Prehrana

Meso

Meso je prvi izvor bjelančevina u hrani. Osim u mesu, mnoge bjelančevine nalaze se u jajima, mlijeku i mliječnim proizvodima, a ponešto ih ima i u biljkama. Bjelančevine se međusobno razlikuju. Ta se razlika odnosi na njihove sastavne dijelove, takozvane aminokiseline. To su zapravo sitniji proizvodi razgradnje bjelančevina u toku probave.

meso.jpg

Cijele bjelančevine ne mogu proći kroz sluznicu crijeva u krvotok i dalje, već ih probavni sokovi u crijevu razlazu na sitnije aminokiseline koje mogu ući u krv i njome u jetru. U jetri će se one pregrađivati na različite, organizmu potrebne oblike i zatim ugrađivati u one dijelove tijela gdje je to organizmu potrebno. Organizam, dakle, pretvara aminokiseline kako mu odgovara, ali ima ih koje nije u stanju stvoriti iz drugih, već ih mora dobiti hranom. To su takozvane esencijalne aminokiseline. Stoga nije svejedno koji se dio mesa nalazi u psećoj hrani. Neki su dijelovi mesa, dakle, oskudniji, neki, pak, bogatiji pojedinim esencijalnim aminokiselinama. Prema svome instinktu vuk bi u divljini jeo prvo onaj dio žrtvina tijela u kojem se nalaze oni sastojci koji mu u tom trenutku najviše trebaju. No kako je čovjek preuzeo brigu o hranidbi psa, njegov instinkt u tom smislu više ne dolazi u obzir. To je ujedno prva pouka vlasnicima pasa: valja što više mijenjati vrstu mesa kojom hranimo svoga psa kako bi mu organizam dobio što više različitih aminokiselina.

Kad kažemo meso, onda u prvom redu mislimo na mišićje neke domaće životinje. No pod mesom podrazumijevamo i iznutrice, dok kosti nisu meso i ne služe u prehrani osim kao izvor minerala. Osim bjelančevina, u mesu postoje i druge organizmu potrebne tvari, prije svega masti, zatim ugljikohidrati, te vitamini i minerali. No ni svako meso nije jednako vrijedno. Teleće je meso oskudno nekim važnim aminokiselinama i mineralima, dok svinjsko meso sadrži u sebi suviše masti. Čak i meso jedne te iste životinje nije u svim dijelovima tijela jednako bogato, ne sadrži uvijek sve potrebne sastojke u dovoljnoj količini. Nekim su tvarima pojedini dijelovi tijela životinje naročito bogati, a nekim vrlo oskudni. Na primjer, sirova pluća nose u sebi mnogo vitamina C, ali su izrazito oskudna bjelančevinama i mastima. Slezena je, pak, vrlo bogata željezom i nekim drugim važnim namirnicama, ali može sadržavati i neke štetne sastojke koji mogu dovesti do vrlo teških i dugotrajnih proljeva. Bubrege, također, ne možemo preporučiti. Jetra su, pak, najpotpunija u svom sastavu. Ona su najbogatija esencijalnim aminokiselinama, u visokim koncentracijama sadrže sve najnužnije vitamine i minerale, ali i vrlo mnogo ugljikohidrata specifičnog oblika i namjene u životinjskom tijelu. I drugi dijelovi životinjskog tijela sadrže hranidbene elemente, neke u većoj, a neke u manjoj mjeri.

Katalog uzgajivačnica

katalog-uzgajivacnicaDa bi upisali uzgajivačnicu u katalog jedini uvjet je da morate biti registrirani. Registracija je besplatna.
Ovdje možete upisati uzgajivačnicu sa svim podacima i slikama.

Oglasnik

ikona-za-oglasnikNudimo Vam uslugu besplatnog upisa u oglasnik uz obaveznu registraciju koja je besplatna.
OVDJE možete upisati oglas za prodaju, potražnju, poklanjanje psa ili usluga vezanih za pse te opreme za pse.

Get Adobe Flash player

Riječ stručnjaka

ikona-za-rjec-strucnjakaStručnjaci iz svih dijelova kinologije pišu o njezi pasa, o bolestima, o odgoju pasa, o handlanju ...
OVDJE možete pročitati navedene tekstove.

VauVau ekipa

ikona-za-vauvau-ekipuVauVau ekipa je aplikacija slična Facebooku. Možete objavljivati slike, video i dr.
Jedini uvjet je da morate biti registrirani a registracija je besplatna. OVDJE možete vidjeti kako to izgleda.

Mini Reklame - Uzgajivači