećih cijepljenja informirajte veterinara o prethodnim reakcijama i to prije nego psu da cjepivo Opširnije

problemi-sa-analnim-vrecicama-malaProblemi s analnim vrećicama


Analne vrećice veća su briga za vlasnike, no što su njihovim psima. Nerijetko su "dežurni krivci" za mnoge probleme koji se kod pasa javljaju, što je uglavnom brzoplet zaključak zabrinutih vlasnika Opširnije

pitanja-veterinara-malaNa koja pitanja morate znati odgovoriti veterinaru


Saznajte koja su to pitanja na koja je zbilja korisno znati odgovor kad dolazite veterinaru, ne samo zato da biste mu olakšali posao, već i da biste ubrzali proces dijagnoze.

Opširnije
Piometra kod kuja

Piometra je gnojna upale maternice koja se najčešće javlja kod kuja starijih od 5 godina ali to ne znači da se ne može pojaviti i u ranijoj životnoj dobi. Opširnije

alergija-na-hranu-malaAlergija na hranu


Najčešći alergeni dokazani kod pasa su govedina, piletina, mlijeko, jaja, pšenica

Opširnije
pupcana-kila-malaPupčane kile kod štenadi


Pupčana kila kod štenadi izgleda kao malena loptica na sredini trbuha. Na dodir je obično mekana i nije bolna

Opširnije
lazna_trudnoca_malaLažna trudnoća


Lažna trudnoća je relativno česta pojava kod nesteriliziranih ženki. Pojavljuje se otprilike 7-12 tjedana nakon tjeranja kuje. Opširnije

okretanje-zeluca-kod-psa-malaProširenje i okretanje želuca kod pasa


Za ovo stanje prvenstveno su predisponirani psi velikih pasmina koji imaju relativno uzak i dubok prsni koš poput njemačke doge, irskog setera, velikog šnaucera, velikih hrtova, boksera, njemačkog ovčara

Opširnije
obrnuto-kihanje-malaObrnuto kihanje kod pasa


Dosta često vlasnici pasa uspaničeno odlaze veterinaru , jer je pas imao simptome slične gušenju. Opširnije

mjenjanje-prehrambenih-navika-malaMijenjanje prehrambenih navika pasa


Baš ste krenuli na godišnji odmor i sada biste htjeli da tih sedam dana vaš razmaženi psić jede dehidrat, jer vam je to praktičnije. No to ne ide tako lako...

Opširnije
psi-i-djeca-malaPsi i djeca


Želite li psa, a imate malu djecu, zapamtite da ga kupujete sebi i da o njemu morate brinuti vi Opširnije

suzivot-sa-psima-malaSuživot s psima


Na nama, vlasnicima pasa, je da pokažemo svojim ponašanjem da nas ne treba osuđivati i da je suživot s našim psima nešto što nas obogaćuje i čini nam život kvalitetnijim

Opširnije
izolacija-steneta-malaVažnost izolacije šteneta


Ako ste udomili štene starije od tri mjeseca, prvo ćemo ga cijepiti protiv bjesnoće i zamoliti vas za strpljenje sa šetnjama dok ne cijepimo i zarazne bolesti

Opširnije
prehrambene-navike-malaPrehrambene navike pasa


Koja je informacija prava? U kojoj mjeri možemo naštetiti našem ljubimcu sa pogrešnim načinom hranjenja? Da li davati gotovu hranu ili ne? Kako pripremiti kompletan obrok?

Opširnije
trovanje-antifrizom-malaTrovanje antifrizom


Antifriz je vrlo otrovan, a do trovanja dolazi zbog toga što je sladak i psi će ga rado polizati s poda ili drugog mjesta na kojem im je dostupan

Opširnije
kasalj-malaKašalj
Vlasnici pasa nerijetko zamjene kašalj za povraćanje, jer kod suhog, nadražajnog kašlja može doći do izbacivanja želučanog sadržaja
Opširnije
bjezanje-pasa-malaBježanje od kuće


Većina ljudi pogriješi jer misle da će štene kroz odrastanje shvatiti da ne treba bježati od kuće, no, događa se upravo suprotno jer je pas sve hrabriji Opširnije

preventivni-pregled-malaPreventivni pregledi


Preventivni zdravstveni pregledi namijenjeni su prvenstveno kućnim ljubimcima treće životne dobi. U tom razdoblju znatno se učestalije pojavljuje cijeli niz oboljenja koja se mnogo uspješnije liječe ako su pravovremeno dijagnosticirana

Opširnije
zima-malaZima za pse


Ukoliko je pas u šetnji aktivan, ako hoda ili trči uz vlasnika ili se zabavlja lopticom ili igrom s drugim psom, sigurno mu neće biti hladno. Smrznu se uglavnom vlasnici i to oni koji sjede ili stoje dok se psi igraju

Opširnije

POPULARNI ČLANCI

Ime za Vašeg psa Ova lista će, nadamo se, biti vrijedna pomoć pri izboru imena Vašem psu za sve one koji nemaju ideje, ili jednostavno žele bez previše muke naći ime koje je najprikladnije upravo za njihovog psa. Opširnije
border-collie6Top 10 najpametnijih pasmina na svijetu


Koje su najpametnije pasmine na svijetu? Svi mi volimo naše pse i većina nas vjeruje kako je naš vlastiti pas sigurno najpametniji od svih.

Opširnije
najbolji-cuvariTop 10 najboljih čuvara


Zamolili smo 14 stručnjaka za odgoj pasa (uključujući policijske i vojne trenere) da sastave listu 10 najboljih čuvarskih pasmina. Tijekom svoje procjene uzeli su u razmatranje ne samo temperament i fizičku snagu psa, već i njegovu hrabrost, odanost i podnošenje boli.

Opširnije