Štene

Život psa na otvorenom

Neki psi žive vani, u vrtu ili na lancu, a u stan rijetko kad dođu. Ima pasa  koji posebno uživaju na otvorenor prostoru, a kad pada snijeg dožive pravo zimsko veselje. Treba naglasiti da moraju imati udob­nu kućicu. Nordijski psi bolje se osjećaju na otvorenom, kao što i komondor zbog debelog sloja dlake odlično podnosi najniže temperature. Udobna temperatu­ra našeg stana nije mu ugodna. Odlučite li da će vaš pas živjeti na otvorenom, morate ga pravo­dobno pripremiti i očvrsnuti za ta­kav život. To ne znači da ćete štene odmah po dolasku u kuću ostaviti vani. Morate ga samo po­vremeno puštati na otvorenom i pri tome mu ne smijete uskratiti druženje s članovima obitelji. Psi koji su više godina živjeli u stanu teško će naučiti boraviti vani. Ma­nje i kratkodlake pse, naučene ži­votu u stanu, po zdravlje je opas­no duže vrijeme ostavljati na hla­dnoći. Za radne pse boravak na otvorenom se  preporučuje, jer im se tako povećava tjelesna otpornost i bez poteškoća pod­nose vremenske promjene. Kad pas živi na otvorenom ima gušću i dužu dlaku te stoga bez pote­škoća podnosi niske tempera­ture. Ako živi u posebno ograđe­nom prostoru - boksu, morate mu svaki dan omogućiti česte šetnje. Veličinu boksa prilagodit ćete ve­ličini psa. Npr. srednje veliki pas, težak negdje oko 20 kg treba šest četvornih metara prostora, a u tu površinu nije pribrojena veličina kućice.

zivot-psa-vani.jpg

Psu na lancu, težak život možete olakšati lancem dugim bar šest metara, a još je bolje ako ga držite na tzv. pokretnom lancu. Spominjući ove pse ne mislim da netko od vas čitatelja drži psa na lancu, nego vas želim potaknuti u pokušaju da spasite nekog tak­vog "zatočenika". Ponavljam  život psa na lancu je mučenje i ništa drugo. Njegovu muku mo­žemo ublažiti redovitim kontak­tima, igranjem i povremenim puš­tanjem u kuću. Jedino tako neće biti nesretan. Kada je privezan tako, da lako opaža događanja oko sebe i ukoliko ima dovoljno kontakta s ljudima, možda će mu biti i bolje nego onom četveronošcu koji dane i dane proživi u boksu u najudaljenijem kutu vrta. Osamljenost je psu teža kazna nego čovjeku. Pas je tipična živo­tinja čopora i mora živjeti u dru­štvu. Usamljeni nisu samo psi u boksovima i na lancima, već i oni, koji sate i sate proborave u praznim stanovima čekajući go­spodara.

Kakvu ćete podlogu staviti na pod pasje kućice? Slama je ugo­dan materijal i dobra toplotna izo­lacija, ali ima i nedostatak - lako se pretvara u prašinu koja pogoduje razvoju gljivica i bakterija. Bit će bolje ako slamu smjestite u poseban uložak izrađen od tvrde tkanine, a odgovarajuća će biti i debela deka od prirodnog materi­jala. Nemojte zaboraviti na čiš­ćenje!

Žicom ograđeni prostor (boks) za psa neka bude postavljen tako da u jednom dijelu bude sunce, a u drugom hlad. Tako će si pas po potrebi izabrati prostor za leža­nje. Na tlu može biti pijesak kako bi u njemu mogao oblikovati udoban ležaj   kao u prirodi. Nikako ne preporučujemo betonski pod. Bolja je cigla ili posebne vrste asfalta (lijevani asfalt) s dobrom izolacijom. Gradite li ka­vez za malog psa, računajte s time da će izrasti. Mislim da sva­ki pas koji živi u vrtu treba imati takav prostor. On je potreban za­to da sačuvate ukrasno cvijeće i povrtnjak te da spriječite neprijat­ne susrete s prolaznicima.

Moje mišljenje o takvom kavezu: ukoliko psu prija život na otvore­nom i ukoliko povremeno dođe u kuću, te ako ga svaki dan vodite u šetnju, nemam ništa protiv. To će biti u redu i onda kada je pas vani zbog svoje uloge (čuvari, lovački psi....), iako je i tada po­treban redoviti tjelesni kontakt s njim. Gradite li kavez zato jer vam pas previše uneređuje kuću, to nije u redu. Tada je vjerojatno bolje da si nabavite konja, ovcu ili kozu - životinje koje su naviknute živjeti na otvorenom. Kavez je okrutna kazna ako pas u njemu proživi čitav život. Postane du­ševno nesiguran, neurotičan i trpi, cijeli dan laje ili je potpuno apatičan. Neki psi postanu agre­sivni. Pokušajte ozbiljno shvatiti sve što sam napisala u ovom odlomku.

Katalog uzgajivačnica

katalog-uzgajivacnicaDa bi upisali uzgajivačnicu u katalog jedini uvjet je da morate biti registrirani. Registracija je besplatna.
Ovdje možete upisati uzgajivačnicu sa svim podacima i slikama.

Oglasnik

ikona-za-oglasnikNudimo Vam uslugu besplatnog upisa u oglasnik uz obaveznu registraciju koja je besplatna.
OVDJE možete upisati oglas za prodaju, potražnju, poklanjanje psa ili usluga vezanih za pse te opreme za pse.

Get Adobe Flash player

Riječ stručnjaka

ikona-za-rjec-strucnjakaStručnjaci iz svih dijelova kinologije pišu o njezi pasa, o bolestima, o odgoju pasa, o handlanju ...
OVDJE možete pročitati navedene tekstove.

VauVau ekipa

ikona-za-vauvau-ekipuVauVau ekipa je aplikacija slična Facebooku. Možete objavljivati slike, video i dr.
Jedini uvjet je da morate biti registrirani a registracija je besplatna. OVDJE možete vidjeti kako to izgleda.

Mini Reklame - Uzgajivači