Štene

Igra štenadi

Entuzijazam kojim štenci pristupaju igri odmah je vidljiv: ne treba biti stručnjak, da bi shvatili kako tijekom igre psi skazuju svoju vitalnost, želju za igrom i spoznajom. Veoma je važno da se štenad igra jer na taj način istražuju ambijent koji ih okružuje i uče. Kroz igru, mladi pas koristi strategije i navike koji su imitacija lovačkih strategija njegovih predaka. Loptica npr. može bez problema zamijeniti plijen. Kada se štene umori ne zabrinjava ga glad jer mu je hrana uvijek na raspolaganju.

Igra je instinktivno ponašanje štenaca pomoću koje oni mogu učiti, spoznavati nova iskustva i ambijent koji ih okružuje. S obzirom da se mali psi ne mogu sami nositi s predmetima na koje svakodnevno nailaze, potrebno je stručno vodstvo vlasnika. Navest ćemo jedan primjer. Ukoliko psa ostavimo da se slobodno kreće po kući, mogli bi prisustvovati događaju koji će se učiniti pomalo destruktivnim: grickanje kauča, zatim stola i na kraju povlačenje zavjese, koja se slučajno našla na putu.

igra-stenadi.jpg

Štene želi istraživati svijet koji ga okružuje sa sredstvima koja su mu na raspolaganju: zubima i noktima. Ono ne želi uništiti već spoznati. Isto bi se dogodilo kada bi malo dijete ostavili da hoda stanom i poigrava se sa stvarima na koje nailazi: ukrasi i namještaj bili bi kratkog životnog vijeka. Djeca kao i psi žele spoznati svijet oko sebe, potiče ih njihova znatiželja, nije im cilj uništiti posuđe. Upravo zbog toga je uloga čovjeka u odgoju psa ključna. Valja usmjeriti znatiželju i volju za istraživanjem na pozitivan, tj. konstruktivan način. Štene mora učiti kroz igru. Cijeli je postupak jednostavniji nego što se čini na prvi pogled. Kada štene stigne u kuću, članovi obitelji počnu se ponašati na način: štenetu dopuštaju da prolijeva po kući i ne postavljaju se granice. Ovo je najčešće jedna od najvećih pogreški jer štene smatra da mu je kuća u potpunosti na raspolaganju. Bilo bi dobro od samoga početka postepeno uvoditi pravila. Nije dobro pretjerano popuštanje, a taj će način štene od samoga početka upijati ispravne načine ponašanja. Štene će na početku biti zbunjeno. Potrebno mu je ohrabrivanje, pa ipak, pretjerano popuštanje, neće mu pomoći već će ga dodatno zbuniti.
Dosljednost je jedna od najvažnijih osobina koje ćete morati razvijati u odgoju psa. Nakon nekoliko trenutaka neodlučnosti, naš će mali četveronožni prijatelj nastaviti s istraživanjem prostora; postoje štenci koji su više ili pak manje živahni i spremni na istraživanje. Upravo ih u ovoj fazi uvijek trebate držati na oku. Ukoliko se npr. približi zavjesi, s kojom se namjerava igrati, recite odlučno suhim
glasom "ne", bez podizanja glasa i privucite njegovu pažnju igračkom u ruci (lopticom, kožnom imitacijom kosti i si.), poigrajte se s njim a zatim ga pohvalite draganjem po glavi. Također, koristite "ne" kada se navikne trčati vam u susret i grickati gležanj ili listove; ukoliko inzistira malo ga čušnite po njušci i pogledajte ozbiljnim izrazom lica. Imajte na umu kako štene promatra vaše izraze lica, vašu mimiku, ton vašeg glasa. Ukoliko vas uhvati u oprečnom ponašanju iskoristit će to u svoju korist i proširiti na prostor koji ga okružuje.

Katalog uzgajivačnica

katalog-uzgajivacnicaDa bi upisali uzgajivačnicu u katalog jedini uvjet je da morate biti registrirani. Registracija je besplatna.
Ovdje možete upisati uzgajivačnicu sa svim podacima i slikama.

Oglasnik

ikona-za-oglasnikNudimo Vam uslugu besplatnog upisa u oglasnik uz obaveznu registraciju koja je besplatna.
OVDJE možete upisati oglas za prodaju, potražnju, poklanjanje psa ili usluga vezanih za pse te opreme za pse.

Get Adobe Flash player

Riječ stručnjaka

ikona-za-rjec-strucnjakaStručnjaci iz svih dijelova kinologije pišu o njezi pasa, o bolestima, o odgoju pasa, o handlanju ...
OVDJE možete pročitati navedene tekstove.

VauVau ekipa

ikona-za-vauvau-ekipuVauVau ekipa je aplikacija slična Facebooku. Možete objavljivati slike, video i dr.
Jedini uvjet je da morate biti registrirani a registracija je besplatna. OVDJE možete vidjeti kako to izgleda.

Mini Reklame - Uzgajivači