Štene

Kojeg uzrasta treba biti pas kojeg kupujete

Pretpostavljamo da želite kupiti psa koji će biti potpuno i jedino vaš. U tom slučaju morate kupiti mladog psa jer se on puno lakše prilagođava novoj životnoj okolini nego odrastao pas. Mladi pas će imati manje teškoća pri navikava­nju na novi čopor, koji će ubudu­će predstavljati vaša obitelj i brže će prihvatiti red u čoporu.

Različita su mišljenja o tome ka­da bi pas iz legla trebao krenuti u novu okolinu. Svojevremeno se mislilo da je idealno vrijeme dva­naest tjedana (3 mjeseca). Mislilo se da će štene najviše naučiti od svoje braće i sestara pa će kup­cu tada biti lakše ocijeniti osobine pojedinih štenaca, a samim tim će lakše izabrati budućeg člana svoje obitelji. To je tvrdio prof. Wolf Herre s Instituta za prouča­vanje domaćih životinja u Kielu. Njegovo mišljenje pobijao je Eberhard Trumler (1991. godine umrli znanstvenik koji je prouča­vao život pasa). On preporučuje kupnju psa sa osam tjedana, pri­je svega zato, jer štene odrasta u obitelji bez oca. Pri uzgoju u uzgajačnicama, mužjak nema ni­kakvu ulogu u odgoju mladih.

uzrast-psa.jpg

U prirodi je drugačije, jer štenad podučava mužjak koji se s njima igra. Zanimljivo je da ženke to ne čine. Štene od osam tjedana iz­nimno je podložno učenju, ljude prihvaća kao pripadnike svoje vr­ste, uspostavlja poznanstva va­žna za kasnije življenje, doživlja­va različite vidne i slušne podra­žaje i posebno traži stalnu blizinu čovjeka. Sve to uzgajač svojim štencima ne može dati. Kod nekih ženki oslabljen je maj­činski nagon (posebno često se to događa kod ženke bul terije­ra). Tada se preporučuje ranije odvajanje štenaca. Nikako neće­mo uzeti štene kupiranih ušiju kojem rana poslije operacije nije potpuno zacijeljena. Takvo štene preuzet ćemo oko 9. tjedna.

Štene koje smo rano uzeli iz leg­la moramo odgajati posebno briž­ljivo. Treba mu omogućiti igranje s drugim psima, ali moramo pa­ziti da tako stječe samo dobra, a ne i loša iskustva. Štene koje se ne bude igralo s drugim psima vjerojatno će odrasli u počovječenoga psa. U susretima s dru­gim pripadnicima vrste bit će pre­plašen, neće htjeti uspostavljati kontakte ili će biti agresivan. Znači da je slabo socijaliziran. Po mojem mišljenju najprimjereniji trenutak za odbijanje šteneta je osam tjed­ana. To mišljenje je temeljeno na sintezi različitih stručnih spo­znaja. Štene takve starosti ne doživljava posebne stresove kad se odvaja od majke, braće ili se­stara. Brzo i lako se uči životu u čovjekovom čoporu. Još je do­voljno maleno da se nauči novom načinu prehrane (to je jako važ­no), i dovoljno veliko da se brzo nauči kućnom redu. Prije navrše­nog sedmog tjedna štenad nika­ko ne bi smjela biti izdvajana iz legla!

Ne savjetujemo kupnju psa stari­jeg od četiri do pet mjeseci, jer se u tom razdoblju već snažno razvio njegov odnos prema okoli­ni. Pas te starosti, najčešće teš­ko prihvaća novu okolinu, kao i promjene u staroj. Takve pote­škoće u šestom mjesecu veći­nom nestaju, ali to ovisi o prijaš­njem uzgajatelju ili vlasniku od kojeg smo kupili psa.

Katalog uzgajivačnica

katalog-uzgajivacnicaDa bi upisali uzgajivačnicu u katalog jedini uvjet je da morate biti registrirani. Registracija je besplatna.
Ovdje možete upisati uzgajivačnicu sa svim podacima i slikama.

Oglasnik

ikona-za-oglasnikNudimo Vam uslugu besplatnog upisa u oglasnik uz obaveznu registraciju koja je besplatna.
OVDJE možete upisati oglas za prodaju, potražnju, poklanjanje psa ili usluga vezanih za pse te opreme za pse.

Get Adobe Flash player

Riječ stručnjaka

ikona-za-rjec-strucnjakaStručnjaci iz svih dijelova kinologije pišu o njezi pasa, o bolestima, o odgoju pasa, o handlanju ...
OVDJE možete pročitati navedene tekstove.

VauVau ekipa

ikona-za-vauvau-ekipuVauVau ekipa je aplikacija slična Facebooku. Možete objavljivati slike, video i dr.
Jedini uvjet je da morate biti registrirani a registracija je besplatna. OVDJE možete vidjeti kako to izgleda.

Mini Reklame - Uzgajivači