Rad sa psima

Trke hrtova

Hrtovi su u vrijeme nastanka pasmina uzgojeni kao lovački psi. Zadatak hrtova je bio da u brzom trku stignu i ulove divljač - zeca primjerice. Kad su se lovile srne ili jeleni tj. divljač veće težine, hrtovi su ih trebali samo zaustaviti dok ne stignu lovci na konjima koji bi ih potom ulovili. Danas je pogon s hrtovima zabranjen sport osim u postrojbini hrtova na sjeveru Afrike. Međutim, ovdje nomadski narodi love s njima najčešće iz egzistencijalnih razloga da priskrbe hranu, a ne iz sportskih razloga. Neovisno o tome što se s hrtovima danas više ne lovi, oni u sebi i dalje nose gene svojih predaka lovaca, koji ih nezadrživo pokreću u nesputani trk za plijenom.  
 

trke hrtovaTrke na trkalištima idealne su da hrtovi zadovolje svoj urođeni lovački nagon. Psi će, grijani lovačkim nagonom, na stazi pokrenuti i zadnje atome snage da sustignu plijen - umjetnog zeca.

Trke hrtova uživaju vrlo veliku popularnost u Engleskoj, gdje više desetaka tisuća ljudi posjećuje trkališta iz tjedna u tjedan. Uzbuđenja u gledalištu su nevjerovatna. Osnova za to je, vjerovatno, u probuđenim lovačkim nagonima ljudi, ali i u ulozima na kladionici.

Za razliku od ostalih sportova sa psima, trka hrtova ima jednu posebnost: za vrijeme trke pas je prepušten sebi, svom iskustvu i svojoj taktici, a vodič to može pratiti samo sa strane, bez mogućnosti utjecaja na sam tijek trke.

Katalog uzgajivačnica

katalog-uzgajivacnicaDa bi upisali uzgajivačnicu u katalog jedini uvjet je da morate biti registrirani. Registracija je besplatna.
Ovdje možete upisati uzgajivačnicu sa svim podacima i slikama.

Oglasnik

ikona-za-oglasnikNudimo Vam uslugu besplatnog upisa u oglasnik uz obaveznu registraciju koja je besplatna.
OVDJE možete upisati oglas za prodaju, potražnju, poklanjanje psa ili usluga vezanih za pse te opreme za pse.

Get Adobe Flash player

Riječ stručnjaka

ikona-za-rjec-strucnjakaStručnjaci iz svih dijelova kinologije pišu o njezi pasa, o bolestima, o odgoju pasa, o handlanju ...
OVDJE možete pročitati navedene tekstove.

VauVau ekipa

ikona-za-vauvau-ekipuVauVau ekipa je aplikacija slična Facebooku. Možete objavljivati slike, video i dr.
Jedini uvjet je da morate biti registrirani a registracija je besplatna. OVDJE možete vidjeti kako to izgleda.

Mini Reklame - Uzgajivači