Štene

Odrastao pas i pas iz društva za zaštitu životinja

Već smo pisali o psima koji idu iz ruke u ruku. Često se radi o trenutno modernim psima ili o psima čiji vlasnici, poradi za­htjevnih obveza, nisu njima ovla­dali. Precijenili su vlastite mogu­ćnosti ili, pri kupovini psa, nisu dovoljno razmislili. Tada je za njih jedino rješenje da se pas smjesti u neki dom za životinje. U pravilu je preuzimanje i prilagođavanje na odraslog psa slože­nije od odgajanja šteneta. lako nisu rijetki primjeri kada je i odra­stao pas donio u kuću mnogo lju­bavi i sreće. To su najčešće psi kojima je kod prijašnjeg vlasnika bilo loše.

Pri kupovini odraslog psa od izu­zetne pomoći bit će ako nas pri­jašnji vlasnik podrobno upozna sa psom kojeg više ne želi imati i o razlozima radi kojih ga daje od sebe. Nadajmo se da neće lagati kako bi se riješio neprijatnog psa. Naglašavamo da se ženke lakše prilagođavaju od mužjaka.

odrasli-pas.jpg

Kupnju odrasloga i nepoznatog psa ne savjetujemo  ljudima koji na poslu doživljavaju stresove, koji imaju puno obaveza, koji tempe­ramentno reagiraju i nisu potrpljivi. Takvom kupnjom nametnut će si obvezu koju neće moći is­puniti. Tragično je kada se uzgajivači rješavaju svojih plemenitih pasa koji im više ne koriste. Ti psi žive u boksovima te nemaju razvijen osjećaj za čistoću, a teš­ko ih je tome naučiti. Njihov osamljenički život ima i donosi čitav niz drugih posljedica. Uznemirava ih promet, nesigurno se pona­šaju prema ljudima i većinu nji­hovih pogrešaka nećemo moći ispraviti. Bit će napadački raspo­loženi ili plašljivi. Ženke, koje su kod uzgajača imale puno legala, nisu više lijepe. Jadni psi! Nijed­na uzgajačnica ne može biti tako malena da ne bi imala primjereni kut za odslužene životinje. U domovima za životinje (koje vode društva za njihovu zaštitu) žive različiti psi koji su se tu našli iz raznih razloga. Radi se o skitnicama i psima koje su ostavili gospodari zbog smrti u obitelji ili zbog selidbe.

Neki ostanu u domu vrlo dugo iako se osoblje uistinu trudi pro­naći im novi dom. Često one koji odu novi vlasnici vrate nazad.

Posebno "teške" i stare pse us­pavaju. Stoga mirne duše mogu napisati: tko je uzeo psa iz tak­vog doma, možda mu je spasio život. Jasno je da treba puno str­pljivosti i truda kako bi takav pas uistinu postao naš. Možda ćete doživjeti da se trud isplatio i da je pas postao vezan, dobar i odan. Tada ćete imati psa koji će u va­ma buditi najljepše osjećaje: milo će vas gledati, nuditi vam šapu, imat će sve osobine koje opuštajuće djeluju na vaše osjećaje i uljepšavaju vam život. Bilo bi do­bro da se prije kupnje posavjetujete s osobljem o tome koji od njihovih štićenika voli ljude, koji je mirniji i prilagodljiviji. Upute pri preuzimanju psa iz takvih usta­nova dobit ćete na licu mjesta,  jer u svakom od tih domova vri­jede interni 'propisi.

Katalog uzgajivačnica

katalog-uzgajivacnicaDa bi upisali uzgajivačnicu u katalog jedini uvjet je da morate biti registrirani. Registracija je besplatna.
Ovdje možete upisati uzgajivačnicu sa svim podacima i slikama.

Oglasnik

ikona-za-oglasnikNudimo Vam uslugu besplatnog upisa u oglasnik uz obaveznu registraciju koja je besplatna.
OVDJE možete upisati oglas za prodaju, potražnju, poklanjanje psa ili usluga vezanih za pse te opreme za pse.

Get Adobe Flash player

Riječ stručnjaka

ikona-za-rjec-strucnjakaStručnjaci iz svih dijelova kinologije pišu o njezi pasa, o bolestima, o odgoju pasa, o handlanju ...
OVDJE možete pročitati navedene tekstove.

VauVau ekipa

ikona-za-vauvau-ekipuVauVau ekipa je aplikacija slična Facebooku. Možete objavljivati slike, video i dr.
Jedini uvjet je da morate biti registrirani a registracija je besplatna. OVDJE možete vidjeti kako to izgleda.

Mini Reklame - Uzgajivači