Štene

Kako kupiti psa

Najstarije prijateljstvo na svijetu najčešće započinje odlukom da želimo imati psa, ali ima i drugih iznimnih situacija u kojima posta­jemo njegovim vlasnikom.

Ponekad je pas poklon i to može biti velika pogreška, posebno ka­da je takav dar iznenađenje. U drugom slučaju pas može napro­sto krenuti za osobom koja po­tom postane njegov vlasnik i prih­vati ga, jer ne želi da jadnik završi pod kotačima ili nekako drugačije strada. Netko se pak sažali nad lutalicom kojem se loše piše, uzme ga i zadrži. Nisu rijetki primjeri da pojedinci posta­nu vlasnici pasa umrlih poznani­ka ili rođaka, pa pas, kojeg novi vlasnik poznaje od ranije, tako dobije novi dom.

kako-kupiti-psa.jpg

Ovim primjerima opisane su situ­acije u kojima postanemo vlasnik psa poradi "više" sile. Nabavka psa ipak bi trebala biti planirana i o tome ću pisati u nastavku.

Prije nego što psa dovedemo u kuću moramo dobro razmisliti. Pri kupnji novog automobila paž­ljivo pregledavamo uputstva, iz­računavamo troškove i damo si mnogo truda prije nego se odlučimo za "pravoga". Pse prečesto kupujemo spontano i s prvim teš­koćama ih se riješimo ili ih napro­sto odbacimo (kao pse). Svakog ljeta se u Njemačkoj u domovima za napuštene životi­nje, pojavi oko 50 000 pasa bes­kućnika. Mnogi se pred dopust riješe svojih četveronožaca na­prosto tako da ih negdje daleko izbace iz automobila, ili ih pak privežu za kakvo drvo u blizini gostionice.

Ono što je prije kupnje automobi­la dobro uputstvo, to je prije kup­nje psa dobra informacija. Već samo to da je tražite znači da ste na pravom putu i da ćete nabaviti psa nakon trijezne i duboke odlu­ke. Moramo vam savjetovati da ni­kada ne kupujete psa bez pret­hodnog planiranja, jer su takve kupovine rijetko kad dobre. Mno­go samo se  već puta uvjerili da su se ljudi dobrog srca smilili nad sud­binom nekakvog psa s lanca že­leći mu omogućiti bolji život. S najboljim namjerama su izmuče­nu životinju odveli kući, ali su je ipak nakon kratkog vremena mo­rali dati u dom za životinje. Stoga ne savjetujem spontanu kupovinu pasa u takvim domovima. Sućut je prije svega lijepa osobina, ali se u najvećem broju slučajeva ne isplati. Jasno nam mora biti slije­deće: pas prosječno živi 10 go­dina i toliko vremena je potrebno zajedno proživjeti s njim . Iz ma­le, mekane, dlakave grudice vrlo će brzo narasti velik pas, koji za sobom; ostavlja izmet, zahtijeva svakocnevnu njegu, hranu i izlas­ke. On ne može živjeti od naših otpadaka već mu hranu treba po­sebno 'kuhati ili kupovati tvornički pripremljene proizvode. Pas je ži­votinja a ne smanjeni čovjek, stoga moramo uzeti u obzir da je njegova prehrana priličan izda­tak. Hrana za manje pse godišnje stoji približno 500 €, a za veće, čak četiri puta više. U zapadno europskim drža­vama tim se troškovima još pri­braja porez na pse i osiguranje (u Hrvatskoj nema poreza na pse, a ni osiguranje nije uobičajeno). Prije nabavke psa svakako mora­mo provjeriti svoju kupovnu moć.

Katalog uzgajivačnica

katalog-uzgajivacnicaDa bi upisali uzgajivačnicu u katalog jedini uvjet je da morate biti registrirani. Registracija je besplatna.
Ovdje možete upisati uzgajivačnicu sa svim podacima i slikama.

Oglasnik

ikona-za-oglasnikNudimo Vam uslugu besplatnog upisa u oglasnik uz obaveznu registraciju koja je besplatna.
OVDJE možete upisati oglas za prodaju, potražnju, poklanjanje psa ili usluga vezanih za pse te opreme za pse.

Get Adobe Flash player

Riječ stručnjaka

ikona-za-rjec-strucnjakaStručnjaci iz svih dijelova kinologije pišu o njezi pasa, o bolestima, o odgoju pasa, o handlanju ...
OVDJE možete pročitati navedene tekstove.

VauVau ekipa

ikona-za-vauvau-ekipuVauVau ekipa je aplikacija slična Facebooku. Možete objavljivati slike, video i dr.
Jedini uvjet je da morate biti registrirani a registracija je besplatna. OVDJE možete vidjeti kako to izgleda.

Mini Reklame - Uzgajivači