Rad sa psima

Rad na tragu

Pored lovačkih pasa, kojima je to urođena osobina (ptičari, goniči, šunjkavci, krvosljednici itd.) mnoge pasmine iz grupe službenih pasa pokazuju velik interes i odlične rezultate u radu na tzv. hladnom tragu. Često i nedostatan uspjeh u vježbama poslušnosti ili još češće u vježbama obrane i napada određuje da se psi s posebnom sklonošću specijaliziraju za rad na tragu.

U radu službenih pasa traganje za izgubljenim ili "izgubljenim" osobama vrlo je zahtjevna zadaća, koja od psa i vodiča zahtijeva visoko povjerenje, dobro razumijevanje i odličnu fizičku pripremljenost.
 

rad na tragu

U sportskom tragačkom radu ne radi se o ljudskim životima, već o pronalaženju sedam predmeta od različitog materijala (drvo, koža, plastika, metal itd.) koje je postavio tragopolagač na tragu duljine oko 2000 m na tlu različite kvalitete s niz prirodnih prepreka. Rad psa dodatno otežava to da je trag star najmanje 180 minuta i ima najmanje 5 zavoja, od kojih su tri pod oštrim kutom i jedna kružnog oblika.

Pravila propisuju da pas trag mora pratiti s niskim nosom, treba pronaći i na odgovarajući način označiti položene predmete (sjesti ili leći pored njih) ili ih donijeti vodiču.

Iako za gledatelje rad na tragu nije atraktivna disciplina sporta s psima, ova disciplina ima mnogo zaljubljenika koji tvrde da je pouzdan rad na tragu ravan doktoratu sa psom.

U radu na tragu organiziraju se nacionalna i svjetska prvenstva.

Interesantno je napomenuti da je 1995. godine na Svjetskom prvenstvu u Ljubljani boje Hrvatske branio, prvi put u povijesti natjecanja u radu na tragu, jedan dalmatinski pas - Alvin s vodičem Dubravkom Prekrat.

Katalog uzgajivačnica

katalog-uzgajivacnicaDa bi upisali uzgajivačnicu u katalog jedini uvjet je da morate biti registrirani. Registracija je besplatna.
Ovdje možete upisati uzgajivačnicu sa svim podacima i slikama.

Oglasnik

ikona-za-oglasnikNudimo Vam uslugu besplatnog upisa u oglasnik uz obaveznu registraciju koja je besplatna.
OVDJE možete upisati oglas za prodaju, potražnju, poklanjanje psa ili usluga vezanih za pse te opreme za pse.

Get Adobe Flash player

Riječ stručnjaka

ikona-za-rjec-strucnjakaStručnjaci iz svih dijelova kinologije pišu o njezi pasa, o bolestima, o odgoju pasa, o handlanju ...
OVDJE možete pročitati navedene tekstove.

VauVau ekipa

ikona-za-vauvau-ekipuVauVau ekipa je aplikacija slična Facebooku. Možete objavljivati slike, video i dr.
Jedini uvjet je da morate biti registrirani a registracija je besplatna. OVDJE možete vidjeti kako to izgleda.

Mini Reklame - Uzgajivači