Prehrana

Bi li psima trebalo davati češnjak?

 

 

 

cesnjak.jpgBurne polemike vode se oko toga smije li se psima davati češnjak. Neki su odlučno za, dok drugi idu sigurnim putem i drže se podalje od njega u bilo kojem obliku. Za češnjak je poznato da odbija komarce i muhe, a ako ima jednako djelovanje na pse kao i na ljude, mogli bismo očekivati kako naši ljubimci neće patiti od visokog krvnog tlaka i kako će imati jako čistu krv. Međutim, ono što je dobro za jednu vrstu ne mora nužno biti dobro za drugu, pa trebamo ozbiljno razmotriti svojstva češnjaka prije nego se odlučimo dati ga psu.

Veliki broj vlasnika pasa hrani svoje ljubimce češnjakom, a mnogi ga daju i svojoj stoci i mačkama. Ovi vlasnici obično izvještavaju o boljem zdravlju njihovih ljubimaca, manjoj podložnosti infekcijama, a i krzno im puno manje privlači muhe i ostalu nečistoću.

No ako pogledamo s druge strane, poznato je također da je češnjak otrovan za mnoge životinje. Češnjak, luk i srodne biljke sadrže kemijski spoj tiosulfat, koji može biti vrlo opasan za ljubimce. Luk je gori od češnjaka i ne bi ga se nikad smjelo davati životinjama. Prema svjedočenjima na brojnim web stranicama, luk i češnjak mogu oštetiti krvne stanice životinja, što zauzvrat može prouzročiti slabokrvnost, koja varira u rasponu od blage do vrlo ozbiljne, kada se krvne stanice mogu rasprsnuti i prouzročiti smrt. Do ovog učinka može doći od jednog velikog unosa tiosulfata, ili nakon konstantnog unosa manje količine tijekom dužeg vremenskog perioda.

Oboljela životinja je bezvoljna i mlitava, povraća i ima proljev, urin joj je obojen ružičasto i kratkog je daha (posljednja dva simptoma prouzročena su raspuknućem crvenih krvnih stanica). Pas bi trebao pojesti prilično veliku dozu češnjaka da bi došlo do toga, no takvi su se slučajevi događali.

Uzevši u obzir ove informacije prikupljene s različitih veterinarskih web stranica, bilo bi puno sigurnije NE davati češnjak (ili luk) psima. On može uzorokovati zdravstvena poboljšanja, ali i ozbiljne zdravstvene poteškoće, pa je u ovom slučaju bolje poduzeti mjere opreza.

Katalog uzgajivačnica

katalog-uzgajivacnicaDa bi upisali uzgajivačnicu u katalog jedini uvjet je da morate biti registrirani. Registracija je besplatna.
Ovdje možete upisati uzgajivačnicu sa svim podacima i slikama.

Oglasnik

ikona-za-oglasnikNudimo Vam uslugu besplatnog upisa u oglasnik uz obaveznu registraciju koja je besplatna.
OVDJE možete upisati oglas za prodaju, potražnju, poklanjanje psa ili usluga vezanih za pse te opreme za pse.

Get Adobe Flash player

Riječ stručnjaka

ikona-za-rjec-strucnjakaStručnjaci iz svih dijelova kinologije pišu o njezi pasa, o bolestima, o odgoju pasa, o handlanju ...
OVDJE možete pročitati navedene tekstove.

VauVau ekipa

ikona-za-vauvau-ekipuVauVau ekipa je aplikacija slična Facebooku. Možete objavljivati slike, video i dr.
Jedini uvjet je da morate biti registrirani a registracija je besplatna. OVDJE možete vidjeti kako to izgleda.

Mini Reklame - Uzgajivači