Štene

Kako psu opremiti novi životni prostor

Odmah po kupovini pobrinut će­mo se da pas dobro razgleda svoj novi životni prostor. Svaki pas je znatiželjan, a posebno ga zanimaju svi mirisi i predmeti.

Što je mlađi, to je znatiželjniji. Mladi pas želi svaki predmet upo­znati zubima, a njegovi mliječni zubi čudnovato uništavaju naše stvari kao što su tepisi ili noge stolica. Na to posebno morate misliti kada ga ostavljate samoga u kući, jer to znači da bi vam mo­gao prilično oštetiti neki dio po­kućstva ili garderobe. Čak i naj­mlađi pas sposoban je uništiti planinarske cipele. Psa ćemo naj­češće odučiti od takvih neprijat­nosti tako da mu od samog po­četka "pojasnimo" koji su pred­meti njegovi, a što je za njega tabu. Najbitnija je dosljednost, jer ono sa čime se danas ne smije igrati, nikada ne bi smio. On ne­će razumjeti ako mu dopuštamo igru s iznošenim vunenim čara­pama, a zabranjujemo igru s no­vima.    

kako-opremiti-prostor.jpg          

Imate li vrt, dozvolit ćete psu da od samog početka njime slobod­no trči i njuši. Vrlo brzo naučit će u vrtu obavljat: fiziološke potrebe. Počet će njegovo markiranje koje će uvijek ispočetka poticati podražaj uriniranja ili obavljanja ve­like potrebe. Bit će to velika po­moć pri navikavanju na sobnu čistoću.

Ukoliko imate lijepe ruže ili posebno uređen vrt, ogradite ga, a kad pas odraste lako ćete ga naučiti kuda smije ići, a kuda ne. Neki psi iznad svega vole ko­panje i u tome su prilično učinko­viti i sposobni. Od te ružne navi­ke odučit ćete ga dugim šetnja­ma koje će ga umoriti ili zakopa­vanjem njegovog izmeta u rupe koje je iskopao.

Pseći urin ne šteti lijeski, olean­dru, brezi i glogu, a smeta četina­rima. Po naravi pas je čista živo­tinja i voli da je njegov prostor uredan. Brzo će naći kut u kojem će obavljati veliku potrebu i uvijek će ga za to koristiti. Živite li u gradu, potražite takav prostor u blizini. Pas je ritualna životinja i najradije vrši potrebu na istom mjestu. Kada četveronožni mla­dac u cijelosti razgleda novu oko­linu - vrt - i kada se već djelo­mično umori, pokazat ćemo mu gdje je njegov ležaj, kamo ćemo ga kasnije slati na "mjesto".

 

Katalog uzgajivačnica

katalog-uzgajivacnicaDa bi upisali uzgajivačnicu u katalog jedini uvjet je da morate biti registrirani. Registracija je besplatna.
Ovdje možete upisati uzgajivačnicu sa svim podacima i slikama.

Oglasnik

ikona-za-oglasnikNudimo Vam uslugu besplatnog upisa u oglasnik uz obaveznu registraciju koja je besplatna.
OVDJE možete upisati oglas za prodaju, potražnju, poklanjanje psa ili usluga vezanih za pse te opreme za pse.

Get Adobe Flash player

Riječ stručnjaka

ikona-za-rjec-strucnjakaStručnjaci iz svih dijelova kinologije pišu o njezi pasa, o bolestima, o odgoju pasa, o handlanju ...
OVDJE možete pročitati navedene tekstove.

VauVau ekipa

ikona-za-vauvau-ekipuVauVau ekipa je aplikacija slična Facebooku. Možete objavljivati slike, video i dr.
Jedini uvjet je da morate biti registrirani a registracija je besplatna. OVDJE možete vidjeti kako to izgleda.

Mini Reklame - Uzgajivači