Rad sa psima

Traženje i lov

Brojna takmičenja odnose se na osobenosti lovačkih pasa i sastoje se od ispita namjenjenih nagrađivanju njihovih najboljih sposobnosti.  Tokom terenskih proba za ptičare, gdje se dodjeljuju titule nacionalnih i internacionalnih šampiona, najbolji predstavnici svake rase takmiče se u etapama od po 15 minuta i postaju "tragači". Šest disciplina su: veliko traganje za ptičare engleskih rasa, francusko traganje ili proljetni field-trial-u pam ili solo, praktični lov ili jesenski field-trial na divljač u paru ili solo, i amateri.

trazenje-i-lov.jpg

Psi se klasificiraju prema izgledu, strasti za lovom, njuhu i kvaliteti dresure. Field-trials za španijele namijenjeni su evidentiranju elitnih rasplodnih grla, koja se izdvajaju svojom inteligencijom, njuhom, stilom, izdržljivošću itd. Ispiti lova za trkače pse omogućavaju izdavanje diploma za lov i označavaju rasplodna grla po kategorijama. Oni obuhvaćaju hajku na srndaća i zeca, lov s pucanjem na zeca, kunića i srndaća, lov na lisicu. Takmičenja u traganju za krupnom divljači usmjerena su na otkrivanje pasa koji su najsposobniji za traganje za ranjenom krupnom divljači. Ona se odvijaju na prirodnim ili umjetnim stazama i vode do četiri odrednice: crveni pas, crveni pas tjerač, crveni pas koji zavija pri smrti, crveni pas koji ukazuje na smrt. Ispiti lova na i pod zemljom za jazavčare sankcioniraju prirodna svojstva rase putem vježbi lova na lisicu s umjetnom jazbinom (koja grize, ustrajnost), traganja za zecom, za glasom (jazavčar se mora oglasiti na blagi glas), šumskog traganja i dresure (sistematsko pretraživanje šuma) i traganja za krvlju ranjene krupne divljači. Ispiti lova pod zemljom za foksterijere i druge terijere su u broju od tri; oni se odvijaju u umjetnoj jazbini dužine 15 metara , na prirodnom terenu ili bez kontakta. U svim slučajevima, foksterijer mora pronaći lisicu, signalizirati njeno prisustvo lajanjem, a ponekad i istjerati životinju.

Katalog uzgajivačnica

katalog-uzgajivacnicaDa bi upisali uzgajivačnicu u katalog jedini uvjet je da morate biti registrirani. Registracija je besplatna.
Ovdje možete upisati uzgajivačnicu sa svim podacima i slikama.

Oglasnik

ikona-za-oglasnikNudimo Vam uslugu besplatnog upisa u oglasnik uz obaveznu registraciju koja je besplatna.
OVDJE možete upisati oglas za prodaju, potražnju, poklanjanje psa ili usluga vezanih za pse te opreme za pse.

Get Adobe Flash player

Riječ stručnjaka

ikona-za-rjec-strucnjakaStručnjaci iz svih dijelova kinologije pišu o njezi pasa, o bolestima, o odgoju pasa, o handlanju ...
OVDJE možete pročitati navedene tekstove.

VauVau ekipa

ikona-za-vauvau-ekipuVauVau ekipa je aplikacija slična Facebooku. Možete objavljivati slike, video i dr.
Jedini uvjet je da morate biti registrirani a registracija je besplatna. OVDJE možete vidjeti kako to izgleda.

Mini Reklame - Uzgajivači