Štene

Najhitnija je kućna čistoća

Najveći problem štenadi je kućna čistoća,  zato  treba  taj  problem uistinu ozbiljno shvatiti. Psa treba cijelo vrijeme pratiti jednim okom i pri prvom pokušaju vršenja nužde odmah iznijeti van. Tako ćete postupiti i poslije svakog obroka te ćete sačekati da na­pravi veliku nuždu i da više puta mokri. Kao što smo već pisali, pas ima svoja stalna mjesta za vršenje nužde. Koristit ćete ih on­da kada pas odraste i kada pože­lite da se brzo očisti.

U stanu također treba psa pratiti. Dosljedno morate zapažati zna­kove (trčanje amo-tamo, inten­zivnije njuškanje, a kasnije trča­nje prema vratima) koji pokazuju da psu nešto smeta. Nosite li ga redovito van, u tri tjedna pas će postati čist. To znači, da u stanu više neće obavljati fiziološke po­trebe.

kucna-cistoca.jpg

Van ga treba nositi na rukama pogotovo ukoliko morate proći kroz puno vrata ili preko puno stepenica. Kasnije će se pas na­učiti pretrčati taj put, a za to ga morate motivirati i pohvaliti. U početku štene ne može cijelu noć ostati čisto. Stoga, iskoristite njegovu biološku osobinu, da ni­kada neće unerediti vlastiti ležaj (to je skoro uvijek istina). Trebate mu spriječiti napuštanje postelje, a kod malog psa bit će vam do­voljna i kartonska kutija. Spava li štene pri vašoj postelji, osjetit će­te njegov nemir koji će vam "reći" da mu treba noćni izlazak. Tak­vih izlazaka bit će manje ukoliko ga budete pravilno hranili i brinuli se da večernja šetnja bude uistinu "izdašna". Budete li tako postupali dovoljno će biti da mu kažete "fuj", jer sigurno ne želite da vas pas pretvori u svog noć­nog čuvara.

Opazite li da pas već mokri pu­stite ga da "posao" obavi do kraja. Nije ga dobro prestrašiti za vrijeme te radnje koju ćete iona­ko morati prilagoditi svojim mje­rilima. Tek na kraju "naljutit" ćete se na njega ponavljajući više pu­ta "fuj" uz kratko i brzo stresanje za kožu vrata.

Nikada ne smijete:
-  psa  nosom gurnuti u urin  ili izmet
-   kazniti ga udarcima
-  odvesti ga do njegovog mjesta za obavljanje nužde i tamo na njega vikati.

Pazite na slijedeće: psa na tom mjes­tu uvijek samo hvalimo.

Mjesta koja je pas u stanu unere­dio morate neutralizirati od miri­sa. Za to možete koristiti vodom razrijeđen ocat (1:4) ili različite osvježivače. Ne savjetujemo uče­nje psa da mokri na novinski pa­pir ili kartonsku kutiju napunjenu pijeskom (kao kod mačaka). To možete učiniti samo u slučaju ka­da vam se stan nalazi na šestom katu u zgradi bez lifta. U suprot­nom će pas u stanu imati mjesto za obavljanje potrebe, a ulice i travnjaci bit će čisti.

Katalog uzgajivačnica

katalog-uzgajivacnicaDa bi upisali uzgajivačnicu u katalog jedini uvjet je da morate biti registrirani. Registracija je besplatna.
Ovdje možete upisati uzgajivačnicu sa svim podacima i slikama.

Oglasnik

ikona-za-oglasnikNudimo Vam uslugu besplatnog upisa u oglasnik uz obaveznu registraciju koja je besplatna.
OVDJE možete upisati oglas za prodaju, potražnju, poklanjanje psa ili usluga vezanih za pse te opreme za pse.

Get Adobe Flash player

Riječ stručnjaka

ikona-za-rjec-strucnjakaStručnjaci iz svih dijelova kinologije pišu o njezi pasa, o bolestima, o odgoju pasa, o handlanju ...
OVDJE možete pročitati navedene tekstove.

VauVau ekipa

ikona-za-vauvau-ekipuVauVau ekipa je aplikacija slična Facebooku. Možete objavljivati slike, video i dr.
Jedini uvjet je da morate biti registrirani a registracija je besplatna. OVDJE možete vidjeti kako to izgleda.

Mini Reklame - Uzgajivači