Štene

Kupnja i preuzimanje psa

Kupnja psa je ozbiljan posao te je stoga najbolje da preuzimanje novog člana obitelji potvrdimo i u pisanom obliku. Neka to bude poseban ugovor u kojem su na­vedeni podaci o prodavaču i kup­cu, ime psa sa svim podacima te potvrdom da je pas zdrav, da ne­ma crijevnih parazita i da je oba­vljeno prvo preventivno cijeplje­nje. U ugovoru mora biti navede­na cijena psa i uvjeti plaćanja, kao i način preuzimanja, hoćemo li psa preuzeti sami ili će nam ga dostaviti prodavač. Ovim postup­kom osigurat ćemo se pred sakri­venim nedostacima koji se poka­zuju tek kod odraslog psa, što tada znači da smo psa preplatili. Ukoliko se kupac i prodavač u takvom slučaju ne mogu dogovo­riti, njihov spor rješava sud. Prav­nim rječnikom pas je samo stvar pa se u objektivnim okolnostima može prodavaču vratiti ono što smo kupili. Možda se možemo dogovoriti o zamjeni sa štencem iz narednog legla. Nerado o tome pišemo, ali mislim da vas treba i na to upozoriti.

kupnja-i-preuzimanje-psa.jpg

Kod uzgajača kojemu je stalo do njegove uzgajačnice, dovoljna će biti i usmena intervencija pa će nam psa koji npr. ima grešku u zubalu ili obješene uši jedno­stavno zamijeniti. Oba navedena nedostatka nemoguće je opaziti kod mladoga psa. Prilikom kupo­vine s uzgajačem treba dogovo­riti da li ćemo sami preuzeti psa ili će nam ga poslati. Ne savje­tujem slanje štenca, jer za to po­stoje objektivni razlozi. Pas koji je sam na putu sigurno će doživjeti stres što će na njega, prije ili kas­nije, loše utjecati. Zamislimo štene koje je do sada živjelo samo u svijetu svoje majke, braće i se­stara, te je uspostavilo vezu jedi­no s rukama uzgajača kojima vje­ruje. Odjednom se našlo samo u kavezu, oko njega su čudni gla­sovi, tuđi, nepoznati i neprijatni mirisi. Želite li to sami doživjeti? Ne! Tada poštedite svog psa tak­vog iskustva.

Najbolje je ukoliko psa odvezete automobilom. Uzmite košaru i u njoj mekšu tkaninu na kojoj će i kasnije ležati. Nužno je imati su­putnika koji će putem brinuti za štene. Što je manji pas manje će ga ometati ili uznerniravati vož­nja. Ipak, morate voziti s osjeća­jem, krajnje pažljivo i bez naglog kočenja. Bude li se zbog prebrze i nepažljive vožnje pas loše osje­ćao ostat će posljedice za cijeli život. Imajte na umu:da nije ugo­dno imati psa kojemu je u autu slabo pa u vožnji povraća. Štene koje smo uzeli iz legla sigurno još nije naučeno na sobnu čistoću te stoga treba sjedišta automobila prekriti šatorskim platnom, deb­ljim slojem novinskog papira ili materijalom koji ne propušta te­kućinu. Dođe li psu za vrijeme puta" na povraćanje, nije to ništa tragično, posebno ako ne povrati nikakve želučane sastojke. Po­dražaj na povraćanje povezan je s osjećajem ravnoteže i ukoliko je on poremećen pas u vožnji po­vraća.

Prije nego psa smjestimo u auto­mobil, prošetat ćemo ga oko pro­stora u kojem je do tada boravio. Time ćemo barem malo pokupiti mirise koji su mu poznati. Bilo bi dobro da tkaninu na kojoj će le­žati neko vrijeme ostavimo na njegovom starom mjestu. U tijeku vožnje poželjno je povremeno stati. S uzgajačem se moramo potanko dogovoriti kada ćemo preuzeti psa, jer mu u tom sluča­ju ne bi trebao dati hranu jedan sat prije vožnje. Uzoran uzgajivač će dan prije uzeti štene iz uzgoj­nog prostora i držat će ga kod sebe te će mu tako olakšati prije­laz iz psećeg u čovjekov "čopor". Dobro je rješenje i kada uzgajač sam dovede psa u vaš dom.

Katalog uzgajivačnica

katalog-uzgajivacnicaDa bi upisali uzgajivačnicu u katalog jedini uvjet je da morate biti registrirani. Registracija je besplatna.
Ovdje možete upisati uzgajivačnicu sa svim podacima i slikama.

Oglasnik

ikona-za-oglasnikNudimo Vam uslugu besplatnog upisa u oglasnik uz obaveznu registraciju koja je besplatna.
OVDJE možete upisati oglas za prodaju, potražnju, poklanjanje psa ili usluga vezanih za pse te opreme za pse.

Get Adobe Flash player

Riječ stručnjaka

ikona-za-rjec-strucnjakaStručnjaci iz svih dijelova kinologije pišu o njezi pasa, o bolestima, o odgoju pasa, o handlanju ...
OVDJE možete pročitati navedene tekstove.

VauVau ekipa

ikona-za-vauvau-ekipuVauVau ekipa je aplikacija slična Facebooku. Možete objavljivati slike, video i dr.
Jedini uvjet je da morate biti registrirani a registracija je besplatna. OVDJE možete vidjeti kako to izgleda.

Mini Reklame - Uzgajivači