Štene

Mužjak ili ženka

Na ovo pitanje jednostavno je od­govoriti jedino ukoliko se želite baviti uzgojem. Ljubiteljima pasa ne savjetujem uzgoj, jer i bez nji­hovih nastojanja na svijet dolazi dovoljno novih pasa. Pojedinac će se odlučiti za mužjaka ili žen­ku ovisno o uvjetima i nakanama. Kako bih vam barem malo olak­šali odluku, opisat ćemo osobine mužjaka i ženki, značajke njiho­vog ponašanja i način reagiranja na vanjske podražaje.

Ženka se tjera dvaput na godinu, a do prvog plodnog ciklusa dolazi približno u sedmom mjesecu. Tjeranje, između ostalog, znači da ženka dvaput na godinu izlu­čuje krvavi iscjedak. Njezino tje­ranje nanjuše svi mužjaci u bližoj i daljoj okolici te se usrdno trude doći s njom u kontakt. Do oplod­nje može doći u razdoblju od tje­dan dana.

muzjak-ili-zenka.jpg

Tjeranje je povezano s dodatnim obvezama i velikom brigom (op­rez zbog mužjaka). Taj je ciklus moguće povremeno zaustaviti ra­zličitim hormonskim injekcijama, a trajno na druge načine. Veteri­nar vam može dati kalendar tje­ranja i točne upute kada ćete ženki davati hormonske tablete. Pri uporabi suvremenih hormon­skih preparata zamjetno je manje negativnih popratnih pojava. Ženka je privrženija gospodaru i obitelji te je stoga i krotkija od mužjaka. Savjetujemo ih ljudima mekših ruku (i srca), obiteljima s djecom gdje će pozitivno djelo­vati na uspostavljanju obiteljske ravnoteže. Ukoliko nemate vre­mena ni mogućnosti za intenziv­nije druženje i odgajanje bit će vam puno lakše sa ženkom. Lak­še ćete je školovati i naučiti kuć­nom redu. Odrasla ženka se brže i jednostavnije prilagođava novoj okolini. Ona vrši svoju malu nuž­du uvijek na istom mjestu, a ne kao mužjak koji mora nevjero­jatno mnogo puta dignuti nogu. Zbog te njezine osobine nemojte je zaboraviti izvoditi na šetnje koje su joj potrebne i iz drugih razloga. Ukoliko to rijetko činite one će se brzo i jako udebljati. Ima li u blizini drugih ženki u šet­nji treba biti oprezan, jer su naj­češće međusobno netrpeljive. Ni­je točna tvrdnja da ženke manje njuše i da su mirnije od mužjaka. Neke su uistinu vrlo nasrtljive.

Mužjaku već od rane mladosti treba uistinu dosljedan odgoj. Za njih je tipično da uvijek ispočetka ispituju tko je vođa čopora. Što je mužjak sigurniji u sebe, upornije želi postati vođa. Ukoliko takav samouvjereni pas u blizini nanju­ši ženku koja se tjera svakako će pokušati doći do nje i dokazati svoju muškost. Ne bude li u tome uspio, glasno će izraziti svoju za­ljubljenost cviljenjem i tuljenjem.

Mužjaci znaju biti zaljubljeni cijele tjedne ili mjesece i tada je nji­hova ljubav iznad svega. U tim trenucima treba na njih naročito paziti, jer i najmirniji pas pone­kad, poradi ljubavnih jada, lako "poludi". Mnogi mužjaci izraža­vaju svoj seksualni nagon prema ljudima. Članovima obitelji ili po­sjetiteljima propinju se na koljeno i počinju izvoditi spolne pokrete. To je prilično neprijatna navika koje ćemo se osloboditi jedino strogim odgojem dok je pomoć veterinara hormonskim prepara­tima djelotvorna, ali nije preporu­čljiva.

Tipično je za mužjaka da u šetnji više puta mokri u nevjerojatno malim količinama i tako označa­va svoju nazočnost, kažemo da markira. Dužinu šetnje moramo prilagoditi toj fiziološkoj potrebi kako bi naš pas uistinu ispraznio mjehur. Pas će nuždu najuspje­šnije obaviti na mjestima gdje su svoju nazočnost već označili nje­govi prethodnici. Takvih mjesta je na svakoj pasjoj stazi dovoljno. Neće biti dobro ako naš pas ta­kva mjesta pronađe na uglovima kuće, na ulaznim vratima i slično, jer će to zasigurno izazvati nego­dovanje naših susjeda.

Međusobni susreti mužjaka mo­gu biti neprijatni, ali su u pravilu manje opasni nego susreti ženki. Moramo biti obazrivi, jer ćemo la­ko naletjeti na različite pse - sa­mouvjerene i borbene, ili plaš­ljive, ali nepredvidljive.

Katalog uzgajivačnica

katalog-uzgajivacnicaDa bi upisali uzgajivačnicu u katalog jedini uvjet je da morate biti registrirani. Registracija je besplatna.
Ovdje možete upisati uzgajivačnicu sa svim podacima i slikama.

Oglasnik

ikona-za-oglasnikNudimo Vam uslugu besplatnog upisa u oglasnik uz obaveznu registraciju koja je besplatna.
OVDJE možete upisati oglas za prodaju, potražnju, poklanjanje psa ili usluga vezanih za pse te opreme za pse.

Get Adobe Flash player

Riječ stručnjaka

ikona-za-rjec-strucnjakaStručnjaci iz svih dijelova kinologije pišu o njezi pasa, o bolestima, o odgoju pasa, o handlanju ...
OVDJE možete pročitati navedene tekstove.

VauVau ekipa

ikona-za-vauvau-ekipuVauVau ekipa je aplikacija slična Facebooku. Možete objavljivati slike, video i dr.
Jedini uvjet je da morate biti registrirani a registracija je besplatna. OVDJE možete vidjeti kako to izgleda.

Mini Reklame - Uzgajivači