Razno

Jedini spomenik psu u Zagrebu sakriven od javnosti

 Pas je dolutao dok se gradio Oktogon i poginuo je u borbi s razbojnicima. Sagrađen mu je spomenik, no do njega se ne može doći

jedini-spomenik-psu-u-zagrebu

Jeste li znali da u Zagrebu postoji spomenik psu? Iako je to je jedini spomenik psu, sakriven je od javnosti. U dvorištu u zagrebačkom prolazu Oktogon, u samom centru grada, svoje mjesto na zidu pronašao je pas Pluto.

- Za vrijeme izgradnje zgrade Prve hrvatske štedionice, 1898. godine, koja se nalazila na mjestu današnjeg Oktogona, dolutao je mršavi, izgladnjeli pas. Radnici na gradilištu psa su hranili i davali mu vodu te se on udomaćio - ispričao nam je bloger Ivan Brnčić.

Psa su svi su zavoljeli, a posebno je prirastao uz srce Josipu pl. Vancašu, arhitektu koji je dobio povjerenje za izgradnju Oktogona. Vancaš je psu i dao mitsko ime Pluto. Nakon nekog vremena psu je gradilište postalo dom koji je branio od lopova. Razbojnici su često noću dolazili na gradilište jer se nekoć u Ilici nalazio potok iz kojeg se vadila ilovača od koje se izrađivalo posuđe za domaćinstvo.

- Legenda kaže da je Pluto nastradao pred sam kraj izgradnje, vjerojatno u sukobu s razbojnicima. Radnicima i Vancašu je to teško palo, pa su kao vječnu uspomenu na Pluta dali napraviti spomen ploču - dodaje Brnčić.

I dan danas spomenik se nalazi u dvorištu, a rijetko tko za njega. Čini se kako su Pluta svi zaboravili. Spomen ploča je prljava i zapuštena.

O spomeniku nitko ne vodi brigu

Palača Prve hrvatske štedionice sagrađena je 1900. godine, iako na južnom ulazu stoji 1899. godina, i povezuje Ilicu s Trgom Petra Preradovića. Palača je naziv Oktogon dobila po središnjem djelu koji je napravljen u obliku osmerokuta.

S obzirom da je spomenik sakriven od javnosti, nadležne institucije očito smatraju kako brigu ne treba voditi. S druge strane, ne zbog čega od jedinog spomenika psu ne napraviti turističku atrakciju? Proizvod koji će se sam "prodavati". Kad bi se spomen ploča smjestila u prolaz, a ne u zabačeno dvorište, ne bi rijetki zastajkivali i prepričavali toplu priču o psu koji je poginuo u borbi s lopovima.

No, Pluto je volio ljude, pa još uvijek strpljivo čeka dan kad će ga netko preseliti na vidljivo mjesto kako bi ponovno pozdravljao prolaznike u Oktogonu.

Izvor: Zagrebancija.com

Katalog uzgajivačnica

katalog-uzgajivacnicaDa bi upisali uzgajivačnicu u katalog jedini uvjet je da morate biti registrirani. Registracija je besplatna.
Ovdje možete upisati uzgajivačnicu sa svim podacima i slikama.

Oglasnik

ikona-za-oglasnikNudimo Vam uslugu besplatnog upisa u oglasnik uz obaveznu registraciju koja je besplatna.
OVDJE možete upisati oglas za prodaju, potražnju, poklanjanje psa ili usluga vezanih za pse te opreme za pse.

Get Adobe Flash player

Riječ stručnjaka

ikona-za-rjec-strucnjakaStručnjaci iz svih dijelova kinologije pišu o njezi pasa, o bolestima, o odgoju pasa, o handlanju ...
OVDJE možete pročitati navedene tekstove.

VauVau ekipa

ikona-za-vauvau-ekipuVauVau ekipa je aplikacija slična Facebooku. Možete objavljivati slike, video i dr.
Jedini uvjet je da morate biti registrirani a registracija je besplatna. OVDJE možete vidjeti kako to izgleda.

Mini Reklame - Uzgajivači